سخنرانی عمومی میتواند یکی از چالشیترین موقعیتهای زندگی تحصیلی یا کاری شما باشد. وقتی صحبت از سخنرانی عمومی میشود، توانایی برقراری ارتباط مؤثر با مخاطبین، باید محوریت همه تلاشهایتان را شکل دهد. اما ایراد سخنرانی خوب و متقاعدکننده، مستلزم رعایت برخی نکات است که ما از میان آنها، هفت نکته طلایی را برایتان دستچین کردهایم. با رعایت این نکات، میتوانید در جلسات سخنرانیتان، به سخنوری قهار تبدیل شده و روی صحنه، حسابی دلبری کنید!
-
با ترسهایتان روبرو شوید!
از خود بپرسید وقتی صحبت از سخنرانی عمومی میشود، بزرگترین ترستان چیست؟ چه چیزی بیشتر از همه شما را میترسانَد؟ تشخیص و شناسایی ترسهایتان، کمک میکند بدانید که روی چه بخشها و ابعادی از یک سخنرانی عمومی باید بیشتر کار کنید. مواردی مثل احساس خجالت در مقابل جمع و احساس اینکه حرفی برای گفتن یا کاری برای برقراری ارتباط با آنها وجود ندارد، معمولاً بزرگترین و متداولترین نگرانی افراد است. چنین مواردی، باورهایی محدودکننده هستند که میتوانند نتیجهی عواملی مثل تجربیات گذشته، محیط یا فقدان دانش و اطلاعات کافی باشند.
وقتی در دام این ترسها بیفتید، قادر به ایراد یک سخنرانی اثربخش نخواهید بود و نمیتوانید از تمام پتانسیلتان استفاده کنید. بهجای فکر کردن در این باره که قرار است کجای کارتان اشتباه باشد، به همه آن چیزهایی فکر کنید که قرار است خوب و طبق روال پیش بروند. پرداختن به چنین ذهنیتی باعث میشود سخنرانی عمومی برایتان، ناگهان بسیار آسانتر از آنچه تصور میکردید، به نظر برسد. میتوانید در ذهنتان یک شخصیت جدید یا دگر خود (Alter ego) را خلق کنید که همه مهارتهایی را که شما بابت نداشتن احتمالیشان نگران هستید، در خود دارد و زمانی که در مقابل جمعیت قدم برمیدارید، به آن شخصیت اجازهی بروز دهید و اصطلاحاً روی آن یکی شخصیت، “شیفت” کنید. چین کاری نهتنها به بهبود مهارتتان در ایراد سخنرانی عمومی منجر میشود، بلکه اعتمادبهنفستان در سایر عرصههای زندگی را نیز افزایش میدهد.
-
روی وضعیت (حالت) فیزیکیتان تسلط پیدا کنید!
تسلط بر هر دو جنبهی ذهنی و فیزیکی، لازمهی یک سخنرانی عمومی موفق است. به یکی از جلسات سخنرانی که قبلاً در آن حضور داشتید، فکر کنید. احتمالاً به خاطر میآورید که سخنران درباره چه موضوعی صحبت میکرد اما درعینحال حرکات و رفتار بدنی خاص وی را نیز به یاد خواهید آورد. سخنرانان قهار، نهتنها بر زیر و زبر موضوع بحث، اِشراف کلامی مناسب دارند، بلکه این تسلط را از طریق حالت فیزیکی خود نیز انعکاس میدهند. کسانی که در برقراری ارتباط سریع با دیگران مهارت دارند، بهخوبی از قدرت جادویی ارتباط غیرکلامی آگاه هستند. وقتی شما با ایستادن استوار، ارتباط چشمی مستقیم و تنفس منظمتان، اعتمادبهنفستان را به رُخ حاضرین میکشید، در واقع به آنها میگویید که میتوانند به گفتههایتان، اعتماد کنند. فراموش نکنید که سخنرانی عمومی صرفاً به سخنوری و حرف زدن خلاصه نمیشود، بلکه ارتباط غیرکلامی و نحوهی بیان کلمات در آن نیز بسیار مهم است.
-
نتیجه را مجسّم (تصور) کنید!
