واژههای زیبا برای استفاده در مجریگری کدماند؟
استفاده از واژههای زیبا در مجریگری میتواند به شما در مدیریت هر چه بهتر رویداد کمک کند. البته اگر میخواهید به مجری خوبی تبدیل شوید، ابتدا باید تکنیک اجرا و اصول سخنوری را بهخوبی یاد بگیرید. یعنی در وهله نخست اعتمادبهنفس بالایی داشته باشید و بتوانید گیرا و جذاب سخن بگویید. اجرای شما نباید کسلکننده و خوابآور باشد و باید قادر باشید مخاطبان را از ابتدا تا انتها در جایگاهشان میخکوب کنید. وقتی بر اصول اولیه و تکنیکهای اساسی سخنوری مسلط شدید، آنگاه نوبت به انتخاب واژههای زیبا میرسد. درواقع وقتی قاعده صحبت کردن روی صحنه را یاد گرفتید، باید نحوه زیبا صحبت کردن را نیز بیاموزید. اما چطور میتوان بهعنوان یک مجری، زیبا سخن گفت؟ این امر از طریق انتخاب واژههای زیبا محقق میشود. این مقاله از سخنوری به شما در فراگیری روش جذاب حرف زدن و آشنایی با برخی لغات و اصطلاحات مناسب در مجریگری کمک میکند.
چطور زیبا صحبت کنیم؟
برای اینکه زیبا صحبت کنیم، عوامل مختلفی باید دست به دست یکدیگر بدهند. الفبای زیبا صحبت کردن، شمرده حرف زدن است. تا به شمرده حرف زدن عادت نکنید، حتی استفاده از زیباترین واژههای ممکن هم گفتههایتان را گوشنواز نمیکند. بنابراین ابتدا باید یک ریتم متوازن و زبان بدن مناسب برای اجرا روی صحنه داشته باشید و در مرحله بعد، واژههای زیبا و خاص را با آنها تلفیق کنید. صحبت کردن بدون استفاده از لغات زیبا، عاری از جذابیت است. یعنی هر چقدر هم بدون ایراد باشد، باز هم به غذای بینمکی شبیه است که به گوش جان مخاطب خوش نمینشیند!
مهمترین شرط برای تسلط در انتخاب واژههای زیبا، گسترش دایره لغات فارسی است. برخورداری از دایره واژگان وسیع در ذهن، سخنانتان را از آفت تکرار و یکنواختی حفظ میکند. علاوه بر این، گستردگی دایره لغات نشاندهنده سواد ادبی و هوش کلامی شماست. این امر باعث میشود که مخاطبان ضمن همراهی مشتاقانه با گفتههایتان، بابت این ویژگیها عمیقاً تحسینتان کنند.
چطور دایره لغات را افزایش دهیم؟
دانستیم که شرط کسب مهارت در استفاده از واژههای زیبا، گسترش دایره واژگان است. کاری که مطمئناً یک شبه نمیتوانید آن را انجام دهید! بااینحال، اگر در این زمینه مصمم باشید و پشتکار به خرج دهید، ظرف مدت کوتاهی متوجه پیشرفتتان خواهید شد. اما چطور دایره لغات را افزایش دهیم؟ کار سختی نیست؛ موارد زیر به شما در انجام این مهم یاری میدهند:
- مطالعه: یادگیری واژههای زیبا و جدید مثل بهروزرسانی مداومِ یک بانک اطلاعاتی میماند. افزودن محتوای جدید به این بانک اطلاعاتی، از منابع مختلفی امکانپذیر است که مطالعه را میتوان مهمترین منبع دانست. بنابراین تا جایی که میتوانید بخوانید و باز هم بخوانید. مطالعه آثار نویسندگان بزرگ پارسیزبان و حتی آثار نویسندگان خارجی معجزه میکند. با مطالعه مداوم و یادگیری واژگان خاص، میتوانید بهترین ورژن ممکن از خودتان را روی صحنه اجرا به مخاطبان ارائه دهید.
- دیدن و شنیدن: دیدن و شنیدن نیز درست مثل مطالعه، منابع بسیار خوبی برای گسترش دایره لغات فارسی هستند. گاهی تماشای یک فیلم و کلیپ یا گوش دادن به یک پادکست هم میتواند واژههای خاص و جدیدی را به دایره لغاتتان اضافه کند. بااینحال، اگر هدفتان از دیدن و شنیدن، صرفاً افزایش دایره واژگان است، میتوانید روی برنامههای خاص متمرکز شوید. برنامههای گفتوشنود مثل تاک شوها انتخاب خوبی برای این منظور هستند.
- توجه و به یادسپاری: مطالعه، دیدن و شنیدن زمانی بهترین نتیجه را به همراه میآورند که با توجه توأم باشند. بهتر است هر زمان که با واژه زیبا و جدیدی که نظرتان را جلب میکند روبرو میشوید، از آن بهسادگی عبور نکنید. توجهتان را به واژههای جدید معطوف نموده و سعی کنید ضمن به خاطر سپاری، در خلوت یا مکالمات روزمره آنها را به کار بگیرید. حتی اگر لازم است میتوانید فهرستی تهیه کنید و واژههایی از این دست را در آن بگنجانید. اینگونه، کارایی را در مطالعه، دیدن و شنیدن به حداکثر میرسانید. به این ترتیب، دایره لغاتتان را با انبوهی از واژههای زیبا بهروز میکنید و در لباس یک مجری بیش از همیشه میدرخشید.
واژههای زیبا برای استفاده در مجریگری
مجریگری، مراحل و فازهای متعددی دارد. کلمات و عبارات مورد استفاده در مقدمه و شروع اجرا، با انتهای آن متفاوت هستند. البته وظایف شما بهعنوان یک مُجری طبعاً به آغاز و پایان خلاصه نمیشود. شما قرار است مدیریت صحنه را بر عهده بگیرید و اگر میزبان یک میهمان ویژه هستید، طوری عمل کنید که گفتوشنود شنیدنی و جذابی شکل بگیرد. افزایش دایره واژههای زیبا، به حفظ فرمولهای ریاضی هیچ شباهتی ندارد. یعنی شما هرگز نمیتوانید صرفاً با حفظ طوطیوار چند واژه یا عبارت، به مجری خوبی تبدیل شوید. بااینحال، اگر واجبات و پیشنیازهای اجرا را بهخوبی آموخته باشید، استفاده از برخی واژهها میتواند در اجرای بهتر کمکتان کند. به همین علت ما با توجه به موقعیتِ اجرا، چند عبارت مناسب را برای مجریگری که شامل واژههای زیبا هستند به شما پیشنهاد میدهیم.
-
شروع صحبت
- بسیار (خیلی) مفتخرم که در خدمت شما هستم.
- مقدم شما عزیزان را گرامی میدارم.
- سلام پر از عشق و صمیمت مرا پذیرا باشید.
- بسیار خوشحالم که حضورتان گرمابخش محفل ماست.
- امیدوارم ما را از افتخار همراهیتان تا آخرین (واپسین) ثانیه این برنامه محروم نکنید.
- خاک پایتان، توتیای چشمانمان.
- چشمانمان را به قدوم مبارکتان روشن (مُنور) کردید…
-
حین صحبت با حُضار یا میهمان برنامه
- عنایت (دقت) بفرمایید که …
- همانطور که ملاحظه فرمودید…
- معتقدم که…
- تکرار میکنم…
- باید عرض کنم که …
- در تأیید فرمایشتان باید اضافه کنم که…
- بررسی این مسئله، دقت و توجه خاصی را میطلبد…
- به این موضوع توجه کافی و وافی مبذول بفرمایید…
- ذکر این نکته خالی از لطف نیست که …
-
پایان صحبت
- بسیار سپاسگزارم که…
- مخلص کلام اینکه …
- در انتها جا دارد …
- برقرار و برمدار باشید…
سخن آخر
امیدواریم آنچه درباره یادگیری واژههای زیبا تقدیمتان شد، مفید فایده واقع شده باشد (راستی بد نیست این مفید فایده را هم یک گوشه از ذهنتان نگه دارید)! در پایان این نکته را هم اضافه کنیم که استفاده از ابیات یا نقلقول افراد سرشناس هم ایده بسیار خوبی برای استفاده در بخشهای مختلف اجراست. بنابراین بد نیست که در کنار گسترش دایره لغات فارسی، به حفظ بیتها و جملات زیبا نیز نیمنگاهی داشته باشید. ما در اینجا و بهعنوان حُسن ختام، بیت زیبای حکیم نظامی، شاعر شهیر قرن ششم را به عاریه میگیریم:
شکر که این نامه بهعنوان رسید/ پیشتر از عمر به پایان رسید