سخنرانی عمومی و کسب درآمد از سخنرانی! اصلاً تابهحال به این ایده فکر کردهاید؟ بله شما میتوانید از طریق مهارت در ایراد سخنرانی عمومی و یادگیری روشهای سخنرانی در جمع، درآمد هنگفتی داشته باشید. البته تبدیل شدن به یک سخنران خوب و کسب درآمد از راه سخنرانی، کار چندان آسانی نیست. این مسیری چالشانگیز است که با توجه به محبوبیت و درآمد بالایی که دارد، نمیتوان نسخهی مشخصی برای آن پیچید. بااینحال در این مقاله تصمیم گرفتهایم که بخشی از تجربیات و توصیههایعملیمان را طی سالها فعالیت در حوزهی سخنرانیِ حرفهای با شما در میان بگذاریم. پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب همراهمان باشید.
1-سخنرانی یا نطق رایگان داشته باشید!
در ابتدای راه بهصورت رایگان سخنرانی کنید. در واقع احتمالاً راهی جز این در ابتدای مسیر ندارید. مگر آنکه یک سلبریتی یا یک متخصص معروف باشید. باید بتوانید از هر فرصت احتمالی برای رفتن روی سکو یا پشت تریبون سخنرانی استفاده نمایید تا بتوانید صدایتان را به گوش دیگران (حتی یک جمع کوچک) برسانید. متداولترین فرصتهایی که میتوانید از آنها استفاده کنید عبارتاند از:
کنفرانسهای صنعتی: تقریباً همه کنفرانسهای صنعتی برای پیشنهادها و طرحهای مربوط به موضوع نشست، فراخوان میدهند. البته ارائه و تأیید طرح در این کنفرانسها کار سادهای نبوده و معمولاً هم مستلزم پرداخت هزینه است. اما در هر صورت، ایراد سخنرانی و ارائهی مطلب در چنین نشستهایی میتواند سازوکار مؤثری برای شنیده شدن حرفهایتان باشد.
مراسم و رویدادها: دومین راه، برقراری ارتباط با برگزارکنندگان رویدادهای اجتماعی است. از آنها سؤال کنید که برای مراسمشان به یک سخنران، مجری یا صحنهگردان نیاز ندارند؟ یا میتوانید در روز مراسم از آنها بپرسید که آیا سخنرانی هست که با وجود هماهنگی قبلی، به هر دلیلی نتوانسته باشد خود را به مراسم برساند؟ شاید شما بتوانید از این غیبت، نهایت استفاده را ببرید.
داوطلب شدن: داوطلب شدن، راهی عالی برای ایجاد ارتباط مؤثر و تقویت مهارت سخنرانی عمومی است. نهفقط برای سخنرانی، بلکه برای هر موقعیتی که بتواند به یک فرد متمایز در صحنه تبدیلتان کند، داوطلب شوید اقدامات خیلی ساده میتواند نقطه شروع کارتان باشد. مثلاً میتوانید برای پاسخ دادن به سؤالات در کلاس، بیش از همیشه دستهایتان را بالا ببرید. به همین سادگی!
انجمنها: انجمنهای زیادی وجود دارند که بسیاری از آنها دارای شعبههای محلی هستند. این تشکُلها معمولاً به طور منظم تشکیل جلسه میدهند و همیشه هم به دنبال معرفی یک سخنران توانمند هستند. اگر
مایلید توجه مسئولین و روسای انجمنها را به خود جلب کنید، هر چه زودتر داوطلبانه در این نشستها حاضر شوید و توانمندیهایتان را به رخ بکشید.
-
از سخنرانیهای رایگان برای بازاریابی استفاده کنید!
یک عکاس و فیلمبردار استخدام کنید یا از یک دوست بخواهید زمانی که سخنرانی میکنید، از شما عکس گرفته و فیلمبرداری کند. اگر همه چیز تا آخر سخنرانیتان خوب پیش رفت، میتوانید از برگزارکنندهی مراسم بخواهید که برایتان یک توصیهنامه یا تقدیرنامه بنویسد. به عبارت دیگر، سندی به دست آورید تا دیگران با استناد به آن بتوانند از قابلیتها و توانمندیهایتان استفاده نموده و حتی استخدامتان کنند. همچنین میتوانید از برگزارکننده بخواهید که در صورت وجود فرصتهای مشابه یا داشتن ایدههای جذاب، آنها را با شما در میان بگذارد.
-
مزیت اصلی شما، سبک منحصربهفردتان است!
سبک اختصاصیتان در سخنرانی عمومی و ارائه مطلب را مشخص کنید! قرار است چه ویژگی خاصی در اجراهایتان داشته باشید؟ آیا قرار است یک سخنران شاد و پرشور باشید؟ یک سخنران احساساتی؟ یا شاید هم یک سخنران شوخ و طناز؟ در هر صورت باید به این سؤال جواب دهید.
-
پلتفرم اختصاصی خودتان را داشته باشید و بیشتر روی همان تمرکز کنید!
