بعنوان یک صاحب کسبوکار، باید بتوانید راجع به کار خود، سخنرانیهای جالب و جذابی ارائه دهید. این یعنی به ایدههایی خلاقانه نیاز دارید. مهم نیست چه چیزی را به چه کسانی ارائه میدهید، در هرصورت باید بتوانید برای مخاطبان خود الهامبخش باشید. باید بتوانید جلب اعتماد کنید تا منجر به اقداماتی شود که برای تجارتتان درآمدزایی کند. از ایدههای خلاقانه زیر برای ارائه و سخنرانی استفاده کنید تا مخاطب جذب آن شود.
در ادامه، 25 ایده جذاب سخنرانی که برای شما پیشنهاد میکنیم:
1. یک داستان تعریف کنید
مغز انسان بگونهای طراحی شده که به داستانها هم بعنوان مکانیزم بقا و هم مکانیزم سرگرمی پاسخ میدهد. این نقش مضاعف باعث شده است تا به یکی از قدرتمندترین ابزارهای ارتباطی که بشر شناخته است تبدیل شود.
داستان، نحوه درک و پردازش ما از دنیای واقعیات اطراف ماست.
داستانها بسیار جذابتر از واقعیات هستند چرا که ما را سرگرم میکنند. داستان تعریف کردن باعث جلب و حفظ توجه میشود. این به مخاطب در بخاطر سپردن گفتههای سخنرانی کمک میکند. بجای اینکه کسبوکار خود را بعنوان مجموعهای حقایق ارائه دهید، که حتی خوشقلبترین مخاطبان را هم خسته میکند، آنرا بصورت یک داستان سازماندهی کنید.
2. در لحظات حساس سؤال بپرسید.
یک سخنرانی از مجموعهای جملات خبری تشکیل شده است که ممکن است مخاطب را جذب خود نکند؛ حتی یک جمله استثنائی!
اما اگر بهجای آن یک سؤال بپرسید چه؟
یک سؤال میتواند روند ارائه تکراری شما بشکند و کمک میکند آنچه را ارائه میدهید مهم جلوه دهد. پاسخ دادن به یک سؤال (حتی اگر فقط در ذهن باشد) باعث میشود مخاطب احساس کند در ارائه شما شرکت دارد و درگیر است.
3. تمرین و آماده شدن
آیا تا بهحال دقت کردهاید که چگونه بهترین سخنرانان همیشه آرام، متمرکز و جذاب بنظر میرسند؟ شاید فکر کنید برای اینکار باید بطور کامل اعتماد بنفس داشت اما:
نیازی به اعتماد بنفس کامل نیست؛ بلکه بهترین مجریها با تمرین و آمادهسازی، برای ارائه در بهترین حالت خود هستند.
برای این منظور قبل از ارائه، موضوعات سخنرانی خود را در نظر گرفته و آنها را نقشهبندی کنید و ایدههای اصلی خود را اولویتبندی کنید. زمانی که اسلایدهای ارائه خود را ساختید و نقشهبندی کردید، زمان آن است که بیوقفه تمرین کنید. این کار سرگرمکنندهای نیست اما به اعتماد بنفس شما کمک میکند. سپس از این نقشه پیروی کنید تا مخاطب را دقیقا به جایی که قصد دارید، برسانید.
4. ارائه خود را در 3 قسمت واضح، سازماندهی کنید
از دیرباز، عدد سه، عددی جادویی درنظر گرفته شده است. صرف نظر ازینکه صحت داشته باشد یا خیر، عدد سه مانند یک طلسم عمل میکند. همه میتوانند در پایان یک ارائه، سه موردی که نامبرده شد را بخاطر بسپارند. پس برای داشتن یک سخنرانی خلاقانه، ارائه خود را در سه نکته اصلی و واضح سازماندهی کنید. به این ترتیب، میتوان مخاطب را به نکات اصلی جلب کرد و نه به جزئیات بیاهمیت.
هزینه، جدول زمانی، نتایج.
مسئله، پیشنهاد، راهحل.
آغاز، وسط، پایان.
فقط به یاد داشته باشید که آنها را به سه دسته تقسیم کنید.
5. از طنز استفاده کنید
طنز باعث میشود دنیا بچرخد و دنیای تجارت از این قاعده مستثنی نیست. کسی دوست ندارد با یک فرد خشک و سفت کار کند. بنابراین حتی اگر زمانی که در مقابل یک مشتری یا سرمایهگذار جدی سخنرانی میکنید، به یاد داشته باشید که در ارائه خود از طنز استفاده کنید. این بدان معنا نیست که شما باید تمام مدت جوک بسازید؛ بلکه به معنای شاد بودن، خوش قلب و با شخصیت بودن است.
6. از روی اسلایدهای خود نخوانید
خواندن از روی اسلایدی که همه میتوانند ببینند و خودشان بخوانند، کسلکننده است و شما را بدون آمادگی جلوه میدهد. پاورپوینت، یادآوری برای آنچه باید بگویید نیست بلکه برای درک بهتر مخاطبان از گفتههایتان است. زمانی که اسلاید خود را میخوانید، مخاطبانتان ناگزیر همراه شما آنرا خواهند خواند؛ نشان داده شده است که ذهن ما حدود 20 تا 40 درصد هنگام مطالعه سرگردان است. این بدان معناست که حین خواندن اسلایدها، حواس مخاطبانتان پرت میشود.
متن اسلاید را کوتاه بنویسید و فقط از آن برای برجسته کردن نکات مهم استفاده کنید. اسلایدها برای خواندن نیستند بلکه برای تأکید سریع بر نکات شما هستند.
7. از تصاویر بصری برای ایجاد ایده استفاده کنید
برای یک سخنرانی خلاقانه، اگر نمیخواهید اسلایدهای خود را از میلیونها نکته پر کنید، از تصاویر استفاده کنید! تصاویر بسیار!
نمودار، جدول، دایرهها و تصاویری که مقصود شما را نشان میدهند و به تأکید آن کمک میکنند. برای مثال بجای گفتن اینکه راهحل شما هزینهها را 20درصد کاهش میدهد، میتوانید آنرا در قالب یک نمودار با اعداد واقعی نشان دهید. به این ترتیب ایده را میتوان از حوزه انتزاعی به حوزه واقعی رساند.
8. نکات مهم را با استفاده از تشبیههای بصری، ملموستر کنید
تصاویر نباید بصورت بیهدف و خستهکننده در یک ارائه استفاده شوند بلکه باید هدف خاصی داشته باشند. یک راه مناسب برای این منظور، استفاده از تشبیههاست. برای مثال اگر قصد دارید به مخاطب خود بگویید با برنامه شما فالوورهای جدید مانند زنبورهای عسل به سراغ او خواهند آمد، آنرا با یک تصویر نشان دهید تا برای مخاطب ملموستر باشد. این کار در بهخاطر سپاری نکته کمک میکند.
9. مثالهای خود را شخصی کنید
یکی دیگر از ایدههای ارائه خلاقانه این است که سخنرانی خود را برای مخاطب خاصی که در هر مناسبت با آنها صحبت میکنید، شخصیسازی کنید. در ارائه خود مثالهایی بیاورید که مخاطب را درگیر کند و نشان دهد راهحل شما چه سودی برای آنها خواهد داشت. اگر تنها درمورد کلیات صحبت کنید، مخاطب ممکن است اهمیتی به آن ندهد. اما به محض اینکه متوجه شود چیزی بتواند مستقیما به نفع شخصی او باشد، توجهش جلب میشود.
10. از فرمتهای هماهنگ با موضوع ارائه برای ساخت اسلایدها استفاده کنید
فرض کنید درحال راهاندازی یک اپلیکیشن موبایل هستید، فرمت و قالبهایی پیشفرض برای ساخت اسلاید آن وجود دارد. یا شاید در حال افتتاح یک رستوران جدید هستید و میخواهید مشتری جذب کنید. برای این مورد نیز قالبهایی را میتوانید انتخاب کنید.
11. از موسیقی استفاده کنید!
این کار ممکن است زیاد رایج نباشد اما کارایی آن توسط علم ثابت شده است. طبق تحقیقات انجام شده توسط Ronald A.Berk از دانشگاه جان هاپکینز:
“موسیقی در یک ارائه پاورپوینت میتواند توجه را جلب کند و محتوا را به حافظه بلندمدت انتقال دهد.”