اینکه شما در مقابل عدهای به سخنرانی میپردازید، حتماً دلیلی دارد. ممکن است بخواهید محصولی را بفروشید. شاید هم تلاش میکنید گروهی از سرمایهگذاران را قانع کنید تا از شرکت تازه تأسیستان پشتیبانی مالی کنند. پیش از پرداختن به سخنرانی، زمانی را به تفکر درباره نتیجهی ایدهآلتان اختصاص دهید. این کار کمکتان میکند اهدافی هوشمندانه برای سخنرانیتان تعیین کنید. منظور از اهداف هوشمندانه، اهداف خاصی هستند که قابل ارزیابی، قابلدستیابی و واقعگرایانه بوده و در بازهی زمانی مشخصی قابلدستیابی باشند. اگر این اهداف وجود نداشته باشند، در واقع معیاری برای قضاوت از روند و کیفیت سخنرانیتان نخواهید داشت و نمیتوانید بفهمید آیا کارتان را با موفقیت انجام دادهاید یا نه؟
قصد شما این است که جمعیت مقابلتان را با پیامتان درگیر کرده و آنها را تدریجاً به بروز رفتار یا انجام کار خاصی هدایت و مجاب نمایید. قبل از شروع سخنرانی، چنین حالاتی را در ذهنتان مجسّم کنید. نهفقط به نتیجهی مطلوبتان، بلکه به نحوهی ارائه مطلب نیز فکر کنید و در مورد آن دست به تصویرسازی ذهنی بزنید. این تمرین، کمکتان میکند هدف یا اهدافتان را از سخنرانی با قاطعیت مشخص کرده و سطح اعتمادبهنفستان را افزایش دهید.
-
بدانید مخاطبینتان چه کسانی هستند؟
هر قدر بهتر بتوانید نیازها، خواستهها و ترسهای کسی را درک کنید، در ایجاد و خلق ارزش برای او موفقتر عمل خواهید کرد. یک سخنور خوب که در جلسات سخنرانی عمومی، همواره اجرای مقتدرانهای از خود به نمایش میگذارد، بهخوبی میداند که سخنرانی، صرفاً به خودش مربوط نیست بلکه باید همواره مخاطبین را در اولویت کار قرار دهد. مخاطبین شما برای حضور در جلسه سخنرانی، دلیل مشخصی دارند. وقتی شما به این دلیل توجه کافی نشان دهید، آنگاه سخنرانیتان اثرگذار، قدرتمند و بهیادماندنی خواهد شد.
-
تکنیکهای ریلکسیشن (تن آرامی) را یاد بگیرید!
اگر نتوانید ریلکس باشید و آرامشتان را حفظ کنید، هیچیک از نکات و راهنماییهایی که میتوانند به بهبود سخنرانی کمک کنند، به کارتان نخواهند آمد. دفعه بعد که قرار است سخنرانی کنید، هر جا احساس تشویش و اضطراب کردید، دقایقی را به آرام کردن خودتان اختصاص دهید. چند نفس عمیق بکشید تا با درونتان، مجدداً ارتباط برقرار کنید. از خودتان چند سؤال هدفمند بپرسید یا یک آهنگ خوشایند و الهامبخش را در سرتان زمزمه کنید. اگر تسلط و اِشراف خوبی بر موضوع جلسه داشته باشید و بتوانید خود را با اعتمادبهنفس نشان دهید، دیگر دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. مخاطبینتان به این دلیل در جلسه سخنرانی حاضر شدهاند تا گفتههایتان را بشنوند. بنابراین هر موقع که زمان زدن حرفها و انتقال پیامهایتان فرا رسید، دستدست نکنید و قدرتمندانه حرف بزنید.
-
بیشازحد به سخنرانی فکر نکنید!
ترس از سخنرانی عمومی، شاید بزرگترین ترستان باشد اما رایجترین معضل ذهنی اکثریت افراد در یک جامعه، درگیری ذهنی و متعاقباَ اضطراب است. آیا ذهنتان با موضوعات چالشبرانگیز بیشازحد درگیر میشود و این درگیری، مضطربتان میکند؟ اگر چنین است بدانید که تنها نیستید. بنا بر نتایج پژوهشهای انجامشده، از هر پنج نفر، یک نفر از چنین معضلی رنج میبرد. اما خوشبختانه روشها و استراتژیهایی وجود دارند که میتوانید با استفاده از آنها، چنین الگوهای ذهنی ناخوشایندی را تغییر داده و آنها را متوقف کنید.اگر بتوانید تماماً در زمان حال (و نه آینده) حاضر باشید، مهارتتان نهتنها در سخنرانی عمومی بلکه در سایر عرصههای زندگی نیز بهبود قابلتوجهی خواهد یافت.
-
سبک سخنرانی شخصیتان را پیدا کنید!
درست همانطور که رهبری، سبکهای مختلفی دارد، سبکهای سخنرانی عمومی نیز بسیار متنوع است. دلیل اصلی موفقیت افراد در ایراد یک سخنرانی عمومی تأثیرگذار، سبک سخنرانی خاص آنهاست. بنابراین به دنبال سبک شخصی خودتان باشید. یعنی سبکهای مختلف سخنرانی را امتحان کرده و سبکی را که بیش از همه با آن احساس راحتی و موفقیت میکنید، بهعنوان سبک شخصیتان انتخاب نمایید و با کار و تمرین روی همان سبک، مهارتتان در سخنرانی را بهتر و بهتر کنید.
مقالات خواندنی: