تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان فرایندی است که باید بصورت مداوم برقرار باشد؛ اما سوالی که پیش میآید این است که چطور این کار را انجام دهیم؟ چطور به تقویت قدرت بیان بپردازیم تا در سخنرانیهایی که داریم بیشترین تاثیر را روی مخاطبان خود داشته باشیم؟ در این مطلب میخواهیم به برخی از روشهای کاربردی جهت این کار اشاره کنیم.
مبانی اولیه را خوب یاد بگیرید و به تمرین ادامه دهید
سخنرانی موفق برپایهی سه اصل استوار است:
- اینکه مخاطب خود را درک کنید؛
- پیامی ایجاد کنید که در زمان ارائه شدن برایشان مفید باشد و
- پیام را با اعتماد به نفس و باور به مخاطبان خود منتقل کنید.
همیشه «عالی» بودن کار سختی است. حتی با استعدادترین سخنرانان هم روزهای بدی دارند و گاهی نمیتوانند روی مخاطبان خود تأثیر مناسبی بگذارند. گاهی پیش میآید که آنها هم نیازها و خواستههای آنها را درست متوجه نشوند. گاهی اوقات مخاطب امادهی دریافت پیام شما نیست. گاهی مخاطب آماده است، سخنران هم کار خود را بلد است ولی پیامی که باید ارائه شود ضعیف است.
هیچ سخنرانی همیشه و همیشه عالی و بینقص نیست. همهی سخنرانها نیاز به تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان خود دارند. سه عامل سخنران، مخاطب و پیام با هم روی فرایند سخنرانی تاثیرگذار هستند و باید سخنران مناسب برای مخاطب و پیام مناسب انتخاب شود.
سخنرانانی که به عنوان «سخنران برتر» شناخته میشوند توانستهاند با تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان خود دایره مخاطبانی که میتوانند با آنها به خوبی ارتباط برقرار کنند را بزرگتر کنند.
اگر میخواهید پیام خود را حین سخنرانی بهتر به مخاطب برسانید؛ داستانسرایی را تمرین کنید.
داستانسرایی از مهارتهای اصلی یک سخنران موفق است. مهارت داستانسرایی فقط تعریف کردن داستان نیست؛ بلکه باید این توانایی را داشته باشید تا داستانهایی با موضوعات مختلف تعریف کنید. باید بتوانید برای بیان نکات اصلی سخنرانی خود مثالهای مختلفی بیاورید که تاثیرگذار باشند. برای تقویت مهارت داستانسرایی خود باید به داستانهایی که هر روزه میشنوید خوب گوش کنید، داستانهای جدیدی بخوانید و به یاد بسپارید.
تا جایی که میتوانید پادکست گوش کنید. پادکستهایی که گوش میکنید نباید فقط حول محور سخنرانی باشند. پادکستهایی با موضوعات عمومی مختلف گوش کنید. پادکستها منابع رایگانی هستند که میتوانید به راحتی از آنها استفاده کنید و در مورد موضوعات مختلف از زبان شناسی، سبک زندگی، سیاست گرفته تا طنزپردازی و… . اطلاعات کسب کنید. گوش کردن به پادکست درک شما را از محیط اطرافتان عمیقتر خواهد کرد.
اگر میخواهید در مجاب کردن و تاثیرگذاری پیشرفت کنید؛ هیپنوتیزم یاد بگیرید
هیپنوتیزم حالتی ذهنی است که با حالت خواب و بیداری عادی ما متفاوت است. یادگیری هیپنوتیزم به شما کمک میکند که حالات مختلف مخاطبان خود را بررسی کرده و متوجه بشوید. منظور این نیست که مخاطبان خود را هیپنوتیزم کنید. هیپنوتیزم دو تاثیر بالقوه روی مخاطبان ما دارد:
- متمرکز شدن دقت. زمانی که فردی دچار بیهوشی هیپنوتیزمی میشود آنقدر روی چیزی متمرکز میشود که دنیای بیرون را فراموش میکند. افکار بیراهه و گفتگوهای ذهنی کاهش یافته و یا به کلی تعطیل میشوند. زمانی که سخنرانی توجه شما را به خود جلب میکند چنین حالتی ایجاد میشود. یاد گرفتن در مورد هیپنوتیزم برای تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان به شما کمک میکند تا توجه مخاطبان خود را روی خودتان و پیامتان متمرکز کنید.
- افزایش تاثیر پذیری. زمانی که شخص در حالت بیهوشی هیپنوتیزمی قرار دارد و یا بعبارتی فوق العاده جذب پیامی شده است، تأثیرپذیری بالایی نیز دارد؛ یعنی اگر در این حالت پیامی به شخص ارسال شود تأثیر بسیار بالایی نسبت به حالت عادی خواهد داشت. یادگیری هیپنوتیزم در جهت تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان به شما نشان میدهد چطور روتین بیهوشی به هنگام القای پیام را انجام دهید تا مخاطب چیزی که می گویید را بفهمد، به توصیههای شما گوش کند و احتمالاً کاری که از او میخواهید را انجام دهید. دقت داشته باشید منظور از بیهوشی این است که مخاطب توجه خود را تنها روی شما و پیامتان متمرکز کند.
اگر میخواهید کمی خلاقیت به طرز صحبت خود اضافه کنید؛ رونوشت سخنرانیهای بزرگ را بخوانید
برای سخن گفتن بهتر باید بیشتر بخوانید. کتابهای زیادی وجود دارند که به ما کمک میکنند تا کلمات را درست انتخاب کرده و استفاده کنیم. کتاب آیین سخنوری از محمدعلی فروغی از جمله کتابهایی است که میتواند برای تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان مفید باشد.
خواندن سخنان سخنوران برجسته یکی از بهترین روشها برای تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان است. فهرستی از سخنرانیهایی که فکر میکنید عالی بودند را جمع آوری کرده و از آن رونوشت تهیه کنید. چرا نوشتن؟ نوشتن باعث میشود که ما ابزار استفاده شده در بیان را بیابیم، نکات و فنون استفاده شده را درک کنیم و سپس با استفاده از آنها روی تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان خود تمرکز کنیم.
روشهایی که میتوانید این فن را به کار بگیرید:
- نویسندهای که الهام بخش شماست را انتخاب کنید. نویسندهای را انتخاب کنید که سبک خاص خود را داشته باشد و این سبک خاص او برای شما لذت بخش و تاثیرگذار باشد. فرقی نمیکند که نویسنده در چه زمینههایی کتاب نوشته باشد.
- بنویسید. مطالعات نشان میدهد که ما به هنگام رونوشت از کتابها میتوانیم بهتر با آنها ارتباط برقرار کنیم. از قلم و کاغذ استفاده کنید.
- با متون کوتاه شروع کنید و کم کم حجم متن را افزایش دهید. برای مثال با رونوشت کتاب کلیدر شروع نکنید. با کتابهای کوتاه مانند مدیر مدرسه و یا حتی داستانهای خیلی کوتاهتر شروع کنید و کم کم میزان متنی که مینویسید را افزایش دهید. غرق کلمات شدن به شما در تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان کمک خواهد کرد.
- تمرین مداوم داشته باشید. تغییر بدون تمرین مداوم امکان پذیر نیست. نوشتن را به یک عادت روزانه تبدیل کنید. از روی نوشتههای خود بخوانید. چند وقت بعد مشاهده خواهید کرد که چقدر در انتخاب کلمات در ذهن خود راحتتر هستید و همیشه بهترین کلمات را انتخاب میکنید؛ کلماتی که تاثیرگذار هستند.
به این ترتیب میتوانید با دنبال کردن روشهایی که بیان شد به تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان خود بپردازید. شما چه روشهایی استفاده کردهاید که برایتان مفید بودند؟ در قسمت نظرات دانستههای خود را به اشتراک بگذارید.
مقالات خواندنی: