میخواهید هنگام سخنرانی عمومی خود مخاطبان را تحت تاثیر قرار دهید؟ از این فن استفاده کنید تا سخنرانی شما همراه با صلابت، تاثیرگذار و جذاب باشد.آیا مخاطبانتان قدرت را در کلام شما احساس میکنند؟ آیا فن بیان و مهارت سخنرانی شما پخته است؟
مهارت سخنوری و فن بیان خود در مقابل جمع را تقویت کنید
در 12 سالی که دانش آموزان در مقاطع ابتدایی و دبیرستان دوره اول و دوم سپری میکنند چقدر روی مهارت سخنرانی آنها مقابل جمع کار میشود؟ چقدر از مهارت فن بیان خود را مدیون مطالب بیان شده در مدرسه هستید؟ خیلی کم و یا شاید هیچ. متاسفانه ما در مدرسه یاد نمیگیریم که چطور بقیه را مجاب کنیم و به قولی سخن خود را به کرسی بنشانیم.
برخی از تکنیکهای تئاتر و بازیگری میتوانند برای تقویت فن بیان و مهارت سخنوری به ما کمک کنند.
برای بیشتر افراد استرس و اضطرابی که به هنگام سخنرانی در مقابل جمع احساس میکنند باعث میشود ارائهی خوبی نداشته باشند و یا از کار خود راضی نباشند. زمانی که بحث یک سخنرانی مهم، معرفی محصول و یا سخنرانی انگیزشی در میان است حساسیت موضوع بیشتر میشود. در چنین مواقعی باید تا جایی که امکانش هست از این احساسات مخرب دوری کرد.
سخنرانیهای حساس جای تقویت مهارت سخنوری و فن بیان نیست!
ما در حرفهی سخنوری می گوییم که هرچقدر بیشتر مقابل جمع سخنرانی داشته باشید اضطراب کمتری خواهید داشت و فن بیان شما تقویت خواهد شد؛ اما برای برخی سخنرانیهای حساس و مهم نمیتوانید ریسک کنید و باید از قبل مهارت لازم را برای اجرای آنها کسب کرده باشید.
برخی از سخنرانان انقدر سرگرم جمع آوری مطالب و آماده کردن متن خود هستند که فراموش میکنند روی مهارتهای خود هم تمرکز کنند.
کمی به عملکرد خودتان فکر کنید. چقدر زمان صرف آماده کردن پاورپوینت و یادداشتهای خود میکنید؟ حال مدت زمانی را که صرف فکر کردن به طرز ایستادن، زبان بدن و حرکت کردن روی استیج میکنید را در نظر بگیرید. چقدر تلاش میکنید تا خود را برای رویارویی با عدهای غریبه و سخنرانی در برابر آنها آماده کنید؟ تا حالا شده که از تمرین سخنرانی و ارائهی خود فیلم بگیرید و ببینید که چقدر در فن بیان و مهارت سخنوری پیشرفت کردهاید یا چقدر اشکال دارید؟
باید یاد بگیرید که روی مهارتهای ارائهی ظاهری خود نیز تمرکز داشته باشید. فن بیان و مهارت سخنوری فقط صحبت کردن خوب نیست، تمام شما اعم از ظاهر، طرز حرکت، تن صدا و حرفهایتان باید به خوبی ارائه شود.
در کلاسهای آموزش فن بیان و مهارت سخنوری نیز می گوییم که روی سخنرانی در مقابل جمع و برطرف کردن استرس و اضطرابی که ممکن است داشته باشید بیشتر کار کنید تا آماده کردن یادداشتهایتان. باید دقت داشته باشید این شیوه برقراری ارتباط با مخاطبان است که ارائهی شما را تاثیرگذار میکند و نه صرفاً مطالبی که بیان میکنید.
فنون بازیگری برای سخنرانیهای عمومی
در بین فنون مختلفی که در بازیگری کاربرد دارد، فنونی نیز پیدا میشوند که میتوان از آنها برای تقویت فن بیان و مهارت سخنوری استفاده کرد. رویکردی در بازیگری وجود دارد که به آن «خیال دفعه اول» گفته میشود. کاربرد این تکنیک برای این است که اگر مطلبی را برای چندین بار و یا حتی صدبار ارائه میکنید باز هم تازگی داشته و برای مخاطبان جذاب باشد.
برای مثال شاید از یک شیوهی مجاب کردن بارها و بارها استفاده کرده باشید و در ادامه هم از آن استفاده کنید. سوال این است که چطور باید این مطلب تکراری را ادا کرد که باز هم تازگی داشته باشد؟
بازیگری که در یک نقش برای ماهها و یا سالها بازی میکند چنین شرایطی دارد. تماشاگر میخواهد بهترین ارائه را ببینید و بازیگر هم وظیفه دارد این کار را انجام دهد.
به همان اندازه که اجرای خوب مهم است، مخاطب باید عمیقاً باور کند که رویدادهای داخل اجرا در همان زمان دارند اتفاق می افتند. این یکی از جادوهای تئاتر زنده است که اتفاقات باور پذیری بالایی دارند. بازیگر در چنین مواردی حتماً دچار چالش میشود چرا که دیالوگها را از خیلی وقت پیش حفظ کرده است ولی باید آنها را به گونهای ارائه کند که «تازگی» داشته باشند و این تازگی باید در خود او نیز حس شود.
اینجاست که خیال بار اول به کار میآید. بازیگر با استفاده از هنر بازیگری خود کاری میکند که حس کنید همه چیز واقعی است و واقعاً بار اولی است که کاراکتر با چنین شرایطی روبرو میشود.
استفاده از خیال بار اول برای ارائه در مقابل جمع
کاری که اینجا باید بکنید استفاده از این تکنیک برای تقویت فن بیان و مهارت سخنوری تان است تا محتوا برای خودتان تازگی داشته باشد. آن موقع است که عملکرد شما درست مانند یک بازیگر، برای مخاطبان زنده بوده و تازگی خواهد داشت.
به بیان دیگر، بازیگری انجام کار خاصی نیست، بلکه باور داشتن است. زمانی که بازیگران باور داشته باشند که واقعاً کاراکترهای مورد نظر در شرایط خاص هستند، هرکاری که بکنند طبیعی و درست خواهد بود. برای اینکه این حس تازگی را ایجاد کنید باید بتوانید به موضوع از زاویه جدیدی نگاه کنید. به عبارتی باید محتوا و پیام خود را از دوربین مخاطبان خود ببینید؛ مخاطبانی که صحبتهای شما را تاکنون نشنیدهاند.
از خودتان به هنگام تمرین سخنرانی فیلم بگیرید و ببینید آیا به نظر میرسد که دارید برای اولین بار این محتوا را ارائه میکنید یا نه. اگر طرز صحبت کردن و صدایتان چیزی است که شما را به چالش کشیده میتوانید تنها صدای خود را ضبط کنید. باید به هنگام صحبت کردن هیجان این را داشته باشید که انگار برای اولین بار است که دارید چیزی را ارائه میکنید. هرگاه حس هیجان و شور و شوق را در خود ایجاد کردید میبینید که مخاطبان شما نیز چنین حسی را تجربه خواهند کرد.
استفاده از تکنیک خیال دفعه اول برای تقویت فن بیان و مهارت سخنوری بسیار مفید است و سخنرانیهای شما را جذاب و تاثیرگذار خواهد کرد.
مقالات خواندنی: