همانطور که میدانید روان صحبت کردن و انتقال پیام از طریق گفتار بخش عمدهای از ارتباطات اجتماعی انسان را شامل میشود.بنابراین در هنگام صحبت کردن و سخنرانی، رعایت مواردی که موجب زیبایی کلام و شیوایی گفتار شما میشود، تاثیر کلام شما را چندین برابر کرده و نتیجه بهتری را خواهید گرفت.
بایدها و نبایدهای روان صحبت کردن
یکی از مهمترین ویژگیهای یک سخنران ماهر و حرفهای، روان صحبت کردن است که مانند تکنیکهای دیگر سخنرانی از جمله، لحن صدا، دایره لغات، صداسازی، زبان بدن و… از اهمیت بالایی برخوردار است.
برای این که بتوانید بدون مکث و روان صحبت کنید باید با روشها و تکنیکهای رشد فنبیان و هوش کلامی بهره ببرید.
عوامل بسیاری در فصاحت گفتار تاثیرگذار هستند، اضطراب، ترس از صحبت کردن در جمع، اعتماد به نفس پایین و … موجب عدم موفقیت در صحبت کردن میشوند.
روشهای روان صحبت کردن
1- مطالعه کنید
مطالعه کردن و کتاب خواندن، علاوه بر اینکه شما را با شخصیتهای بزرگ علمی، تاریخی، هنری و … آشنا میکند، دایره لغات شما را نیز گستردهتر میکند و درک مطلبتان را بهبود میبخشد.
مطالعه کتابها و مطالب علمی و بهروز دنیا، ذهن شما را آماده میکند به طوری که هنگام سخنرانی و گفتگو، روی کلام و گفتار خود تمرکز دارید و بدون مکث و روان صحبت میکنید.
2- تمرینهای صداسازی را انجام دهید
یکی از تکنیکهایی که موجب روان صحبت کردن میشود و گفتار سلیس و دلنشین بهوجود میآورد، ریتم و موسیقی کلام شماست. برای اینکه بتوانید تکنیکهای روان صحبت کردن و فنبیان را به خوبی پیادهسازی کنید، باید صدای خوب و استانداردی داشته باشید.
شما میتوانید با انجام یکسری از تمرینهای صداسازی، صدای حرفهای و ورزیدهای داشته باشید و به مخاطبان، حس خوبی را انتقال دهید.
3- از واژگان شفاف و جملههای کوتاه استفاده کنید
استفاده از جملههای بلند و طولانی، لزوما به معنای فنبیان قوی و هوش کلامی شما نیست، یکی از ویژگیهای روان صحبت کردن، گزیده گویی و کم گفتن است.
سعی کنید مطلبتان را با یک توضیح واضح و ساده بیان کنید و منظورتان را در قالب جملههای کوتاه و دقیق به مخاطب انتقال دهید.
4- دایرهلغات خود را گسترش دهید
روان صحبت کردن و شیوایی بیان، مستلزم داشتن دایره لغات قوی و گسترده است، هرچه با تعداد واژگان بیشتری آشنا باشید در هنگام صحبت کردن و گفتگو، کمتر دچار مکث کلام و سکوت میشوید.
برای اینکه بتوانید دایره لغات خود را گسترش دهید، باید واژگان و کلمات بیشتری را یاد بگیرید و مهمتر اینکه از این کلمات در گفتگوهای خود استفاده کنید.
اینکه فقط کلمات و واژگان جدید را یاد بگیرید و در گوشه ذهن خود نگه دارید، کافی نیست، بلکه باید از این کلمات در گفتگوهای خود استفاده کنید تا در ذهن شما نهادینه شوند.
5- اعتمادبهنفس داشته باشید
داشتن اعتمادبهنفس و نداشتن اضطراب، از عواملی است که موجب روان صحبت کردن و تمرکزتان میشود و نشاندهنده هوش کلامی شماست.
سعی کنید با به کارگیری روشهای مناسب، مانند ورزش کردن، تغذیه مناسب، پیادهروی، مطالعه و… بر اضطراب خود غلبه کنید و همچنین با حضور در بین دوستان و گروههای اجتماعی، انجام کارهای مورد علاقهتان و… اعتمادبهنفس خود را زیاد کنید.
اگر خیلی آرام صحبت کنید و یا در هنگام صحبت کردن صدایتان بلرزد، نشانه اعتمادبهنفس ضعیف شماست، که باید بر آن غلبه کنید.
6- با مخاطب ارتباط برقرار کنید
اگر میخواهید در هنگام گفتگو و یا سخنرانی، احساس بهتری داشته باشید تا بتوانید روی مطلبتان تمرکز کنید، با مخاطب یا مخاطبان خود ارتباط برقرار کنید.
ارتباط چشمی با مخاطب موجب میشود که حس با ارزش بودن را به ایشان انتقال دهید و این عمل قدرت تمرکز شما را بر مطلب و کلام افزایش میدهد.
7- حرف بزنید
برای اینکه بتوانید از کلمات و واژگانی که در ذهنتان است استفاده کنید، چند دقیقه راجع به یک موضوع به انتخاب خودتان و بدون وقفه صحبت کنید.
با اینکار قدرت بداههگویی خود را افزایش میدهید و همچنین یاد میگیرید که به سرعت کلمات مناسب را در ذهنتان جستجو و از آن استفاده کنید.
با پیشرفت تکنولوژی و زندگی مدرن معمولا ارتباط کلامی بین افراد کم شده است، بنابراین شما باید از هر فرصتی استفاده کنید تا با دوستان، همکاران و … حرف بزنید.
8- اطلاعات خود را افزایش دهید
سعی کنید روزانه ساعتی را برای افزایش اطلاعات خود در نظر بگیرید، صرفا به کسب اطلاعات از فضای مجازی اکتفا نکنید.
خبرگزاریهای معتبر داخلی و خارجی، خبرهای علمی، هنری، ورزشی، تکنولوژی، فرهنگی و … منابع خوبی برای افزایش سطح اطلاعات شماست.
وقتیکه شما در هر زمینهای، آگاهی و اطلاعات به روز داشته باشید، کلمات و اصطلاحات در ذهن تان سازماندهی می شوند و به راحتی میتوانید در مورد هر موضوعی روان صحبت کنید.
یکی از دلایلی که برخی از افراد در حضور دیگران زیاد صحبت نمیکنند، نداشتن اطلاعات کافی در مورد موضوع مدنظر است.
9- سرعت صحبت کردنتان را تنظیم کنید
سرعت صحبت کردن تاثیر بسیار زیادی در سلیس و روان صحبت کردن دارد، یکی از مواردی که باعث میشود سخن گفتن شما جذابیت داشته باشد، سرعت حرف زدن شما در هنگام سخنرانی است.
باید سعی کنید در هنگام سخن گفتن بیش از اندازه تند حرف نزنید و بیش از اندازه کند صحبت نکنید، همچنین شمرده حرف نزنید؛ زیرا در هر دو صورت روان صحبت کردن و گفتار سلیس شما را از بین میبرد.
10- افکارتان را متمرکز کنید
یکی از تکنیکهای روان صحبت کردن، این است که شما فکرتان را روی موضوع مورد نظر متمرکز کنید، فکر آشفته و نگران، شما را از موضوع اصلی دور کرده و رشته کلام را از دست شما میگیرد.
فکر متمرکز و منسجم، واژگان و کلمات را بر زبان شما جاری و ساری میکند، بنابراین هرچه راجع به یک موضوع، دقیقتر و عمیقتر بیندیشید، کلمات و واژگان بیشتری برای بیان موضوع سخنرانی در اختیار شما قرار میگیرد.
11- حواستان به اطرافتان باشد
آگاهی از اینکه مخاطبان در مورد نحوه حرف زدن و سخنرانی شما چه میگویند به شما کمک میکند تا حدس بزنید که روان صحبت کردن و گفتار سلیس شما مورد توجه آنها بوده است یا هنوز نیاز به بهبود دارید.
به صحبت کردن اطرافیان دقت کنید، متوجه میشوید که الگوها و آهنگهای صحبت کردن افراد با یکدیگر متفاوت است، شما هم با تمرین میتوانید آهنگ و الگوی حرف زدنتان را تغییر دهید و به استاندارد آن برسانید.
با رعایت نکات و روشهای گفته شده، میتوانید هوش کلامی و فن بیان خود را گسترش داده و سلیس و روان صحبت کند.
مقالات خواندنی: