اهمیت فن بیان در مصاحبههای استخدامی بسیار فراتر از حد تصور اغلب افراد است. مصاحبههای شغلی قبل از هر چیز، عرصهای برای سخنوری و ارائه دادن هستند. به همین دلیل، حتی اگر واجد صلاحیتهای شغلی لازم باشید ولی نتوانید در این عرصه عملکرد خوبی داشته باشید، احتمالاً جایی در بین گزینههای انتخابی نخواهید داشت.
تردیدی نیست که آمادگی برای پاسخگویی به سؤالات متداول، یکی از الزامات موفقیت در مصاحبه شغلی است. بااینحال، نحوهی پاسخگویی شما به سؤالات بر ارزیابی مصاحبهکننده تأثیر به سزایی خواهد داشت. شما باید در فرصت مناسب، عنان سخن را در دست بگیرید و افکار و ایدههایتان را به گیراترین شکل ممکن با مخاطب به اشتراک بگذارید. ولی فن بیان در مصاحبههای استخدامی چطور باید باشد و چگونه میتواند به حصول نتیجه مطلوب کمک کند؟ هدف اصلی از نگارش مقالهی حاضر، پاسخگویی به این سؤال مهم است.
5 نتیجه اثرگذار فن بیان در مصاحبههای استخدامی
داوطلبان شغلیِ برخوردار از مهارت فن بیان برای تصدی شغل دلخواه خود شانس بیشتری دارند. درواقع این مهارت باید در سطحی باشد که با انتقال سیگنالهای خاص به ارزیاب، قضاوت او را درباره صلاحیت فرد متقاضی تحت تأثیر قرار دهد. فن بیان خوب به 4 طریق میتواند این هدف را محقق کند.
1. تقویت قدرت داستانسرایی
بهعنوان یک متقاضی شغلی در بخشهای مختلف مصاحبه استخدامی باید درباره خودتان صحبت کنید. بیان صحبتها در قالب داستانسرایی، بهترین روش برای روایت توضیحات شماست. داستانسرایی یک سلاح قدرتمند در هر شکلی از سخنرانی محسوب میشود. این یک تکنیک اثربخش فن بیان است که با ایجاد پیوندهای قدرتمند عاطفی، به شما در برقراری ارتباط سازنده با مصاحبهکننده کمک زیادی میکند.
داشتن فن بیان در مصاحبههای استخدامی از غافلگیری شما در بخشهای مختلف مصاحبه جلوگیری میکند. فن بیان، قدرتی را در داستانسرایی به شما میدهد که میتوانید با استفاده از آن هر سؤال مصاحبهکننده را به پلکانی برای تسخیر قلب و ذهن او تبدیل کنید. یک داستانسرایی گیرا، حتی میتواند به ایجاد برداشت مثبت از یک موقعیت منفی (مثل دلایل اخراج یا استعفای شما از شغل قبلی) کمک زیادی کند.
2. ترسیم یک چهره واضح و سازمانیافته
فن بیان در مصاحبه استخدامی باید طوری باشد که چهرهای واضح و سازمانیافته را از فرد به تصویر بکشد. در جلسه مصاحبه باید قادر به سازماندهی افکار و گفتههایتان باشید. این یک مکالمه حیاتی و سرنوشتساز است که انتقال یک پیام واضح و درعینحال قانعکننده را میطلبد. در این راستا، بیان واضح مقاصد و معانیِ نهفته در دل کلمات اهمیت زیادی دارد. فن بیان خوب، مهارتتان را در انتخاب کلمات تأثیرگذار و جملهسازی درست و مناسب ارتقا میدهد. در مقابل، بیان ضعیف میتواند از طریق ترسیم یک تصویر نادرست، زمینهای را برای ایجاد برداشتهای اشتباه در ذهن مصاحبهکننده ایجاد کند.
از طرف دیگر، بهبود قدرت سخنوری و فن بیان باعث میشود تا افکارتان را در هر موقعیتی بهتر سازماندهی کنید. این امر مخصوصاً در مواقع رویارویی با یک سؤال غیرمنتظره اهمیت مضاعفی پیدا میکند. تمرین بداهه گویی، یک تکنیک عالی برای ارتقای مهارت سازماندهی افکار و گفتههای شماست.
3. افزایش جذابیت شخصی و کلامی
فرایند برقراری ارتباط، امری فراتر از صحبت کردن است. به همین دلیل، فن بیان شما باید بهگونهای باشد که نهفقط کلمات، بلکه همه جنبههای ارتباط و تعامل را در بر بگیرد. در اینجا زبان بدن یک مؤلفه حیاتی است که میتواند معادلات زیادی را تغییر دهد. زبان بدن مناسب یک ابزار ارتباطی خاموش ولی بسیار مؤثر است که ورق را به نفع شما برمیگرداند. در این خصوص باید به مواردی مثل حفظ ارتباط چشمی، لبخند زدن و نشان دادن اطمینان در حالت چهره توجه ویژهای داشته باشید.
داشتن اعتمادبهنفس و قاطعیت، گامی بلند در مسیر متقاعدسازی مصاحبهکننده بوده که بهواسطه آن میتوانید او را نسبت به خود و گفتههایتان علاقهمند کنید. فراموش نکنید که یکی از اصول فن بیان در مصاحبههای استخدامی، عدم تعجیل در پاسخگویی به سؤالات است. قبل از پاسخگویی به هر سؤال، ابتدا کمی مکث کنید و با مرور آنچه از شما پرسیدهاند، پاسخ دقیقی ارائه دهید. سعی کنید به تعادل مناسبی بین مکث کردن و حرف زدن برسید. صحبت بیوقفه میتواند باعث خستگی مخاطب شده و صحت ارزیابی او را از گفتههایتان مخدوش کند.
مجموعه عوامل بالا بر جذابیت شخصی و کلامیتان میافزاید و دلایل محکمتری را برای پذیرشتان به دست مصاحبهکنندگان میدهد.
4. نشان دادن اعتمادبهنفس
یکی از ویژگیهایی که مصاحبهکنندگان مترصد ارزیابی آن در متقاضیان هستند، اعتمادبهنفس و متعاقباً مهارت در مدیریت موقعیتهای دشوار است. داشتن فن بیان در مصاحبههای استخدامی، یک راه خوب و اثربخش برای نشان دادن اعتمادبهنفس بالا، شجاعت و تسلط شما بر شرایط است. مصاحبهکنندگان درست مثل مخاطبان یک ارائه یا سخنرانی میخواهند از اعتمادبهنفس کافی شما مطمئن شوند. باید آنها را مُجاب کنید که از درستی گفتههایتان اطمینان دارید و با شجاعت و اطمینان دهان باز میکنید. انتقال حس اعتمادبهنفس یک مهارت ظریف و درعینحال دشوار است که از طریق آموزش صحیح میتوان آن را بهخوبی فرا گرفت.
یادتان باید که هر چقدر هم شجاع و مطمئن باشید، باز هم عجیب نیست که تحت تأثیر استرس مصاحبه قرار بگیرید. در چنین شرایطی میتوانید قبل از شروع مصاحبه از تکنیکهایی مثل تمرینات تنفسی برای بازیابی آرامش خود استفاده کنید. مطمئن باشید که به لطف یک فن بیان خوب بهمحض دهان باز کردن، احساس تسلط و آرامش عجیبی سراسر وجودتان را فرا میگیرد.
سخن آخر
داشتن فن بیان در مصاحبههای استخدامی، شاهکلید متقاعدسازی مصاحبهکنندگان است. فن بیان خوب کمکتان میکند تا ایدهها و افکارتان را به واضحترین و گیراترین شکل ممکن با مخاطب به اشتراک بگذارید. این مهارت ضمن انتقال ایدهها، باعث شکلگیری برداشت و احساس مثبتی نسبت به شما میشود.
یادتان باشد که مصاحبه شغلی، فراتر از رزومه کاری شماست. افراد حاضر در جلسه مصاحبه، قبلاً از سوابق و دستاوردهای شما مطلع شدهاند. حالا آنها میخواهند خودِ شما را بشناسند و فن بیان در مصاحبه شغلی، مؤثرترین سرنخ برای حصول این شناخت است.
چه بسیار افراد شایستهای که صرفاً به دلیل عدم توانایی کافی در خوب صحبت کردن، نتوانستهاند در حد رزومهای که ارائه دادهاند، درخشان ظاهر شوند. متأسفانه فقدان مهارت فن بیان در مصاحبههای استخدامی، بارها و بارها چنین افرادی را از رسیدن به آنچه استحقاقش را دارند، محروم کرده است. با یادگیری تکنیکهای تقویت فن بیان و همینطور شرکت در دورههای آموزش سخنوری، صحبت کردن به یکی از نقاط قوت مسلم شما تبدیل میشود. وقتی خوب صحبت کردن را بلد باشید، میتوانید دیگران را متقاعد کنید و از این طریق، شانس رسیدن به خواستههایتان را بالا ببرید.