ارتباط مؤثر، نقشی اساسی در همه جنبههای کسبوکار ایفا میکند و به همین دلیل، برخورداری از مهارت برقراری ارتباط مؤثر درونسازمانی و برونسازمانی برای یک کسبوکار، امری بسیار مهم است.
البته قلب هر کسبوکاری، سود خالص آن است. منظور از سود خالص، عایدی شرکت پس از کسر هزینهها از درآمدهای آن است. سود خالص است که تعیین میکند شما در یک کسبوکار باقی بمانید یا نه و بدون ارتباط مؤثر تجاری، شما بهسختی می توانید به یک سود خالص قانعکننده برسید. چه در آغاز کسبوکار و چه در میانهی راه، همواره باید در برقراری ارتباط توانمند باشید. هنری میتزنبرگ، اندیشمند بزرگ علم مدیریت و تجارت در مدل معروف خود تحت عنوان نقشهای مدیریتی، ده نقش را برای یک مدیر تعیین کرده است که یکی از آنها نقش “رابط” است. منظور از نقش رابط این است که یک مدیر باید بتواند با محیط درونی و بیرونی سازمان رابطه برقرار کند و با ایجاد شبکههای ارتباطی مؤثر سازمان یا شرکت را در نیل به اهدافش یاری نماید. ارتباط مطلوب بنا به دلایل زیادی در کسبوکار از اهمیت زیادی برخوردار است که در ادامه به مهمترین این دلایل اشاره میکنیم.
- ارتباط مؤثر موجب بهبود عملکرد میشود.
بر اساس نتایج پژوهشهای اخیر، عملکرد شرکتی که در برقراری ارتباط مؤثر موفق است، در مقایسه با رقبا سه و نیم برابر بهتر است. توانایی رقابت یک شرکت شاید مهمترین دلیل نیاز آن به برقراری ارتباط مؤثر باشد اما یقیناً تنها دلیل آن نیست!
- ارتباط مؤثر، کار تیمی را بهبود میبخشد.
تشکیل و پیشرفت تیمهای کاری منسجم و اثربخش تنها در یک محیط ارتباطی ایدهآل ممکن میشود. پس ارتباط مؤثر و مطلوب، زمینهساز تشکیل تیمهای کاری اثربخش است. وقتی رهبر یک تیم کاری در برقراری ارتباط ، توانمند باشد به یک منبع الهام برای سایر اعضای تیم تبدیل میشود و میتواند آنها را به سوی یک هدف واحد و مشترک هدایت کند. چنین رهبری اطمینان حاصل میکند که هر یک از اعضای تیم کاری، از مسئولیتهایش آگاه بوده و میداند چطور باید به وظایفش عمل کند. وقتی فرایند ارتباط متقابل بین اعضای تیم وجود داشته باشد، هر عضو هنگام نیاز عضو دیگر، فعالانه به وی یاری میرساند و نیز میداند چه مواقعی باید از دیگر اعضای تیم، درخواست کمک کند.
- ارتباط مؤثر بر ارائه خدمات به مشتریان تأثیر میگذارد.
کیفیت ارائه خدمات به مشتری با ارتباط مؤثر، همبستگی معناداری دارد. اگر از نیازها و خواستههای مشتریانتان آگاه نباشید، چطور میتوانید برایشان ارزشی خلق کنید؟ بهعنوان فروشندهی یک کالا یا ارائهدهندهی یک خدمت، همواره باید نیازهای مشتریان را شنیده و به سؤالاتشان پاسخی منطقی دهید. در شبکههای اجتماعی نیز باید در برقراری ارتباط با مشتریان، سریع، هشیار و البته مؤدب باشید.
- ارتباط مؤثر، شما و کسبوکارتان را متمایز میکند.
ارتباط مؤثر کمکتان میکند به اهدافتان تجاریتان برسید. وقتی در برقراری ارتباط مهارت داشته باشید، نه تنها به شرکت یا سازمانتان، بلکه قبل از همه به خودتان کمک کردهاید. مهارت در برقراری ارتباط کلامی و نوشتاری شما را از دیگران متمایز خواهد کرد. به لطف ارتباط مؤثر، شرکتتان عملکردی عالی خواهد داشت و به دلیل دستاوردهای ارزندهتان، به یک نام معروف تبدیل خواهد شد که این خود به معنای کسب مزیت رقابتی در مقابل رقباست.
