بعد از شیوع بحران کرونا، شرکت در کلاس فن بیان آنلاین نزد علاقهمندان سخنوری محبوبیت زیادی پیدا کرد. حالا بسیاری از افراد ترجیح میدهند به جای شرکت در کلاسهای حضوری، در کلاسهای مجازی یا آنلاین ثبتنام کنند. حضور در کلاسهای آنلاین، آسانتر بوده و هزینه شرکت در این کلاسها نیز به شکل قابلتوجهی ارزانتر است. اما سؤالی که بهکرات درباره دوره فن بیان آنلاین مطرح میشود این است که آیا این کلاسها، اثربخشی لازم را دارند؟ آیا شرکت در این کلاسها واقعاً میتواند از مهارت آموزان، سخنوران خوبی بسازد؟ این مقاله تلاش میکند تا به تردید، به شکلی منطقی و واقعبینانه جواب دهد.
4 عامل مؤثر بر اثربخشی کلاس فن بیان آنلاین
مثمر ثمر بودن کلاس آنلاین فن بیان برای شرکتکنندگان به عوامل مختلفی وابسته بوده که در این میان نقش 4 عامل، پررنگتر است. بیایید بهاتفاق هم به این عوامل نگاهی بیندازیم.
1. مدرس یا مربی فن بیان
اثربخشی یک کلاس فن بیان آنلاین در وهله اول به مدرس یا مربی آن کلاس بستگی دارد. مدرسان خوب میتوانند فرایند پیشرفت مهارت آموزان را تسریع کنند. آنها سخنوری را برای مهارت آموزان به کاری لذتبخش تبدیل میکنند.
مدرس خوب فن بیان، ایجاد محیطی امن در فضای آموزش را یک اولویت اساسی میداند. او به شما اجازه میدهد تا در کلاس، احساس راحتی و آرامش داشته باشید. بنابراین میتوانید بدون نگرانی چیزهای جدید را امتحان کنید و نگران اشتباه کردن نباشید.
تواضع و برخورد مناسب از دیگر ویژگیهای مدرسان خوب است. یک مدرس نباید به مهارت آموزان نگاه «بالا به پایین» داشته باشد. فخرفروشی و ادعای «همهچیزدان» بودن از سوی مدرس میتواند فرایند آموزش- یادگیری را دچار مشکل کند. مربیان متواضع و خوشبرخورد باور دارند که همزمان با آموزش فن بیان به دیگران، خودشان نیز در حال رشد و پیشرفت مستمر هستند. چنین دیدگاهی ارتباط ذهنی نیرومندی را میان آنها با مهارت آموزان ایجاد میکند.
آخرین ویژگی یک مدرس خوب در کلاس فن بیان آنلاین، میزان توجه او به وضعیت مهارت آموزان است. برگزاری دوره آموزش بهصورت مجازی، اهمیت این توجه و ایفای نقش فعالانه از جانب مدرس در کلاس را دوچندان میکند. چراکه در غیاب ارتباط حضوری، احتمال انزوای برخی افراد در یک کلاس عمومی افزایش مییابد. بنابراین مدرس باید سعی کند حاضران کلاس را زیر نظر داشته باشد و با توجه به بازخوردی که از آنها میگیرد، حتیالامکان پلن آموزشی خود را برای هر یک از آنها «سفارشیسازی» کند. مدرس باید با استفاده از تکنیکهایی مثل طرح سؤال، مشارکت مهارت آموزان را در کلاس حداکثر برساند. مشارکت حداکثری اعضا، درنهایت به ایجاد ارتباط بهتر میان آنها و افزایش اثربخشی کلاس آنلاین فن بیان منجر میشود.
2. برنامه آموزشی
فن بیان یک مهارت چندبُعدی و گسترده است. به همین دلیل یادگیری فن بیان را میتوان به بالا رفتن از یک کوه مرتفع تشبیه کرد. کوهی که برای فتح آن، علاوه بر یک مربی خوب به یک پلن یا برنامه آموزشی مناسب نیاز دارید. نحوه تدوین این برنامه آموزشی و اجرای آن در کلاس فن بیان آنلاین، بسیار مهم است.
دنبال کردن برنامه آموزشی در کلاس فن بیان باید کار سادهای باشد. حضور در کلاس نباید باعث ایجاد سردرگمی و احساس خستگی در شما شود. برنامه آموزشی باید دارای چارچوبها و سازوکارهایی باشد تا مفاهیم و ایدههای کلی را به قطعات کوچک و قابلدرک تجزیه کند. اولویتبندی سرفصلها و موضوعات از دیگر ویژگیهای یک برنامه آموزشی خوب هستند. این اولویتبندی به شما کمک میکند تا بدانید توجه و تلاشتان را بیشتر بر چه حوزههایی باید متمرکز کنید؟
یک برنامه آموزش فن بیان صرفاً نباید از نظر تئوری و روی کاغذ خوب باشد؛ بلکه باید بتوان آن را به شکلی اجرا کرد تا اهداف آموزش نیز تحقق پیدا کنند. اگر بعد از اتمام جلسات کلاس، ندانید آموختههایتان را چطور در عمل به کار بگیرید، آنگاه میتوان حدس زد که مدرس از برنامه مناسبی برای آموزش فن بیان استفاده نکرده است.
بهطور خلاصه یک برنامه آموزشی خوب باید علاوه بر ساختار و سلسلهمراتب منطقی، دارای قابلیت اجرا باشد. تنها در این صورت است که شرکت در کلاس فن بیان آنلاین میتواند از شما یک سخنور خوب بسازد.
3. اختصاص زمان برای تمرین و تبادل بازخورد
در امتداد عملکرد مدرس و برنامه آموزشی، آنچه نهایتاً به تقویت فن بیان مهارت آموزان میانجامد، تمرین و تبادل بازخورد است. یک دوره فن بیان آنلاین درست مثل کلاسهای حضوری باید چنین فرصتی را در اختیار شرکتکنندگان قرار دهد. فرصتی که بهواسطه آن بتوانید پس از فراگیری مفاهیم، آموختههایتان را عملاً در مقابل مدرس و همینطور سایر مهارت آموزان تمرین کنید.
تمرین در مقابل دیگران وقتی اثربخش است که با بازخورد همراه باشد. همانطور که مربیان ورزشی در جلسات تمرین به ورزشکاران بازخورد میدهند، مدرسان نیز در کلاس فن بیان آنلاین باید چنین کاری کنند. تلفیق تمرین و بازخورد، نگرش و آمادگی ذهنی لازم را جهت تغییر و پیشرفت برای شما فراهم میسازد. به این ترتیب با قرار گرفتن در یک فرایند بهبود مستمر، هر بار بهتر از دفعه قبل صحبت خواهید کرد.
4. خواست و اراده خودتان
هیچکس در اهمیت مواردی مثل کیفیت کاریِ یک مدرس فن بیان، برنامه آموزشی و … تردیدی ندارد؛ ولی نهایتاً همه چیز به خودِ شما بستگی پیدا میکند. مهمترین نکته در تقویت فن بیان، اراده و اشتیاق خودِ شماست. اگر اراده و اشتیاق وجود داشته باشد، مطمئن باشید از سرعت پیشرفتتان غافلگیر میشوید.
کلاس فن بیان آنلاین بهواسطه مجازی بودن و برگزاری آن از راه دور، با کلاسهای حضوری تفاوت دارد. شرکت در این کلاسها تجربهای است که شاید در بدو امر از نظرتان ناخوشایند باشد. بااینحال در اینجا هم سختترین قدم، اولین قدم است. برای شروع کار باید دوربین لپتاپ یا گوشی را روشن کنید و در مقابل آن قرار بگیرید. از دیده شدن و در کانون توجه قرار گرفتن نترسید و سعی کنید با دوربین مانند یک دوست جدید، تعامل و مراوده داشته باشید. با گذشت زمان خواهید دید که این ارتباط تا چه اندازه میتواند خوشایند و مفید باشد.
مجازی بودن کلاس فن بیان نباید شما و تمریناتتان را صرفاً به قاب دوربین محدود کند. بلکه باید از هر فرصتی برای تمرین و بهکارگیری آموختههایتان به بهترین شکل استفاده کنید. درنهایت این تمرین و استمرار است که قفل درهای موفقیت را یکییکی برایتان باز میکند.
مدرسه سخن؛ برگزارکننده بهترین کلاسهای فن بیان آنلاین
پرواضح است که برگزاری کلاس فن بیان آنلاین میتواند با چالشهای خاص خودش همراه باشد. عدم وجود ارتباط حضوری بین مدرس و مهارت آموزان، یک مسئله بسیار جدی محسوب میشود. مسئلهای که در صورت عدم اعتنا و مدیریت مناسب، اثربخشی کلاس را به شکل چشمگیری کاهش میدهد. اما مدرسه سخن با شناسایی این چالش و سایر چالشها تلاش کرده تا تجربهای ارزشمند را برای علاقهمندان به حضور در کلاس آنلاین فن بیان خلق کند.
اگر به هر دلیلی امکان ثبتنام در دورههای حضوری آموزش فن بیان را ندارید، مشکلی نیست. مدرسه سخن با انتخاب بهترین مدرسان، تدوین بهترین برنامههای آموزشی و اجرای کلاسهای مجازی مطابق با جدیدترین متدها، فرصتی عالی را جهت حضور در کلاس فن بیان آنلاین برای شما عزیزان مهیا کرده است. فرصتی که در صورت استفاده از آن میتوانید از همین حالا خود را در جرگه سخنوران ماهر ببینید. البته به شرط تلاش و پشتکار خودتان!