داشتن فن بیان قوی به شما امکان میدهد که مخاطب خود در محل کار را درگیر سخنان خود کنید؛ خواه کارآموز جدید باشد و یا مدیرعامل یک شرکت. از آنجایی که فرصتهای خوب، برای افراد دوستداشتنی و با اعتمادبنفس ارائه میشود، بهبود مهارتهای فن بیان میتواند به سرعت بخشیدن رشد شغلی شما کمک کند. بهبود فن بیان نیاز به تمرین و توجه آگاهانه دارد.
ما در سایت سخنوری، طی این مقاله، اهمیت مهارتهای مکالمه در محل کار را مورد بحث قرار میدهیم و نکاتی را برای بهبود مهارتهای فن بیان خود به اشتراک میگذاریم.
مهارتهای فن بیان به گروهی از مهارتهای موردنیاز برای برقرار ارتباط مؤثر با دیگران اشاره دارد. این مهارتها به شما اجازه میدهند دیگران را بفهمید و توسط آنها فهمیده شوید و فراتر از آن، با آنها روابط قوی برقرار کنید. افرادی که فن بیان قوی دارند، همگام صحبت کردن لطیف و کاریزماتیک بنظر میرسند و دیگران اغلب به سمت این رفتارها متمایل میشوند.
اما کاریزما چیست؟ کاریزما یعنی کیفیت توانایی جذب دیگران و تحتتاثیر قرار دادن آنها. کاریزما ترکیبی از دو عنصر «خوشرویی» و «تاثیرگذاری» است. تاثیرگذاری، بعنوان توانایی رهبری و قدرت جذبه تعریف میشود. خوشرویی نیز بعنوان قابل دسترس بودن و خوشایند آمدن تعریف میشود. بطور کلی کاریزما نتیجه مهارتهای ارتباطی و بینفردی عالی است. بنابراین میتوان آن را توسعه و بهبود بخشید.
با درک اهمیت توسعه مهارتهای فن بیان و شخصیتی کاریزماتیک، در اینجا چند نکته برای بهبود این مهارتها پیشنهاد میدهیم:
1- به طور فعال به دیگران گوش فرادهید.
گوش فرا دادن به طرف مقابل نشان میدهد که به او و سخنانش علاقهمند شدهاید. گوش فرا دادن، به اندازه سخن گفتن حائز اهمیت است چرا که مکالمه باید شامل به اشتراکگذاری اطلاعات باشد. گوش فرا دادن فعال را توسط نکاتی مانند توجه کردن، پرسش سوالات برای شفافسازی و نیز تکرار کردن پیام شخص مقابل، تمرین کنید.
2- به دنبال نشانههای غیرکلامی باشید
انواع زبان بدن کدامند؟ [راههایی برای نحوه بهبود ارتباطات غیر کلامی]
ارتباط غیرکلامی به اندازه کلماتی که فرد انتخاب میکند، اهمیت دارد و زبان بدن مثالی از آن است. با طرف مقابل ارتباط چشمی برقرار کنید. به نشانه بله یا خیر، سر تکان دهید. کمی به جلو خم شوید تا اشتیاق خود را نشان دهید. پیامی که ارسال میکنید، هم بصورت کلامی و عم غیرکلامی باید هماهنگ باشد.
3-حفظ تماس چشمی
حفظ تماس چشمی، اعتماد و علاقه به آنچه گفته میشود را منتقل میکند. با این وجود اکثر افراد تقریبا دو سوم مواقع یا کمتر، تماس چشمی دارند. سعی کنید تماس چشمی با فردی که در حال مکالمه با او هستید را حفظ کنید. اعتمادبنفس، پیام شما را تایید میکند. صاف بایستید. از تن صدای مناسب استفاده کرده و ارتباط چشمی برقرار کنید. بدانید چه میخواهید و باور داشته باشید که میتوانید به آن برسید. این تصور را ایجاد کنید که آنچه را میگویید به انجام خواهید رساند. اینجاست که گوش فرا دادن فعال و حس همدلی میتواند مفید واقع شود.
4-داشتن حس همدلی
حس همدلی برای داشتن فن بیان خوب یک مورد ضروری است. خودتان را جای مخاطب قرار دهید و سعی کنید از دیدگاه آنها نگاه کنید. جملاتی مانند «منظور شما رو متوجه میشم» میتوانند در ایجاد اعتماد مؤثر باشد. به طرف مقابل احترام بگذارید، حتی زمانیکه نظری مخالف نظر شما داشته باشد. مؤدب و حرفهای باشید. مردم ممکن است حرفهای شما را فراموش کنند، اما احساسی که در آنها ایجاد کردهاید را فراموش نخواهند کرد. همدل باشید و با گفتار و اعمال خود به آنها نشان دهید که اهمیت دارند.
5- به جزئیات توجه کنید
افرادی که مهارتهای فن بیان قوی دارند، به جزئیاتی توجه میکنند که افراد عادی ممکن است متوجه آنان نباشند. بعنوان مثال، ممکن است متوجه کمی لحجه در صحبتهای فرد مقابل شوید و یا حلقه جالبی در انگشتش دارد. اینها جزئیاتی کوچک هستند که میتوانید وارد مکالمه خود کنید تا به فرد مقابل نشان دهید که برایتان مهم است. از این جزئیات کوچک تعریف و تمجید کنید.
6- دیدگاههای جالب ارائه دهید
افرادی که فن بیان خوب دارند اغلب میتوانند چیزهایی به شما بگویند که قبلا نمیدانستید و برایتان جالب است. پادکست گوش دهید، کتاب و مجله بخوانید. آنچه که لازم است را درمورد صنعت خود بیاموزید تا وقتی در موقعیتی قرار گرفتید که باید در مورد سازمان خود بحث کنید، دانش عمیقی در مورد آن ارائه دهید.
7- آهسته صحبت کنید
افرادی که در فن بیان ماهر هستند، اغلب طوری رفتاری میکنند که گویی وقت زیادی دارند و جای دیگری نیست که ترجیح بدهند آنجا باشند. آنها هنگام صحبت کردن از زمان خود استفاده میکنند و اغلب پیش از آن چه میخواهند بگویند، فکر میکنند. این باعث میشود متمرکز و منظم بنظر برسند. این روش صحبت کردن را به همین ترتیب به کار برید.
8- از کلمات مناسب استفاده کنید
توانایی داشتن فن بیان قوی ارتباط زیادی با یافتن کلمات مماسب در انتقال افکار و احساسات دارد. سعی کنید دایره لغات خود را توسعه دهید و برقراری ارتباط را تا حد امکان تمرین کنید. به این ترتیب میتوانید احساسات خود را راحتتر بیان کنید.
کتاب افزایش دایره لغات فارسی جهت حرفه ای ها
اهمیت مهارتهای فن بیان در محیط کاری
صرف نظر از نوع صنف کاری، توانایی برقراری ارتباط با سوپروایزرها، همکاران و کارکنان پشتیبانی از موارد ضروری در هر شغلی است.
کارمندان در عصر دیجیتال باید بدانند چگونه پیامها را بصورت حضوری و نیز از طریق تلفن، ایمیل و شبکهها اجتماعی بطور مؤثر انتقال داده و دریافت کنند. مهارتهای فن بیان قوی همچنین کمک میکنند در نتورکینگ مؤثر باشید که این خود میتواند به رشد حرفهای و پیشرفت شغلی منجر شود.
برخی از تاثیرات خاصی که فن بیان قوی میتواند بر محیط کار و عملکرد کارکنان داشته باشد:
- کاهش تعارضات: ایجاد تغییراتی در نحوه برقراری ارتباط با اعضای تیم اغلب میتواند تعارضات را کاهش دهد.
- افزایش مشارکت: مهارتهای فن بیان به شما امکان میدهد نیازهای کارکنان را بهتر درک کنید و محیط کاری مثبتتری ایجاد کنید.
- ایجاد نیروی کار مولدتر: یک رهبر با مهارتهای فن بیان قوی میتواند برای تیم خود تاثیرگذار باشد و اعضای تیم را بهتر درگیر کند تا استعداد و مهارتهای خود را بطور کامل بکار گیرند.
هوش هیجانی، عاملی مؤثر در افزایش میزان فروش و درآمد شرکتهاست!