آیا تا به حال چیزی درباره بازیهای سخنرانی شنیدهاید؟ آیا میدانستید با بازی کردن هم میتوانید مهارت فن بیان خود را به اَشکال مختلف ارتقا دهید؟
صحبت کردن در جمع با همه مهارتهای دیگر یک وجه اشتراک ساده و درعینحال مهم دارد. آن وجه اشتراک این است که برای تسلط بر این مهارت نیز باید به اندازه کافی تمرین کنید. بااینحال احتمالاً شما هم مثل اکثر علاقهمندان به سخنرانی با یک مشکل بزرگ روبرو هستید. به این معنا که اتاقی پر از مخاطب ندارید تا هر روز بتوانید در مقابل آنها تمرین سخنرانی کنید. ولی این مشکل نباید به سدی در مسیر استمرار و پیشرفتتان تبدیل شود.
خوشبختانه فعالیتها و بعضاً بازیهای جالبی وجود دارند که میتوانند تا حد زیادی این خلأ را پُر کنند. آنها به شما کمک میکنند تا بدون نیاز به مخاطب واقعی، در زمینه اجرا و سخنوری بهتر و بهتر شوید. تا انتهای این گفتار ما را همراهی کنید تا 10 مورد از بهترین بازیهای سخنرانی را بشناسید.
1. بیهودهگویی؛ نامفهوم صحبت کنید!
«سخنرانی بازی» را با بازی بیهودهگویی شروع میکنیم! با استناد به نتایج تحقیقات 38% یک ارائهی عالی را صدای شما، 55% از آن را ارتباط غیرکلامی و فقط 7% را محتوای گفتههایتان تشکیل میدهند. این بدان معناست که نحوه ارائهی شما نسبت به آنچه بر زبان میآورید بسیار مهمتر است. به کمک این بینش درمییابیم که برای تبدیل شدن به یک سخنران خوب باید روی کیفیت ارائه تمرکز خاصی داشته باشیم. مهارتی که در یکی از بازیهای سخنرانی به اسم بیهودهگویی آن را تمرین میکنیم!
یک پاراگراف را به زبانی که آن را نمیفهمید از اینترنت انتخاب کنید؛ یا اینکه بهسادگی روی یک صفحه کاغذ، جملات یا عباراتی نامفهوم بنویسید. سپس آنچه را که انتخاب کرده یا نوشتهاید طوری با صدای بلند بخوانید که انگار در حال یک سخنرانی واقعی هستید و میدانید چه میگویید. حین انجام این کار به لحن و آهنگ صدایتان توجه نموده و ببینید چطور میتوانید با استفاده از صدایتان علاقه بیشتری در مخاطبان ایجاد کنید؟
2. یادگیری از حرفهایها؛ بزرگان را نقد کنید!
در اینترنت به دنبال سخنرانیهایی باشید که از آنها بهعنوان ارائههای استثنایی تاریخ یاد میشود. تماشای سخنرانیهای معروف TED همواره میتواند نقطه خوبی برای شروع باشد. یکی از سخنرانیهای محبوبتان را انتخاب نموده و از دریچه انتقادی به آن نگاه کنید. این کار مستلزم تجزیهوتحلیل دقیق همه جنبههای سخنرانی اعم از ساختار روایی، عناصر اثربخش، چگونگی تقویت عناصر بصری و بهطور کلی همه مؤلفههایی است که کلام سخنران را جذاب و شنیدنی میکند.
3. یکنفس صحبت کردن؛ 30 ثانیه بدون استفاده از پرکنندهها حرف بزنید!
ما در مقالهای دیگر مفصلاً درباره اصوات و آواهای پُرکننده یا «فیلرها» صحبت کردهایم. اصوات اضافهای مثل «آ»، «اوم»، «هوم» و … نهتنها گوش سپردن به صحبتهایتان را به کاری دشوار و ملالانگیز تبدیل میکنند بلکه باعث میشوند نامطمئن و ناآماده به نظر برسید. بنابراین برای رهایی از دام این عناصر زائد و خطرناک باید تدابیر لازم را اتخاذ کنید. پس بیایید با یکی دیگر از بازیهای سخنرانی به نام «یکنفس صحبت کردن» آشنا شویم.
در این بازی باید به مدت 30 ثانیه بدون اینکه از اصوات پرکننده استفاده کنید درباره یک موضوع خاص حرف بزنید. حواستان باشد حین صحبت کردن هیچ شکلی از فیلرها را به کار نبرید. هر زمان که مرتکب این خطا شدید صحبتهایتان را متوقف کرده و از نو شروع کنید. این جریمهی خطا کردن است! سعی کنید این تمرین کوتاه و مؤثر را در کنار سایر بازیهای سخنرانی روزی ده بار به شکل صحیح و بدون خطا انجام دهید.
4. بداهه گویی؛ یک دقیقه بدون آمادگی قبلی صحبت کنید!
برای انجام این بازی، تایمر گوشی خود را روی یک دقیقه تنظیم کنید. سپس سعی کنید ظرف این مدت درباره یکی از موضوعاتی که به آنها علاقه دارید یک سخنرانی بداهه ارائه دهید. این بازی فقط یک قانون دارد و آن هم ناآمادگی شماست! به این معنا که باید بهطور ناگهانی و بدون هیچگونه آمادگی قبلی بداهه گویی را آغاز کنید. این بازی کمکتان میکند راحتتر حرف بزنید تا موقعیتهایی را که در آنها چیزی برای گفتن ندارید بهتر مدیریت کنید.
5. داستانسرایی تصویری؛ درباره عکسها قصه ببافید!
داستانسرایی یک تکنیک بسیار قدرتمند برای جذب مخاطبان و افزایش ماندگاری صحبتهایتان در ذهن آنهاست. بنابراین عجیب نیست که بسیاری از بازیهای سخنرانی با محوریت این مهارت ابداع شده باشند. این بازیها زمینه مناسبی را برای تمرین و تقویت این قابلیت فراهم میآورند.
یک عکس جالب از اینترنت پیدا کنید و همزمان که در حال روایت داستان اختصاصی خود درباره آن هستید، تصویر یا صدایتان را ضبط کنید. برای روایت این داستان میتوانید روی موضوعات مختلفی دست بگذارید. افرادی که در عکس وجود دارند، رؤیاها و انگیزههایشان و بهطور کلی هر موضوع دیگری که بتوانید داستان قانعکنندهای درباره آن تعریف کنید، سوژههای خوبی برای انتخاب هستند.
6. ارائهی یک تعریف؛ چیزی را که نمیدانید تعریف کنید!
مهم نیست ارائه یا سخنرانی شما درباره چه موضوعی باشد. آنچه اهمیت دارد این است که همواره و فارغ از موضوع، فردی مقتدر و مسلط به نظر برسید. برای تمرین این اقتدار و تسلط کلمهای را انتخاب کنید که تعریف آن را واقعاً نمیدانید. سپس صدا یا تصویرتان را درحالیکه قاطعانه نظرتان را درباره معنا و تعریف آن کلمه بیان میکنید، ضبط کنید. در این تمرین توجه کنید که چطور میتوانید با بهرهگیری از لحن و صدا تسلط خود را بر موضوع نشان دهید. این افزایش تسلط درنهایت چهرهای معتبر و قابلاطمینان از شما در ذهن مخاطب ترسیم میکند.
7. سؤال و جواب؛ با یک فرد متخصص مصاحبه کنید!
برای انجام این بازی سخنرانی باید از فرد دیگری کمک بگیرید. موضوع یا شغلی را انتخاب کنید که اطلاعات زیادی درباره آن ندارید. سپس از دوست خود بخواهید درباره آن موضوع با شما مصاحبه کند. در طول مصاحبه طوری به سؤالات او پاسخ دهید که انگار یک متخصص صاحبنظر در آن زمینه هستید. این بازی همزمان با تقویت مهارت ارائه کمکتان میکند که مقتدر و معتبر به نظر برسید.
8. القای اشتیاق؛ درباره چیزی که علاقهای به آن ندارید با آبوتاب حرف بزنید!
اشتیاق یک حِس مُسری و عنصری ثابت در اکثر بازیهای سخنرانی است. این بدان معناست که اگر میخواهید مخاطبان شما درباره موضوعتان هیجانزده شوند، ابتدا خودتان باید نسبت به آن موضوع اشتیاق نشان دهید. موضوعی را انتخاب کنید که نسبت به آن بیتفاوت هستید یا علاقه خاصی ندارید. این موضوع برای آقایان میتواند ظروف آشپزخانه و برای خانمها فوتبال باشد! سپس سعی کنید درباره آن موضوع با اشتیاق و آبوتاب حرف بزنید. برای ایجاد علاقه در مخاطبان از صدا، تأکید و زبان بدن خود به شکلی استفاده کنید که آن موضوع، هیجانانگیزترین موضوع جهان به نظر برسد!
9. آگهی سازی؛ یک تبلیغ تجاری بسازید!
همه سخنرانیها و ارائهها درنهایت حول محور فروش یک ایده انجام میپذیرند. پس برای بهترین بودن باید هنر فروش و متقاعدسازی را تمرین کنید. شیئی را در خانه انتخاب کنید و یک آگهی تبلیغاتیِ یکدقیقهای برای آن بسازید. سپس حین اجرای تبلیغ از خودتان فیلم بگیرید. در این تبلیغ باید توضیح دهید که چه عامل یا خصوصیتی آن شی را خاص میکند؟ علاوه بر این باید مخاطبان را قانع کنید که آن وسیله چگونه زندگی آنها را بهبود میبخشد و وجود آن در هر خانهای چه ضرورتی دارد؟
10. بررسی وجه تسمیه؛ این نام از کجا آمده است؟
این یکی دیگر از جالبترین بازیهای سخنرانی است که کمکتان میکند روی صحنه به داستانسرای بهتری تبدیل شوید. باز هم یکی از اشیاء یا وسایل خانه (مثلاً منگنه) را انتخاب نموده و درباره چگونگی نامگذاری آن داستانی تعریف کنید. مهم نیست آنچه میگویید چقدر دقیق یا درست باشد. فقط باید تلاش کنید به هر طریقی که میتوانید درباره وجه تسمیهی آن وسیله داستان بگویید. هدف این تمرین آن است که به پیدا کردن و خلق روایتهای شنیدنی درباره هر چیزی عادت کنید.
سخن آخر درباره بازیهای سخنرانی
بازیهای سخنرانی درعینحال که جذاب و سرگرمکننده هستند، میتوانند در تقویت مهارت فن بیان و سخنوری بسیار مؤثر باشند. این بازیها از طریق به چالش کشیدن شما باعث میشوند که بهطور همزمان در همه جنبههای سخنوری پیشرفت کنید.
ناگفته نماند که شرط اثربخشی بازیهای سخنرانی، استمرار است. بنابراین باید انجام این بازیها را بهطور روزانه یا هفتگی در دستور کار خود قرار دهید. آیا شما هم بازی جذاب دیگری را سراغ دارید که برای تقویت سخنوری و فن بیان مفید باشد؟