همه ما سیاستمداران خجالتی، سلبریتیهایی با صورت قرمز و یا سخنرانهای خوشنیت و درعینحال نادان را دیدهایم. آنها روی صفحههای تلویزیون ما میایستند، با اطلاعاتی از قبل داده شده از شرکتشان، که حقیقتا هیچ ایدهای از آنچه ارائه میدهند نداریم.
چرا که این قضیه مربوط به کلمات نیست؛ ما تقریبا هیچ توجهی به آنچه میگویند نداریم و که تنها چیزی که توجه ما را به خود جلب میکند، بیدستوپا بودن آنها، عدم تماس چشمی، ترس قابل مشاهده از اشتباه کردن، و یا عدمبنفس واضحی که دارند است.
نحوه به اشتراکگذاری پیام به اندازه خود پیام مهم است. در واقع مهم نیست که ما چه میگوییم بلکه نحوه بیان آن مهم است. حتما تجربه کردهایم سخنرانانی که در مصاحبه رسانهای خود از زبان بدن مناسبی استفاده کردهاند، در نظرمان پیامها و نظرات معتبرتری دارند.
درک و فهم زبان بدن مثبت، در کنار پرداختن به دیگر جوانب تمرین سخنرانی و ارائه، یعنی آماده کردن خود برای موفقیت در ارائه. این کار اعتماد بنفس شما را بعنوان یک سخنران، و حتی بدون گفتن کلمهای، افزایش میدهد.
میدانیم مصاحبهها میتوانند استرسزا باشند، اما با تمرین کافی، نیازی به ترس نیست. بالا بردن تپش قلب و فشار خون آخرین چیزی است که پیش از یک جلسه یا سخنرانی نیاز دارید. ما در سایت سخنوری 6 روش پیشنهاد میدهیم تا برای زبان بدن در ارائه و سخنرانی بعدی خود درنظر داشته باشید.
1- کمی متمایل شوید…
صاف نشستن ضروری است اما همچنین میتواند کمی خشک بنظر برسد. اگر کمی به سمت گوینده متمایل شوید نشاندهنده علاقه شما به مصاحبهکننده است و نشان میدهد هوشیار هستید و خود را وقف مکالمه کردهاید. البته که نباید بیش از حد خم شده و مایه خنده شوید!
2- ارتباط چشمی…
سعی کنید روی مصاحبهکننده متمرکز شوید. نگاه به کنار، سقف، زمین یا دستهای شما باعث میشود نگران و یا بیعلاقه بنظر برسید و مشخصا شما این را نمیخواهید. لازم است این مورد را تمرین کنید و به یاد داشته باشید که مرز باریکی میان ارتباط چشمی مثبت و خیره شدن وجود دارد! اما درهرحال، همه ما چهرههای مختلفی طبق احساسات متنوع داریم؛ پس پیشنهاد میکنیم چهره شنیداری خود را کنار شخص دیگری تمرین کنید.
3- استفاده صحیح از دستها…
تعدادی از ما در برقراری ارتباط با دیگران استفاده زیادی از حرکت دستان خود داریم. با وجود اینکه این میتواند نشاندهنده بخشی از شخصیت ما باشد، باید درنظر داشت آیا حرکات مداوم برای شخص مقابل مطلوب است و یا آزاردهنده! در این باره تمرین کنید و به یاد داشته باشید کمی حرکت برای تأیید و تکمیل گفتار شما عالی است و آن را پیشنهاد میکنیم. اما نکته کلیدی در طبیعی و کنترلشده بودن آن است.
4- عادتهای بد…
همه ما عادتهای بد داریم. اگر بیقراری میکنید، صندلی را میچرخانید یا پاهایتان را تند تند تکان میدهید، وقت آن رسیده که مراقب این حرکات غیرعادی که معمولا از روی استرس هستند باشید. پس برای زبان بدن خود، علاوه بر ایجاد ارتباط چشمی، سعی کنید این حرکات را از مصاحبههایتان حذف کنید.
5- اذیت شدید؟
حتی اگر در مواجهه با یک سؤال سخت و یا اظهار نظری منفی، بسیار سختتان باشد که روحیه مثبت خود را حفظ کنید، مهم است که آن را نشان ندهید. زبان بدن برای چنین مواردی میتواند شامل برگرداندن نگاه و یا آه کشیدن باشد. هر چقدر هم که سخت باشد، آزرده شدن برای یک سخنران یا مدیر اجرایی و یا مدیرعامل یک شرکت، هرگز ظاهر خوبی ندارد؛ چه جلوی دوربین و چه در رادیو. ناامید شدن بطور آشکار از یک سری سؤالات باعث میشود بنظر برسد چیزی را پنهان میکنید.
6- همدرد شدن…
احساس آرامش و خونسردی بخوبی مخاطبان را برمیانگیزد؛ بخصوص در سخنرانیهای بحرانی که نیاز داریم مخاطبان در طرف ما باشند. این کار آسان نیست. عصبی بودن و استرس داشتن ممکن است بطور ناخودآگاه خلاف آنچه در سر داریم را انتقال دهند؛ بنابراین تمرین کنید. این کار را در حضور شخص دیگری و یا مقابل دوربین یا آینه تمرین کنید تا از تمرکز، پیامرسانی و زبان بدن خود مطمئن شوید و اگر بدنبال اثرگذاری روی مخاطب هستید، ارزشش را دارد.
آمادهسازی خود برای مصاحبه و ارائه میتواند واقعا طاقتفرسا باشد اما با رعایت چندنکته از زبان بدن، میتوان قدم بزرگی در این مسیر برداشت. ما در سایت سخنوری سعی کردهایم کمکی هرچند جزئی برای این منظور کنیم.