و این علم جدیدی نیست. همه ما این را برای چندین دهه میدانیم. نمونه موردی: چند فیلم را میتوانید را مثال بزنید که موسیقی نداشته باشد؟ صفر! از زمانی که نحوه افزودن صدا به فیلم کشف شد، نهتنها دیالوگها بلکه موسیقی آنها را نیز ضبط میکنیم. زیرا موسیقی به تنظیم حسوحال میکند و جلوه احساسی مناسبی میبخشد.
راه دیگری برای استفاده از موسیقی، در زمان استراحتهای کوتاه است.
بنابراین ایده ایده خلاقانه را امتحان کنید و موسیقی مناسبی برای ارائه بعدی خود انتخاب کنید تا به آن جان ببخشد.
12. به تنهایی پیش نروید: از همکاری و کار تیمی استفاده کنید
ارائههای موفق اغلب توسط همکاری و کار تیمی تقویت میشوند و دلیلی وجود ندارد که همه کارها را خودتان انجام دهید. این کار میتواند شامل استفاده از طوفان فکری یا ارائه تیمی باشد.
فرض کنید همکاری دارید که در ساخت نمودارها خبره است. یا پروژهای را ارائه میکنید و قصد دارید مخاطبان، از مهندس معمار آن نیز بشنوند. درهرصورت، فرصتهای کار تیمی بیپایان است.
گاهی اوقات اضافه کردن همکاران چه بصورت حضوری و چه بصورت آنلاین، میتواند برای از بین بردن یکنواختی مناسب باشد. صرف نظر از اینکه چقدر میتوانید در مقابل یک جمع شگفتانگیز باشید، اگر طولانی صحبت کنید، ممکن است برای مخاطبان خستهکننده باشد.
13. اسلایدها را مناسب با فضایی بزرگ بسازید
برای داشتن یک ارائه خلاقانه نباید از جزئیات تاکتیکی غافل شوید.
خواندن آنچه در اسلاید شماست ممکن است برای افرادی که در پشت سالن نشستهاند غیرممکن باشد. و یا ممکن است اسلاید شما خیلی شلوغ باشد. پس اسلایدها را مناسب با فضایی بزرگ بسازید.
این یعنی اسلایدهای خود را مرتب و تمیز نگه دارید، از فونتهای بزرگ و خوانا استفاده کنید و در هر اسلاید درنگ کنید تا به هر مخاطب فرصت جذب آنرا بدهید.
همچنین کنتراست رنگها را رعایت کنید. اغلب پسزمینههای تیره و متن روشن خواناتر هستند.
14. از انیمیشن استفاده کنید
به لطف پاورپوینت، ساخت انیمیشن و انتقال اسلاید با چند کلیک میسر میشود. این حرکات با داشتن آیتمهایی جدید و نوآورانه واقعا میتواند مخاطب را جذب کند و اطمینان حاصل میشود که تمرکز مخاطب روی نکات کلیدی جلب شود.
اما مراقب باشید!
انیمیشنها و انتقال اسلایدها میتوانند بسیار حواسپرتکننده باشند. حرکتهای بیشازحد باعث سرگیجه مخاطبان میشود.
از مواردی مانند حرکات چرخشی، ستارهای و دایرهای اجتناب کنید و بجای آن از حرکات ساده و تمیز استفاده کنید.
سازماندهی انیمیشنها نیز مهم است. اگر آنها را در زمانهای نامناسبی استفاده کنید، میتوانند در یک لحظه ارائه شما را از مسیر خارج کنند.
15. از SmartArt استفاده کنید
پاورپوینت برای زنده کردن ایدههای خلاقانه شما ساخته شده است. یکی از این روشها استفاده از SmatArt است. SmartArt مجموعهای اینفوگرافیکها و نمودارهای خلاقانه است که میتواند اسلایدهای شما را به سطح بالاتری برساند. SmartArt در بخش Insert در نوار پاورپوینت قرار دارد. در آنجا چندین دستهبندی خلاقانه برای نحوه ارائه ایدهها مشاهده خواهید کرد مانند: نمودارهای هرمی، تصویری، رابطهای، سلسلهمراتبی، چرخهای و غیره. به سادگی میتوانید روی یکی از آنها کلیک کرده و آنرا طوری تغییر دهید که مناسب ارائه شما باشد.
16. برای جلب توجه، از ویدیو استفاده کنید
همانطور که میدانید، متن ساده، راه مناسبی برای ترغیب مخاطبان در سال 2022 نیست و لازم است از رسانههای دیگری مانند تصاویر، نمودارها، اینفوگرافیکها و موارد دیگر استفاده شود. یکی از این موارد، ویدیو است. با ویدیو میتوانید موضوعات منحصربفرد ارائه خود را زنده و ملموستر کنید.
مثلا فرض کنید میخواهید بینندگان نظر یک متخصص در رابطه با یک موضوع را بشنوند. شاید آن فرد برای شرکت در سخنرانی شما در دسترس نباشد. در اینجا راهحل آسان است؛ روایت آن متخصص را از قبل ضبط کنید و آنرا به مستقیما به اسلایدهای خود اضافه کنید
یا شاید بخواهید صحنهای را به نمایش بگذارید که عکسها به تنهایی قادر به ثبت آن نیستند. یک ویدیو به اسلایدهای خود اضافه کنید. فوراً علاقه مخاطبان را افزایش می دهد و ممکن است در حین تماشای آن کمی فرصت استراحت به شما بدهد.
17. آزمونکهایی را طراحی کنید
آزمونکها میتوانند ارائه شما را زنده کنند و با افزودن عنصری مانند بازی، به جذب مخاطب شما کمک میکنند. یک ایده خلاقانه برای ارائه پاورپوینتهای طولانی این است که آزمونکهایی را اجرا کنید و اگر ارائه شما طولانی نیست، میتوانید یک مسابقه در پایان ارائه برگزار کرده و از قبل برای آن جایزه تعیین کنید.
18. به زبان بدن توجه کنید
زبان بدن برای یک سخنرانی خلاقانه ضروری است. اگر پشت یه میز قایم شوید، پر استرس بهنظر میرسید اما اگر روی سن قدم زده و تماشاگران را درگیر کنید، مطمئن و مسلط بنظر خواهید رسید.
19. پایانبندی قوی!
فرض بر اینکه یک ارائه خلاقانه و جذابی را با اسلایدهایی خیرهکننده ارائه دادهاید. اکنون زمان آن است که ارائه را با یک حرکت قوی به پایان برسانیم.
صرفنظر از اینکه اسلایدهای شما چقدر میتوانند خوب باشند، خلاصه کردن و مرور آنها در پایان ارائه، کاملا کلیدی است. همانطور که پیشتر اشاره شد، شما ارائه خود را در سه قسمت کلیدی سازماندهی کردهاید؛ حال زمان آن است که آن سه نکته را مرور کنیم. نکات کلیدی را هایلایت کنید، و هریک را با پیام آن انطباق دهید. این کار برای بخاطر سپاری مطالب مفید است.
در بهترین حالت، یک انیمیشن ساده طراحی کنید که نکات را تیتروار و یکییکی نمایش دهند.
مورد کلیدی دیگر، دعوت به اقدام است. اگر اسلایدهای شما صرفا برای آموزش باشند، سه نکته واضح شما کافی خواهد بود. اما اگر برای مثال درحال جمعآوری کمک مالی یا استخدام هستید، پایانبندی جایی است که این درخواست را ارائه میدهید. دعوت به اقدام، از تمام قوانین عادی که خود نیز میدانید تبعیت میکند. آنرا واضح، پررنگ و مختصر بیان کنید. نیت خود را مشخص کرده و لحن خود را الهامبخش کنید. مانند هر عمل خیری، مخاطب باید ابتدا باید به شما و پیامتان ایمان پیدا کند.
20. در پایان، اسلایدهای خود را به اشتراک بگذارید
هدف این است که مخاطبانتان پیام شما را به خاطر سپرده، به خانه ببرند و به آن عمل کنند. میتوانید اسلایدها را در YouTube آپلود کنید یا آنها را در قالب PDF به اشتراک بگذارید. این کار دیجیتالی است و چند درخت را نیز نجات میدهد! برای اینکه خیال مخاطبانتان را راحت کنید از قبل به آنها بگویید که اسلایدها بعدا در دسترس آنها قرار خواهد گرفت. از این طریق آنها نگران یادداشتبرداری نمیشوند و توجه خود را روی ایدههای بزرگ شما متمرکز میکنند.