هوش هیجانی و مدیریت احساسات، نشانگر موفقیت افراد در زندگی است. چرا که همه ما تحت تاثیر احساسات خود قرار میگیریم و احساسات ما، رفتار و بهرهوری ما را در محل کار هدایت میکند.یک مولفه مهم هوش هیجانی، توانایی آگاه شدن از احساسات خود و مدیریت آنهاست. این جنبهای است که اکثر بزرگسالان در آن آموزشی ندیدهاند. بنابراین در اینجا نکاتی را برای افزایش هوش هیجانی در محل کار به شما ارائه میکنیم.
نکته۱: بایستید و بررسی کنید
بسیاری از ما در طول روز بسیار عجله میکنیم و شب با خستگی فراوان به رختخواب میرویم. درحالیکه نمیدانیم در طول روز چه حسی داریم. خیلی مهم است که بدانیم چه احساسی داریم. احساسات ما میتواند رفتار ما را هدایت کند.
اگر ندانیم چه احساسی داریم، ممکن است کارهایی انجام دهیم که بیفایده یا عذابآور است، یا ندانیم به چه دلیل، کاری را انجام میدهیم. بیخبر بودن از احساسات، نه تنها به نفع شما نیست، بلکه نامعقولترین روش در مواجهه با احساسات است.
هوش هیجانی خود را ارتقا دهید. در روز پر مشغله، مکث کوتاهی انجام دهید و از خود بپرسید”چه احساسی دارم؟” از احساس خود آگاه شوید و تصمیم بگیرید که آیا کاری باید انجام دهید یا نه. با انجام این کار شروع کنید، تا عادت کنید. توصیه میکنم، این کار را به مدت چند روز هر یک ساعت، انجام دهید. حتی میتوانید چند هفته نیز ادامه دهید.
نکته۲: هر روز تامل کنید
در پایان روز کمی تامل کنید. هوارد گاردنر، یکی از محققان هوشهای چندگانه، میگوید: این یک رفتار کلیدی افراد برتر است. روز خود را مرور کنید و از آن یاد بگیرید. آنچه را که خوب مدیریت کردهاید، در نظر بگیرید و آنچه را که میتوانستید بهتر مدیریت کنید مشخص کنید. تصمیم بگیرید چگونه میتوانید پیشرفت کنید. اشتباهات خود را دوباره تکرار نکنید. تکرار اشتباهات از نظر عاطفی، هوشمندانه نیست.
نکته۳: یک دفترچه تهیه کنید
در مورد حالات عاطفی خود، به صورت روزانه یا هفتگی یادداشتبرداری کنید. چه واکنش عاطفی داشتید؟ چه چیزی شما را ناراحت میکند؟ چه چیزی شما را خوشحال میکند؟ با گذشت زمان ببینید آیا الگویی پدید آمده است یا خیر؟
- آیا اغلب از نوع خاصی از نظرات ناراحت میشوید؟
- آیا در یک ساعت از روز یا با انجام کار خاصی احساس اضطراب میکنید؟
- آیا افراد خاص، باعث واکنشهای عاطفی مختلف در شما میشوند؟
سپس اقدامات لازم را برای کاهش بروز مشکل انجام دهید. خودآگاهی هیجانی بخش مهمی از هوش هیجانی است.
برنامهای برای سنجش خلق و خوی، توسط دانشگاه ییل ارائه شده، که میتواند در پیگیری احساسات به شما کمک کند.
نکته۴: هر آنچه را احساس میکنید بپذیرید
بسیاری از ما در پذیرفتن عواطفمان احساس شرمساری میکنیم. احساساتمان را دفن میکنیم یا نادیده میگیریم. سعی کنید هوش هیجانیتان را ارتقا دهید. توانایی در اختیار داشتن احساسات خود را، بدون تلاش برای انکار احساسات در خود پرورش دهید. به عنوان مثال ممکن است به خودتان و دیگران بگویید، ” من در حال حاضر مضطرب هستم” یا “میترسم که شکست بخورم” یا “در این شرایط احساس ناراحتی میکنم.
نکته۵: اجازه ندهید که احساسات شما، رفتارتان را هدایت کند
شما برای پاسخگویی به یک احساس، همیشه گزینههایی برای انتخاب دارید. این که احساس خاصی دارید به این معنی نیست که آن احساس باید رفتارتان را کنترل کند.