فقدان ارتباط مؤثر میتواند به شکست و اضمحلال شرکت بینجامد. زیرا در چنین وضعیتی، شرکت نمیتواند از مزایای بالقوهای که به لطف ارتباطات درونسازمانی و برونسازمانی میتواند کسب کند، بهرهای ببرد. ضمناً ارتباط مؤثر بهرهوری را نیز افزایش داده و مانع از بروز تأخیرهای غیرضروری در اجرای سیاستها و فرایندهای سازمان میشود.
- ارتباط مؤثر، روابط را ایجاد و از آنها محافظت میکند.
روابط صرفاً از طریق تعاملات مثبت ایجاد و حفظ میشوند و کلید تحقق این امر، ارتباط است. بدون وجود ارتباط مؤثر، برقراری و بهبود روابط مُولِد و سازنده، کاری سخت یا حتی محال خواهد بود. نکته مهم دیگر این است که ارتباط مطلوب، مانع از بروز تضاد و تعارض میشود. وقتی افراد ارتباط خوبی با یکدیگر برقرار نمایند، آنگاه با دقت به حرفهای یکدیگر گوش داده و از روی احساساتِ آنی کاری انجام نمیدهند و وجود چنین فضایی در محیط کار و بین کارکنان یک شرکت، بسیار مهم است. در چنین وضعیتی کارکنان میتوانند در عین رعایت احترام، روی اختلافنظرها کار کنند و به نتیجهای بهینه برسند.
- ارتباط مؤثر، خلاقیت و نوآوری را تسهیل میکند.
فراموش نکنید که گاهی یک ایده میتواند انقلابی بزرگ در کسبوکارتان ایجاد کند. وقتی کارکنان در یک فضای ارتباطی آزاد، احساس راحتی کنند میتوانند ایدهها، خلاقیتها و نوآوریهایشان را مطرح و عرضه نمایند. اگر به دلیل ارتباط سازمانی ضعیف، کارکنان قادر به بیان ایدههایشان نباشند، ایدهها در همان مراحل اولیهی پیدایش، میمیرند و هرگز نمیتوانند به پتانسیل واقعی خود برسند.
- ارتباط مؤثر، شفافیت شرکت را تضمین میکند.
برقراری ارتباط منظم و مؤثر با محیط داخلی و خارجی شرکت، چهرهای شفاف از آن ارائه میکند و این شفافیت در ایجاد اعتماد نسبت به محصولات، خدمات و به طور کلی برند شرکت اهمیت بسیار زیادی دارد. شفافیت از منظر درونسازمانی نیز مزایای زیادی دارد که اعتماد کارکنان به مدیریت شاید مهمترین آن باشد. در شرایط بغرنج و زمانی که باید تصمیمات سختی از جانب مدیریت اتخاذ شود، توضیح مدیرانی که از سرمایهی اعتماد کارکنانشان برخوردار هستند، سادهتر از سوی کارکنان مورد پذیرش قرار میگیرد.
- ارتباط مؤثر به اثربخشی تبلیغات کمک میکند.
در عصر حاضر، احتمالاً بخش غالبی از بازار هدف شما را اعضای نسل هزاره تشکیل میدهند که دارای ارزشها و ادبیات خاص خودشان هستند. برقراری ارتباط با گروههای مختلف بازار هدف، درک مناسبی از نحوه تعامل با آنها ایجاد میکند. وقتی بدانید به چه زبانی با گروههای مختلف از مشتریان هدف صحبت کنید، طبیعتاً ارتباط بهتری با آنها برقرار میکنید و میتوانید از طریق تدوین استراتژیهای بازاریابی بهتر، بر اثربخشی تبلیغات و روشهای ترفیعی خود بیفزایید.
- ارتباط مؤثر به تسهیم دانش و یادگیری سازمانی کمک میکند.
یکی از اهداف اصلی شرکتهای امروزی از ایجاد بستر مناسب ارتباطی، بهبود فرایند تسهیم دانش و تسهیل یادگیری سازمانی است. برای آنکه کارکنان یک شرکت بتوانند از طریق تسهیم دانش با یکدیگر به طور مستمر رشد کنند و چیزهای جدید یاد بگیرند، لازم است که بستر ارتباطی لازم فراهم باشد که بدون وجود ارتباطات درونسازمانی مؤثر، چنین امری محقق نخواهد شد.
مقالات خواندنی:
ارتباط مؤثر و راههای جادویی برقراری آن
ارتباط مؤثر و راهنمای 11 مرحلهای برای برقراری آن!
ارتباط مؤثر با دیگران و چند باید و نباید مهم که باید بدانید!
سخنرانی عمومی و هفت نکتهای که باید رعایت کنید!