اگر در حال فروش هستید یا در مورد یک موضوع کاری برای اعضای شرکت خود صحبت کنید، باید ارائه مطلب داشته باشید. خواه در حال معرفی محصول برای یک مشتری آینده نگر باشید یا در یک کنفرانس سخنران اصلی باشید یا در حال دفاع از یایاننامه دانشگاه باشید، داشتن یک ارائه عالی ،موفقیت زیادی برایتان به همراه خواهد داشت. علاوه بر کار در زندگی روزانه نیز شما دائما در حال سخنرانی هستید یا میخواهید دیگران را متقاعد کنید و آنها را با نظر خودتان همسو کنید، همین اهمیت یادگیری مهارت ارائه مطلب را بالا میبرد. ارائهای موفق و تاثیرگذار است که مجری آن، اعتماد به نفس بالایی داشته باشد. بتواند توجه مخاطب را به خود جلب کند و مخاطب را برای شنیدن ادامه سخنرانی ترغیب کند. با تسلط کلامی بتواند پیام خود را به خوبی به مخاطب انتقال دهد و در ذهنها ماندگار شود.
در اینجا 14 نکته برای داشتن ارائه موفق و موثر آوردهایم.
1- قوی بازی کنید
مقدمه شما فرصتی برای جلب توجه مخاطبان شماست. با گفتن یک شوخی بیمزه یا صحبت در مورد تاریخچه شرکت خود، آن را هدر ندهید. درعوض، یک آمار شگفت انگیز را ذکر کنید، یک حرف جسورانه بزنید یا یک سوال خوب و مرتبط بپرسید. میتوانید یکی از این گزینههای قدرتمندی که در ادامه مقاله به آنها میپردازیم، را انتخاب کنید.
2- قویتر به اتمام برسانید
مطلبی که در آخر ارائه میگویید چیزی است که مخاطبان شما به بهترین وجه به یاد خواهند آورد. بنابراین بهتر است آخر ارائهتان با چیزی که ارزش به خاطر سپردن دارد تمام شود. مانند آنچه که؟ یازده ایده را اینجا ببینید.
3– آغاز و پایان مطلب را به یاد بسپارید
لازم نیست کل ارائه خود را به خاطر بسپارید. تعداد بسیار کمی از افراد – حتی سخنرانهای حرفهای – این کار را انجام میدهند. (به دلایل مختلف). لازم است که آغاز و پایان مطلب خود را حفظ کنید و این دو قطعه مهم مطلب خود را با حداکثر تأثیر ارائه دهید.
4- میزان ، لحن و حجم صدای خود را متفاوت کنید
صحبتکردن با صدای یکنواخت، مخاطبان شما را به خواب میبرد. بالا بردن صدا، هنگام گفتن مطالب دقیق و مؤثر میتواند بسیار تاثیرگذار باشد اما اگر این کار را برای کل مطالب انجام دهید، نه تنها تأثیر خود را از دست میدهد، بلکه شنوندگان را به طور جدی خاموش میکند(من خیلی اوقات این مورد را تجربه کردم). به ارائه خود مانند یک برنامه تلویزیونی یا فیلم نگاه کنید: قدم زدن، شدت، احساس عاطفی و حجم برای تغییر توجه مخاطبان، باید تغییر کند.
5- هنگام سخنرانی، به مخاطبان خود نگاه کنید، نه اسلایدها
خواه برای یک نفر یا هزار نفر سخنرانی کنید، تماس چشمی بسیار مهم است. بنابراین روی خود را به سمت آنها برگردانید. هر زمان ممکن است، یک لپ تاپ، رایانه لوحی یا مانیتور را در مقابل خود قرار دهید تا در حالی که هنوز به مخاطبان خود نگاه میکنید، بدانید در چه اسلایدی قرار دارید.
6- سازماندهی اسلایدها ،کلمات کمتر، تصاویر بیشتر
پاورپوینت برای تصاویر بهتر است. از نمودارها، نقشهها، عکسها، فیلمها استفاده کنید. بلوکهای طولانی متن،خواندن را برای مخاطب سخت میکند. کلمات را بیان کنید، تصاویر را نشان دهید.
7- ایستاده یا نشسته پشت تریبون نباشید
بخشی از موفقیت شما به عنوان مجری از توانایی شما در برقراری ارتباط با مخاطبان شما ناشی می شود. یک عنصر مهم برای ایجاد ارتباط این است که چقدر میتوانند شما را ببینند. بنابراین اجازه ندهید که موانعی بین شما و مخاطبانتان ایجاد شود. اگر در دفتر کار خود با چشم انداز قرار دارید، از پشت میز خود بیرون بیایید. اگر در صحنه هستید، از پشت تریبون بیرون بیایید.
8- از ریموت استفاده کنید
شما نباید به رایانه خود بچسبید. ریموت شما را قادر میسازد در اتاق بچرخید، که این کار توانایی شما را برای برقراری ارتباط با اعضای مخاطب افزایش می دهد. (یادتان باشد، باتریهای اضافی را برای ریموت همراه داشته باشید)
9- داستان بگویید
داستانها زمینهای برای دادهها فراهم می کنند تا بتوانیم از آن معنا بگیریم و با آنها مطالبمان را بهتر به مخاطبان انتقال بدهیم. داستانها با احساسات و واقعیتها ارتباط برقرار میکنند. داستانها توجه ما را به خود جلب میکنند. داستانها میتوانند برای مردم الهام بخش عمل کنند. از آنها بیشتر استفاده کنید.
10- مخاطب خود را درگیر کنید
امروز مردم نمی خواهند فقط بنشینند و به یک ارائه گوش دهند. آنها میخواهند در یک گفتگو، شرکتکننده فعال باشند. بنابراین از آنها سؤال کنید. از آنها بخواهید که افکار، تجارب و ایدههای خود را به اشتراک بگذارند. تمرینها و بازیهای مربوطه را بگنجانید. هرچه تعامل بیشتری با مخاطبان، داشته باشید میتوانید ارائه خود را بهتر انجام دهید و ارائه شما قدرتمندتر و تاثیرگذارتر خواهد بود.
11- برای ارائه مشتاق باشید
باید نسبت به آنچه میگویید، مشتاق باشید. اگر از آنچه میگویید هیجانزده نیستید، چرا شخص دیگری باید آن را تحمل کند؟ لحن گفتگوی شما و مطالبتان باید به گونهای باشد که مخاطب را ترغیب به شنیدن آن کند و مخاطب ضمن همراهی با شما، در انتظار ادامه مطلب باشد.
12- میخواهید مخاطب چه کاری انجام دهد؟
نکته ارائه شما چیست؟ می خواهید شنوندگان پس از اتمام ارائه، چه کاری انجام دهند؟ ارائه شما باید پیامی داشته باشد که در انتهای ارائه یا کمی قبلتر از آن، باید آن را به مخاطب انتقال دهید.
13- ارائه خود را تمرین کنید
اگر نحوه ارائهتان خوب نیست با انجام تمرین، مطمئناً بهتر میشود. تمرین ارائه، به شما کمک می کند که هنگام ارائه، با اعتماد به نفس و راحتی بیشتری صحبت کنید و به راحتی بتوانید مخاطب خود را متقاعد کنید. شما میتوانید برای سخنرانی خود یادداشتبرداری کنید یا بدون یادداشت، ارائه خود را انجام دهید.
14- از یک مربی کمک بگیرید
اگر واقعاً میخواهید کیفیت ارائه خود را ارتقا دهید، با یک مربی ارائه همکاری کنید. یک مربی خوب به شما کمک میکند تا نقاط ضعف و نقاط قوت خود را بشناسید. فقط چند ساعت تمرین کردن با یک مربی، تفاوت بزرگی در ارائههای شما ایجاد میکند.
هرچه ارائه شما بهتر باشد، فروش شما نیز بهتر خواهد بود. برای حرفهتان بهتر است. از این 14 نکته استفاده کنید تا ارائه موفق، جذاب، حرفهای و تاثیرگذاری داشته باشید.
مقالات خواندنی: