داشتن فن بیان در خواستگاری میتواند شانستان را در دستیابی به نتیجه مطلوب به شکل چشمگیری بالا ببرد. اگر محبوبتان را پیدا کردهاید و از احساستان نسبت به او مطمئن هستید، به شما عمیقاً تبریک میگوییم. حالا باید آستینها را بالا بزنید و این موضوع را با محبوب در میان بگذارید. انجام این کار بیتردید یکی از سختترین چالشهای زندگی برای اغلب انسانهاست.
کسی که میخواهید به او ابزار علاقه کنید، ممکن است از قبل کمی شما را بشناسد. این فرد میتواند همکلاسی، همکار یا یک آشنای دور باشد. در این صورت، مطمئناً یک برداشت ذهنی اولیه از شما (مثبت، منفی یا خنثی) در ذهن او وجود دارد. بااینحال نوع صحبت کردن شما میتواند این برداشت را به شکلی سازنده یا مخرب عمیقاً تحت تأثیر قرار دهد. به همین دلیل است که فن بیان در خواستگاری، میتواند یک عامل تعیینکننده باشد.
صحبت کردن در خواستگاری، آداب و قواعد خاصی دارد. آداب و قواعدی که رعایت آنها به شما در دریافت جواب مطلوب از سوی محبوب کمک زیادی میکند. پس سؤال اصلی این است که چطور در خواستگاری صحبت کنیم و به چه نکاتی در فن بیان توجه نشان دهیم؟ اگر پاسخ این سؤال برای شما هم مهم و جذاب است، حتماً تا انتهای این گفتار با مدرسه سخن همراه باشید. برای ارائهی پاسخی جامع به این سؤال، ابتدا نکات مهمی را درباره خودِ فن بیان در خواستگاری بیان میکنیم. سپس بحث را با پرداختن به موضوع مهم زبان بدن در خواستگاری ادهیمدامه می.
6 نکته مهم درباره فن بیان در خواستگاری
1. استراتژی داشته باشید!
جلسه خواستگاری از جهات زیادی به یک جلسه سخنرانی شباهت دارد. در اینجا هم شما مثل یک سخنران، درصدد انتقال یک پیام خاص به مخاطب و برانگیختن واکنش مثبت در او هستید. این پیام خاص، عشق و علاقهی شماست و واکنش موردنظر، جلب رضایت و گرفتن پاسخ مثبت از محبوب است. پس بسیاری از اصول کلی فن بیان در سخنرانی، در خصوص فن بیان در خواستگاری نیز صدق میکنند.
حتی بزرگترین و بهترین سخنرانان جهان نیز برای هر نطقی که ایراد میکنند، پلن و استراتژی مشخصی دارند. آنها به افکار خود نظم میدهند و از طریق بخشبندی گفتهها، تمامی نکات قابلذکر را بیان میکنند. در خواستگاری نیز برای اینکه فن بیان یک نقطه قوت باشد، باید همین کار را انجام داد. باید از قبل بدانید که چطور صحبتهایتان را شروع کنید، چطور ادامه دهید و چگونه آنها را به پایان برسانید. یادتان باشد هیچ ایدهای بدتر از این نیست که با یک ذهن آشفته و بیان بدون نظم، از محبوبتان خواستگاری کنید!
2. مستقیماً ابراز علاقه کنید!
بیان صریح و مستقیم عواطفتان به کسی که دوستش دارید، بهترین و مطمئنترین راه برای ابراز احساساتتان است. بنابراین از گفتن جمله «دوستت دارم»، اکراه نداشته باشید. البته برای ابراز احساسات از طریق فن بیان در خواستگاری، راههای کلامی دیگری نیز وجود دارد. «دوستت دارم»، عبارتی قدرتمند است ولی بهتنهایی، بیشازحد مختصر و مفید به نظر میرسد. شاید بهتر باشد این جمله را بهعنوان مکملی برای جملات شنیدنیتر به کار بگیرید. جملاتی مانند:
- واقعاً خوشحالم که در زندگی من هستی
- دیدن و شناختن تو ، یکی از بهترین اتفاقات زندگی من است
- میخواهم هر آنچه را از محبت، دوست داشتن، عشق و معرفت یاد گرفتهام، نثار تو کنم
- و …
چنین عباراتی، شنیدن آن جملهی سهکلمهای را برای مخاطب شیرینتر میکند و صحبتهایتان را از حالت کلیشهای خارج میسازد
3. با اعتمادبهنفس صحبت کنید
یادتان باشد که عشق، نه نقطهضعف بلکه باید یک نقطه قوت قابلاتکا باشد. باید بابت این احساس زیبا و منحصربهفرد به خودتان افتخار کنید و بابت شجاعت و جسارتی که قرار است به خرج دهید، به خودتان تبریک بگویید. همه اینها دلایل خوبی برای حفظ اعتمادبهنفس و متجلی کردن آن در فن بیان در خواستگاری هستند. شما باید با صحبتهایتان مخاطب را تحت تأثیر قرار دهید؛ درواقع این اعتمادبهنفس، اعتبار و قابلیت پذیرش گفتههایتان را بالا میبرد. محبوب شما درست مثل مخاطب یک سخنرانی، به دنبال سرنخ محکمی برای اعتبارسنجی گفتههایتان میگردد. پس این سرنخ مهم را از طریق نشان دادن اعتمادبهنفس در اختیار او قرار دهید.
شاید گمان کنید که مردد بودن و پریشان به نظر رسیدن، رمانتیکتر به نظر میرسد. ولی این فرمول بیشتر از اینکه در دنیای واقعی جواب دهد، به درد فیلمها میخورد! اگر بخواهیم صرفاً از منظر فن بیان در خواستگاری به موضوع نگاه کنیم، باید حد بالایی از اعتمادبهنفس را از خودتان نشان دهید. فقط یادتان باشد که اعتمادبهنفس زیاد را با سربالا حرف زدن اشتباه نگیرید!
صحبت کردن با صدای رسا و تأکید بر دیدگاههای خودتان، تا حد زیادی این اعتمادبهنفس را انعکاس میدهند. بااینحال، بخش زیادی از اعتمادبهنفس از طریق زبان بدن در خواستگاری متجلی میشود که در ادامه مفصلاً درباره آن صحبت خواهیم کرد.
4. شمرده صحبت کنید!
یکی دیگر از اصول مهم فن بیان در خواستگاری، رعایت ریتم بهینه و مناسب حین صحبت کردن است. شما باید با سرعت متعادل حرف بزنید. ریتم صحبتهایتان نباید آنقدر کُند باشد که اعتمادبهنفس و تسلطتان را زیر سؤال ببرد. از طرف دیگر، نباید آنقدر تند حرف بزنید که فرصت همراهی و تأمل درباره حرفهایتان را از مخاطب سلب کنید. بهترین استراتژی، شمرده حرف زدن است. کلمات را با ریتمی در کنار هم بچینید که فاصلهی زمانی بهینهی بین آنها حفظ شود.
شمرده صحبت کردن و انتخاب یک ریتم روان، به معنای بیوقفه صحبت کردن نیست. شما باید مثل یک سخنران، گاهی آگاهانه مکث کنید تا تأثیر بخشهای خاصی از صحبتهایتان را به حداکثر برسانید. مثلاً اگر جملهی خاصی را از قبل آماده کردهاید که بهزعم خودتان، گل سرسبد صحبتهایتان است، بعد از بیان آن وقفهای کوتاه داشته باشید. این کار فرصتی میدهد که آنچه میگویید، مانند نوعی افیون روانی عمل کند و اثرپذیری مخاطب را بالا ببرد.
ضمناً سعی کنید استفاده از آواهای پرکنندهای مثل «ممم»، «عــــه»، «عآ» و … را به حداقل برسانید. این اصوات زائد، جز گسستن پیوستگی رشته سخن و بر هم زدن شمردگی کلام، معمولاً کار دیگری نمیکنند!
5. شنونده خوبی باشید!
شنیدن از مهمترین وجوه تمایز فن بیان در خواستگاری با فن بیان در سخنرانی است. در اکثر جلسات سخنرانی، سخنران بهعنوان متکلم وحده سخن میگوید؛ ولی در خواستگاری اینگونه نیست. شما باید ضمن بیان صحبتهایتان، به مخاطبتان نیز برای صحبت کردن فرصت کافی بدهید. چهبسا در مسیر دریافت جواب مثبت از جانب محبوب، گرههایی وجود داشته باشد که شرط اصلی گشودن آنها، شنیدن است.
در ارتباط با بحث فن بیان در خواستگاری لازم است نشان دهید همانقدر که سخنور خوبی هستید، میتوانید شنونده خوبی هم باشید. برای اینکه شنونده خوبی باشید، باید مهارت گوش سپردن فعال را بهخوبی یاد بگیرید. هنر شنیدن، یکی از الزامات اساسی فن مذاکره است؛ کیست که بتواند اهمیت این مهارت را در جلسه خواستگاری بهعنوان یکی از حساسترین صحنههای مذاکره در زندگی شخصی، زیر سؤال ببرد؟ مذاکره، عرصهی گفتوشنود است و گاه کسب نتیجه مطلوب، جز از این طریق حاصل نخواهد شد.
ممکن است مخاطب شما بیان اصل صحبتهایش را به فرصت دیگری موکول کند. بااینحال، در هر صورت باید او را مطمئن کنید که برای نقطه نظراتش، همواره شنونده خوب و قابلی هستید.
6. صادقانه صحبت کنید!
در رعایت آداب فن بیان در خواستگاری، صداقت را فراموش نکنید. بله درک میکنیم! صادق بودن با کسی که دوستش دارید ممکن است گاهی بسیار دشوار باشد. زیرا تمام تلاشتان این است که به احساسات و افکار او نسبت به خودتان خدشه یا آسیبی وارد نکنید. بااینحال، صادق بودن حتی اگر آزاردهنده باشد، تواناییتان را در برقراری ارتباط و تعامل با طرف مقابل ارتقا میدهد.
این یک انتخاب درست و افتخارآمیز است. صداقت نشان میدهد شما راستگویی را حتی اگر تلخ و به بهای دریافت پاسخ منفی تمام شود، به فریب و ناراستی ترجیح میدهید. این نشانهای از احترام بیحدوحصر شما نسبت به محبوبتان است. یادتان باشد بنایی که پایههای آن را از دروغ بسازند، سست و لرزان بوده و مدت زیادی دوام نخواهد آورد.
زبان بدن در خواستگاری
همه ما درباره قدرت زبان بدن در جلبتوجه دیگران مطالب زیادی شنیدهایم. ولی موضوع فن بیان در خواستگاری، توجهی مجزا و ویژه را به این مقوله میطلبد. درواقع زبان بدن در خواستگاری، همراستا با بیان کلامی عمل نموده و نقش یک مکمل تعیینکننده را ایفا میکند. بنابراین بسیار مهم است که بدانیم چطور میتوانیم از زبان بدن بهعنوان یک اهرم تسهیلکننده بهره بگیریم؟ اهرمی که به پذیرفتنیتر شدن بیان و رفتار شما کمک زیادی میکند.
زبان بدن مناسب، تفاوتهای چشمگیری را در تعامل ما با اطرافیان رقم میزند. آنها قبل از شروع مکالمه، به این بُعد توجه ویژهای نشان داده و بر مبنای همین سرنخ، برداشتهایی را شکل میدهند. پس اگر در جلسه خواستگاری، زبان بدن درستی داشته باشید، میتوانید ضمن تغییر نگاه طرف مقابل، او را عمیقاً تحت تأثیر خود و گفتههایتان قرار دهید.
8 اصل مهم زبان بدن در خواستگاری
دانستیم که زبان بدن در خواستگاری، یک جنبه حیاتی و اثرگذار است. ولی حالا سؤال این است که جدا از فن بیان در خواستگاری، در انتخاب زبان بدن باید چه نکات و اصولی را رعایت کنیم؟ در این راستا 8 روش طلایی را با شما در میان میگذاریم که استفاده از آنها، احتمال دستیابیتان را به نتیجه دلخواه شدیداً بالا میبرد.
1. نگاه کردن بهصورت و حفظ تماس چشمی
مهمترین هدف شما از خواستگاری کردن این است که ثابت کنید محبوبتان را دوست دارید. پس باید این علاقه را به شیوهای مؤثر و گویا به او نشان دهید. یکی از مهمترین کارهایی که در این زمینه باید انجام دهید، نگاه کردن به چهره اوست. شما باید دائماً و در حالت رخبهرخ بهصورت مخاطب نگاه کنید. البته این بدان معنا نیست که نگاهتان به حالت خیره روی او خشک شود؛ ولی نباید دائماً چشمهایتان را به دوردستها یا نقاط دیگر بدوزید و از نگاه کردن به چهره او امتناع کنید. چنین کاری باعث میشود فردی بیذوق و بیعلاقه به نظر برسید. در هر صورت، اصل اول این است که صورت و بدنتان نسبت به مخاطب، در یک راستا بگیرد.
حفظ تماس چشمی مستمر یکی از ابتداییترین و درعینحال مهمترین قواعد زبان بدن در خواستگاری است. در بحث زبان بدن و فن بیان در خواستگاری این را بدانید که چشمها زبان ذهن هستند و زمینه مساعدی را برای شروع و ادامه گفتگو فراهم میکنند. بااینحال همانطور که گفتیم، از بیشازحد خیره شدن به طرف مقابل بپرهیزید. او نباید احساس کند که در قفس چشمان شما زندانی شده است!
2. انتخاب ژست بدنی مقتدرانه
این قاعده بیشتر به کار آقایان میآید. زنان بهطور ذاتی به مردان مقتدر و با اعتمادبهنفس گرایش بیشتری دارند. آنها شریک زندگی خود را به چشم نوعی حامی و محافظ میبینند؛ بنابراین ژست و حالت بدنی شما باید انعکاسی از این حمایت و اقتدار باشد. از این رو انتخاب چنین ژستی برای آقایان از نان شب هم واجبتر است!
شما باید از ابتدا تا انتهای گفتگو حالت مقتدرانه خود را حفظ کنید. برای این منظور، صاف بایستید. به هیچ عنوان حالت خمیدگی یا اصطلاحاً «قوز» به خود نگیرید و خود را راحت نشان دهید. یادتان باشد که قوز کردن به لحاظ روانشناختی، حس شکست و اضطراب را به زنان القا میکند و چهرهای منفعل و شکستخورده را از شما به تصویر میکشد. فراموش نکنید که اصلیترین رمز اقتدار فیزیکی شما در راستقامتی شماست.
3. فُرم درست شانهها
هیچکس نمیتواند اهمیت صاف ایستادن را انکار کند؛ ولی این بهتنهایی برای به رخ کشیدن اعتمادبهنفس و اقتدار، کافی نیست. در این صحنه شانههای شما هم نقش مهمی دارند. شانههای افتاده، باعث میشود فردی خسته، بیعلاقه، عصبی و ترسیده به نظر برسید. هیچکدام از این علائم برای مخاطب شما و مخصوصاً یک زن جذاب نیست. بنابراین اجازه ندهید که شانههایتان حالت شل و افتاده به خود بگیرند.
برای پیشگیری از افتادگی شانهها، آنها را به عقب برانید. همین تغییر کوچک، فوراً اعتمادبهنفس زیادی را به ظاهر فیزیکیتان تزریق میکند. در طول صحبت و به فراخور موقعیت میتوانید چند بار شانههایتان را بالا بیندازید. کاری که میتواند بهعنوان یک چاشنی، صحبتهایتان را شیرینتر و شنیدنیتر کند.
4. ثابت ماندن در جای خود
اگر طرف مقابل شما حین گفتگو، کمی خم شد یا یک قدم به سمت شما برداشت، شما عقب نروید. محکم و استوار در جای خود بایستید. کُنش او در نزدیکتر شدن به شما، نباید با واکنش دفعی از جانب شما روبرو شود. اگر به عقب بروید، ممکن است مخاطب فکر کند که به اندازه کافی نسبت به او علاقهمند نیستید. ضمن اینکه عقب رفتن شما میتواند نشانهای از گارد گرفتنتان در برابر طرف مقابل تلقی شود. اگر خطر برخورد فیزیکی وجود ندارد، حتی شما هم میتوانید یک قدم به سمت او بردارید.
5. حرکت ابروها
شاید تابهحال آنقدر که باید و شاید به نقش ابروها در برقراری تعامل با دیگران فکر نکرده باشید. ولی باید بدانید که ابروها و حالاتشان، نقش مهمی در درک طرف مقابل از زبان بدن در خواستگاری دارند.
پویایی ابروها و حرکات هدفمند آنها قدرت فن بیان در خواستگاری را تقویت میکند. البته این پویایی باید سنجیده، آگاهانه و حسابشده باشد. حین صحبت کردن، ابروهایتان را بیشازحد بالا نبرید. این کار ممکن است نشانهای از نارضایتی و حتی بیادبی تعبیر و تفسیر شود. پایین آوردن بیشازحد ابروها نیز اصلاً ایده خوبی نیست. چون میتواند شما را اخمو و آزرده نشان دهد. ثابت ماندن دائمی حالت ابرو هم میتواند دردسرساز باشد. در این صورت چهبسا خسته، سرد یا بیتفاوت به نظر برسید. حالت ابروهای شما باید انعکاسی از حالت درونیتان باشد و متناسب با آن تغییر کند. باید بدانید چطور از طریق ابروها، احساساتتان را حین حرف زدن یا شنیدن صحبتهای طرف مقابل، با شدت و حدت بیشتری انعکاس دهید.
6. لبخند زدن
لبخند زدن یکی دیگر از الزامات مهم زبان بدن در خواستگاری است. بااینحال، باید در انجام این کار احتیاط کنید. لبخند اگر بهموقع باشد و از درون بجوشد، جذابیت کلام را صدچندان میکند. ولی لبخندهای زورکی به همان اندازه میتواند ناخوشایند باشد. یادتان باشد که طرف مقابل، همه جزئیات حالت چهره شما را در لحظه رصد و تحلیل میکند. لبخندهای ساختگیِ بیشازحد، خیلی زود خودشان را لو میدهند. لبخندهای حقیقی ماهیت عجیبی دارند. آنها حتی چشمها را نیز به خندیدن وامیدارند. اتفاقی که معمولاً در لبخندهای ساختگی رخ نمیدهد. در چنین حالتی، لبها و گونهها انحنا برمیدارند ولی چشمها به همان حالت قبل باقی میمانند. بنابراین، وقتی حس میکنید که ضرورتی برای لبخند زدن وجود ندارد، بهزور این کار را انجام ندهید.
7. بازی با لبها
استفاده از این قاعده تا حد زیادی به زمینههای فرهنگی و عرفی جوامع بستگی دارد. با توجه به محیط خاص فرهنگی و عرفی حاکم بر جامعه ایرانی، این تکنیک برای آقایان کاربردیتر است.
باید بپذیریم که دلیل اصلی کشش مرد و زن به یکدیگر، وجود یک نوع شیمی جنسی میان آنهاست. لبها نهتنها جزء مهمی از صورت و فن بیان در خواستگاری هستند، بلکه به لحاظ ماهیت خاص خود میتوانند این شیمی را تقویت کنند. بنابراین حرکت دادن هوشمندانه لبها و اصطلاحاً بازی کردن با آنها بخش مهمی از زبان بدن در خواستگاری است. البته چنین کاری باید با احتیاط کامل انجام شود. بدترین اتفاق این است که طرف مقابل، حرکت و حالت لبهای شما را نوعی توهین یا آزار جنسی تلقی کند. گاز گرفتن ظریف و آرام لبها، تغییر منحنی آنها و بعضاً حتی لمس گذرای آنها با انگشتان دست (مثلاً حین گوش دادن یا فکر کردن به صحبتهای طرف مقابل) میتواند نفوذ و گیرایی حالت چهره شما را به شکل قابلتوجهی بالا ببرد.
8. توجه به آراستگی ظاهری
آراستگی ظاهری شما با میزان علاقه و احترام شما نسبت به طرف مقابل، ارتباط مستقیمی دارد. در جلسه خواستگاری باید بدانید که شدیداً زیر ذرهبین هستید! پس باید با بهترین شکل ظاهری ممکن در مقابل محبوبتان حاضر شوید. حتی اگر لازم است میتوانید همزمان با نزدیک شدن به مخاطب (مثلاً از دور) دستی روی موها یا لباستان بکشید. با این کار می تونید اهمیتی را که برای آراستگی ظاهری خود قائل هستید، بهتر بُلد کنید. نکتهای که مخاطب آن را نشانه مستقیمی از عشق و علاقه شما خواهد دانست. بااینحال، در انجام این کار افراط نکنید و بهتر است بیشتر از یک بار چنین کاری را در برابر دیدگان محبوبتان انجام ندهید.
انواع زبان بدن کدامند؟ [راههایی برای نحوه بهبود ارتباطات غیر کلامی]
سخن آخر
داشتن فن بیان در خواستگاری، یک برگ برنده به تمام معناست. تقریباً هر مسئلهای را در دنیا میتوان با بیان گیرا حل کرد و هر مذاکرهای را میتوان از این طریق به سرانجام رساند. البته فن بیان خوب در خواستگاری را با عصای جادویی اشتباه نگیرید. این بدان معنا نیست که فن بیان، لزوماً دستیابی شما به نتیجه دلخواه را تضمین میکند. بههرحال، زندگی هر فرد، داستانی پیچیده است و تصمیماتی که آدمی اتخاذ میکند، به عوامل مختلفی وابسته است. بااینحال، حداقلش این است که فن بیان و زبان بدن در خواستگاری به شما کمک میکنند تا بهترین ورژن از خودتان را به نمایش گذاشته و احساساتتان را به بهترین شکل ممکن بیان و منتقل کنید. مطمئن باشید بسیاری از پاسخهای منفی که افراد در خواستگاریها دریافت میکنند، ناشی از ناتوانی آنها در همین زمینههاست. فن بیان در خواستگاری در کنار زبان بدن، این اطمینان را به شما میدهد که از این جنبه نگرانی خاصی به دل راه ندهید.
درنهایت اطمینان داشته باشید که هرچند فن بیان خواستگاری عصای جادویی نیست؛ ولی چه بسیار دفعاتی که توانسته در جلب رضایت و نظر مساعد محبوب، معجزه کند! این امر اهمیت این عامل را بیش از پیش نشان میدهد. امیدواریم این مقاله مدرسه سخن، بینش کاربردی و جدیدی را نسبت به موضوع فن بیان در خواستگاری برای شما مخاطبان عزیز ایجاد کرده باشد.