ارسال مطالب در شبکهها و رسانههای اجتماعی، اقدامی خوب و ارزشمند است اما باید پلتفرم اصلیتان را برای فعالیت بشناسید و از بین گزینههای مختلف دست به انتخاب بزنید. گاهی بهتر است به جای فعالیت همهجانبه، تنها روی یک یا دو پلتفرم تمرکز کنیم. مثلاً بسیاری از سلبریتیها و اینفلوئنسرهای مطرح داخلی و خارجی، بیشترین فعالیتشان را در اینستاگرام دارند و برخی دیگر نیز بیشتر در توییتر و حتی فیسبوک فعال هستند.
-
آنچه را خوب بلدید، زیاد انجام دهید!
اگر به نوشتن علاقه دارید، خب! تا میتوانید بنویسید. مثلاً میتوانید وبلاگی بسازید و نوشتههایتان را در آن نشر دهید. یا برای نشریات مختلف، مقاله بنویسید. اگر هم مثل من، سخنرانی عمومی و حرف زدن را ترجیح میدهید، واضح است که باید تا میتوانید حرف بزنید و از اسب سخن، سواری بگیرید! این کار به بهبود شگفتانگیز مهارتتان در سخنرانی عمومی منجر خواهد شد.
-
نرخ کارتان را بدانید!
پس از به پایان رسیدن دورانِ سخنرانی رایگان، باید روی کارتان نرخ و قیمت بگذارید. این کار سادهای نیست. وقتی بخواهید نرخی برای کارتان تعیین کنید دامنهی گستردهای پیش رویتان قرار میگیرد. دامنهای از صفر تا بیش از 250 هزار دلار! (شوخی نمیکنیم). بنابراین اگر از شما سؤال کنند در ازای ایراد یک سخنرانی عمومی چقدر میگیرید، یک راهش این است که از آنها بپرسید، بودجهی شما چقدر است؟ اما اگر به راهنمای کاملتری نیاز دارید، میتوانید برای تعیین قیمت خدمتی که ارائه میدهید، از گفتههای Dorrie Clarck کمک بگیرید:
- اگر برندتان، نوظهور است و تازه وارد عرصه شدهاید، بین 500 تا 2500 دلار!
- اگر برندتان در حال توسعه و رشد است و بهتازگی کتابی هم منتشر کرده باشید، بین 5 تا 10 هزار دلار!
- اگر جای پایتان در بازار محکم شده و چندین کتاب منتشر کردهاید، بین 10 تا 20 هزار دلار!
- اگر مؤلف پرفروشترین کتابها هستید یا در زمینهی کاریتان به یک برند مشهور تبدیل شدهاید، بین 20 تا 35 هزار دلار!
- اگر هم یک سلبریتی معروف هستید که دیگر حسابی خوش به حالتان است! چون در این صورت دیگر در این فواصلی عددی جا نمیشوید! میتوانید تا آنجا که راه دارد، قیمت را بالا ببرید.
البته بدیهی است که در ایران، نرخ و هزینه سخنرانی با اعداد و ارقام گفتهشده، تناسبی ندارد اما این دستهبندی میتواند الگوی مناسبی برای قیمتگذاری روی کارتان باشد. به هر صورت، هر وقت که تقاضا برای کارتان افزایش یافت، میتوانید نرخ سخنرانیتان را بالاتر ببرید.
-
وقتی فرصتی پیدا میکنید، به بهترین شکل از آن استفاده کنید!
حالا باید به این سؤال، جواب دهیم که چطور میتوانیم از فرصتهایی که نصیبمان میشود، به بهترین شکل استفاده کنیم؟ پاسخ، ساده و درعینحال، عمیق است در سخنرانی عمومی باید توجه مخاطبین را جلب کرده و آن را مجذوب حرفهایتان نمایید. بیش از پرداختن به آنچه میگویید، باید به این فکر کنید که آنها حرفهایتان را چطور درک میکنند؟ ما در سخنوری، مقالات مفید و کاربردی زیادی را در مورد راههای ایراد یک سخنرانی عمومی جذاب و فنون جلبتوجه مخاطب در دسترس شما همراهان گرامیمان قرار دادهایم که پیشنهاد میکنیم حتماً آنها را بخوانید.
-
پشتکار داشته باشید!
برای توانمندی در سخنرانی عمومی و رسیدن به اهدافتان، باید تلاش کنید و به تلاش کردن ادامه دهید. شخصاً خیلی وقتها به یاد این جملهی معروف توماس ادیسون میافتم که میگوید: بیشتر مردم به این دلیل فرصتها را از دست میدهند چون فرصتها معمولاً در لباس کار و تلاش ظاهر میشوند! فکر میکنم این جمله بهقدری عمیق باشد که نیازی به توضیح بیشتر نداشته باشد.
سخن آخر
برای تبدیل شدن به یک سخنران خوب، راه منحصربهفردی وجود ندارد. سختترین قسمت کار، یافتن مسیر مختص خودتان و سختکوشی و تلاش در همان مسیر است. مطمئن باشید این تلاش، بیپاسخ نخواهد ماند. پس از مدتی، خواهید دید سخنرانانی که در ابتدای راه هستند، توصیههای شما را برای آغاز کار جویا خواهند شد!
مقالات خواندنی: