تا امروز ستارههای درخشان زیادی بر پهنه آسمان سخنوری ایران خوش درخشیدهاند. میدانیم که اعتلای کیفی کلام، فن بیان و سخنوری، مستلزم فراهم آمدن مقدمات و بسترهای لازم است. همایشهای تخصصی ویژه یکی از مهمترین این بسترها هستند که نهفقط برای اهالی سخن یک رویداد الهامبخش به شمار میروند، بلکه میتوانند برای علاقهمندان مستعد نیز بهمثابه سکوی پرتاب عمل کنند. وقتی صحبت از چنین همایشها یا گردهماییهایی به میان میآید، جشنواره سعدی احتمالاً اولین و برجستهترین نامی است که به ذهن خطور میکند.
جشنواره سعدی چیست؟
جشنواره سعدی، درواقع یک جشنواره ملی ادبی و فرهنگی است که هر سال به همت جمعی از اساتید سخن ایران زمین برگزار میشود. هدف اصلی از برگزاری این همایش، ایجاد فرصتی برای گرد هم آمدن فعالان و علاقهمندان حوزههای سخن، فن بیان و اجراست.
جشنواره سعدی، درواقع ویترینی باشکوه است که اساتید، نخبگان و علاقهمندان عرصه سخنوری را بهطور یکجا در خود جای میدهد. این جشنواره، از برنامهها و بخشهای مختلفی تشکیل شده که هر کدام به نحوی با هدف کمک به اعتلا و ارتقای سطح سخنوری جامعه ایرانی طراحی شدهاند.
گوشهای از آنچه در جشنواره سعدی اتفاق میافتد…
گفتیم که جشنواره سعدی، بخشهای مختلفی دارد که نگاهی به مهمترین آنها خالی از لطف نیست.
این جشنواره، محفلی برای حضور جمعی از بهترین اساتید عرصه سخن و اجراست که هر یک از آنها سخنان شنیدنی زیادی دارند. سخنانی که کلمه به کلمه آنها نوعی حظ بینظیر شنیداری را نصیب مخاطبان میکنند و از آن مهمتر، حاوی نکاتی راهگشا و ارزشمند برای علاقهمندان هستند. هر دقیقه از سخنرانی اساتید سخن ایران زمین، بهتنهایی یک کلاس درس است که اهالی وادی سخنوری و اجرا را سر ذوق میآورد.
ولی جشنواره سعدی، صرفاً در سخنرانی نامآوران عرصه سخن و اجرا خلاصه نمیشود. شاید هیجانانگیزترین بخش این جشنواره، مسابقات آن باشد که برگزاری آنها هر سال، چهرههای مستعد جدیدی را به حوزه سخنوری معرفی میکند. گنجینههایی که مترصد فرصتی هستند تا خودی نشان داده و از این طریق، برای شکوفایی استعدادهای نهفته در وجودشان مسیر مناسبی پیدا کنند. چه فرصتی بهتر از امکان اجرا در مقابل دیدگان بزرگترین سخنوران ایران؟
بخش مسابقات در جشنواره سعدی، بهتر نشان میدهد که چرا این رویداد به معنای واقعی کلام، «ویترینی برای دیده شدن» است. البته بخش مسابقات، خود به بخشهای دیگری تقسیم میشود که جوایز و عناوین هر بخش متفاوت از بخشهای دیگر است.
ناگفته نماند شرکت در جشنواره ملی سعدی، فقط مختص اساتید سخنوری یا چهرههای جویای نام نیست. همه کسانی که صرفاً به حوزه سخنوری علاقهمند باشند، میتوانند بهعنوان یکی از حاضران در این رویداد فرهنگی و ادبی فاخر حضور پیدا کنند.
چرا سعدی…؟
برای بسیاری از علاقهمندان این سؤال مطرح است که دستاندرکاران، چرا نام سعدی را برای این جشنواره انتخاب کردهاند؟
خانم دکتر فریبا علومی یزدی از برجستهترین اساتید سخنوری و برنده عنوان چکاوک زرین چهره ماندگار سخنوری ایران در یکی از مصاحبههایشان پاسخ جالبی به این سؤال دادهاند. ایشان، با اشاره به چهار ویژگی زیبایی، فصاحت، درونزایی و سادگی، آنها را اِعجاز کلام سعدی میدانند. به عقیده ایشان انتخاب نام سعدی برای جشنواره به این معناست که برای سخنور بودن، لزوماً نباید سخت صحبت کرد. این نگرش با شکستن کلیشههایی مثل ترس یا عدم اعتمادبهنفس، همه افراد جامعه را به صحبت کردن دعوت نموده و این اندیشه را القا میکند که آنها نیز میتوانند سخنرانان خوبی باشند.
این بینش و دقت نظر در انتخاب نام جشنواره سعدی، نقش این رویداد را در ترویج سخنوری و تشویق علاقهمندان برای ورود به این عرصه برجستهتر میسازد.
چه افراد یا نهادهایی جشنواره ملی سعدی را برگزار میکنند؟
موسسه فرهنگی- هنری شهریاران سخن و باشگاه ایرانمجری، برگزارکنندگان اصلی جشنواره سعدی هستند. این دو موسسه سالهاست که بهعنوان مؤسسات متولی و پیشگام در حوزه سخنوری و اجرا فعالیت دارند. جشنواره سعدی، با مجوز رسمی وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشود؛ البته جدا از بحث صدور مجوز، معاونت فرهنگی و هنری این وزارتخانه نقش اجرایی چشمگیری در برگزاری جشنواره ایفا میکند.
پوشش رسانهای جشنواره سعدی بر عهده صدا و سیمای ملی است؛ امری که خود بهتنهایی بر اهمیت و گستردگی بُرد رسانهای این جشنواره صحه میگذارد. درنهایت آنچه اعتبار جشنواره را از منظر تخصصی چندین برابر میکند، حمایت معنوی و نقش مشاورهای و اجرایی گلچینی از بزرگترین اساتید سخنوری ایران است.
جشنواره سعدی 1402 در چه تاریخی برگزار میشود؟
تا به امروز شاهد برگزاری 11 دوره از جشنواره ملی سعدی بودهایم که تمامی این دورهها در اردیبهشتماه که به ماه حضرت سعدی مشهور است، برگزار شدهاند. درنتیجه دوازدهمین دوره جشنواره سعدی 1402 نیز در اردیبهشتماه و در روزهای … و … برگزار خواهد شد.