مثلا: فقط به این دلیل که بیحوصلهاید نباید تسلیم شوید. شما فقط بیحوصله هستید. اگر آن احساس را بپذیرید و به کارتان ادامه دهید این حالت از شما دور خواهد شد.
به دلیل اینکه از کسی عصبانی هستید، نباید سر او داد بزنید و توهین کنید.
هوش هیجانی خود را ارتقا دهید. شما همیشه گزینههایی برای چگونگی پاسخگویی به احساسات خود دارید. هوشمندانهترین روش را برای پاسخگویی انتخاب کنید.
نکته۶: از خود بپرسید چرا؟
علاوه بر دانستن نوع احساساتتان، چرایی آن نیز مهم است. ممکن است در حال حاضر احساس کنید که باید گریه کنید، اما چرا؟ آیا به این خاطر که در اول روز کسی حرفی به شما زده است، یا به این دلیل که آنچه را دیروز میخواستید نتوانستید به دست بیاورید؟ یا به این دلیل که افراد به شما کار بیشتری میدهند؟
هوش هیجانی خود را ارتقا دهید. برای یافتن محرکهای احساسات خود، باید آنها را دوباره ردیابی کنید. هنگامی که شما بدانید چه چیزی باعث ایجاد احساسات یا عواطف شما میشود، درمییابید چگونه میتوانید آنها را به بهترین وجه، مدیریت کنید.
نکته۷: دکمههای احساسی خود را رها کنید
یکی از مهارتهای مهم هوش هیجانی این است که بتوانید تعداد دفعاتی را که افراد باعث ایجاد یک واکنش عاطفی منفی در شما میشوند، کاهش دهید. به عنوان مثال، وقتی مادر یا شوهرم مرا متهم میکردند که خیلی حساس هستم، قبلاً ناراحت میشدم. سپس فهمیدم که قدرت خود را به رفتار منفی آنان واگذار میکنم. درحالیکه، مجبور نیستم این کار را انجام دهم. بنابراین با خودم گفتم، زیاد مهم نیست که حساس نامیده شوم. حالا آنها میتوانند هرچه دوست دارند بگویند، دیگر دکمهای برای فشاردادن وجود ندارد.
هوش هیجانی خود را ارتقا دهید. از دکمههای عاطفی خود خلاص شوید. وجود این دکمهها باعث میشود که اغلب از رفتار دیگران ناراحت شوید.
نکته۸: هنگام عصبانیت جای خود را عوض کنید
عصبانیت، ممکن است شما را به خطر بیاندازد. جلسهای را از دست دهید یا به یک رابطه آسیب برسانید.
هوش هیجانی خود را ارتقا دهید:
یکی از گزینههای شما این است که خود را از آن شخص یا موقعیت که باعث عصبانیت شما شده، دور کنید تا بتوانید آرام شوید. بعد از آن میتوانید راجع به نگرانیهایتان با افراد درگیر صحبت کنید. با مدیریت احساسات، میتوانید روابط خود را حفظ کنید.
نکته۹: حرص خوردن را متوقف کنید
برخی افراد بارها و بارها مسئله را مرور میکنند تا جایی که یک موضوع ساده را به مسئلهای بزرگ تبدیل کنند.
هوش هیجانی خود را ارتقا دهید. بیاموزید که زودتر اقدام کنید و روزها یا هفتهها به تعبیرات خود نپردازید. یک تماس تلفنی ساده، گپ زدن با یک همکار ممکن است سریعتر مشکلتان را حل کند.
نکته۱۰: یک فیوز طولانی مدت برای خود تعبیه کنید
اگر بهراحتی اذیت میشوید، یا سریع آرامش خود را از دست میدهید، روشهایی برای آرامش بیشتر برای خود ایجاد کنید.
هوش هیجانی خود را ارتقا دهید. این به معنای مکث قبل از پاسخگویی به افراد است. قبل از اینکه عکسالعملی نشان دهید تا ۱۰ بشمارید یا تکنیکهایی مانند مدیتیشن، یوگا یا ضربه زدن را امتحان کنید.