مجری صحنه (صحنهگردان) که معادل انگلیسی آن Master of Ceremonies است، بهواسطه نقش مهمی که در هدایت و کنترل یک رویداد اجتماعی ایفا میکند، میتواند نقش به سزایی در کیفیت برگزاری مراسم داشته باشد. اخیراً در مجلس عروسی حضور داشتم که در آن بین یکی از میهمانان و مجری صحنه مجلس که اتفاقاً یک کُمدین (طنزپرداز) هم بود، مشاجرهای رخ داد. علت وقوع درگیری این بود که ظاهراً آقای کمدین، هنگام تعریف یکی از لطیفههایش، در مورد یکی از خانمهای میهمان و نوع آرایشش، حرفهای طعنهآمیزی میزند.
خانم میهمان، احساس شرم و آزردگی میکند و آقای کمدین هم بهجای اینکه به نحوی شایسته از وی عذرخواهی کند، با لحنی ناخوشایند میگوید که آن فقط یک شوخی بوده است! احتمالاً هر کسی که در حال خواندن این متن باشد، اتفاقی شبیه به این را تجربه کرده است.
بعضی میزبانان و برگزارکنندگان مراسم، برای اینکه میهمانان، اوقات خوشی را از حضور در یک رویداد جمعی مثل جشن تجربه کنند، از کُمدینهای آموزش ندیده بهعنوان مجری صحنه استفاده مینمایند. در واقع امروز، بسیاری از مراسم و رویدادهای اجتماعی، بیشتر به یک “جُنگِ طنز“ تبدیل شدهاند! چنین روندی میتواند به ضوابط، روح و شأن یک محفل لطمه وارد کند و آن را به مجلسی محدود نماید که افراد صرفاً وارد آن شده، به لطیفهها میخندند یا از آنها ناراحت میشوند، غذا میخورند و در نهایت مجلس را ترک میکنند. آنها در حالی به خانه بازمیگردند که نه اسم کامل میزبان را میدانند و نه از میهمانان ویژهی حاضر در مراسم اطلاعی دارند و بدتر از همه، گاهی حتی از هدف و دلیل برگزاری مراسم هم چیزی دستگیرشان نمیشود!
عنوان “مجری صحنه” حقیقتاً توسط کمدینهای آموزش ندیدهای که در این جایگاه قرار میگیرند، دستخوش تحریف شده و هویت آن لطمه دیده است. در اینجا به این دلیل از صفت “آموزش ندیده” استفاده میکنیم چون تعداد کمدینهایی که از شرح وظایف یک مجری صحنه آگاهی خوبی داشته باشند، واقعاً کم است.
آماده سازی؛ همه چیز از تجزیهوتحلیل شروع میشود!
یک مجری صحنه در مسیر آمادگی برای برگزاری یک رویداد، قبل از هر چیز ابتدا باید تجزیهوتحلیل جامعی از مشتری یا برگزارکنندهی مراسم داشته باشد. او باید از هویت مشتریان، انتظارات، دغدغهها، اهداف فردی یا سازمانی، گرایشها و … شناخت خوب و درستی داشته باشد.
پس از آنکه بررسی جامعی روی مشتری یا کارفرما صورت گرفت، نوبت به تجزیهوتحلیل و شناخت خودِ رویداد یا محفل میرسد که آگاهی از تاریخچهی آن، موضوع و زمینه، اهداف، چالشهای احتمالی، راهکارهای مواجهه با چالش، ساختار، سخنرانان، پروتکلها و … از مهمترین مواردی هستند که یک مجری صحنه باید نسبت به آنها اِشراف و اطلاعات کافی داشته باشد.
در مرحله سوم، مجری صحنه باید شناخت و آنالیز جامعی از مخاطبین، مستمعین و بهطورکلی حاضران در مراسم داشته باشد. یعنی باید نسبت به مواردی مثل سن، جنسیت، دین و مذهب، پیشینهی تحصیلی، قابلیتها، ویژگیها، گرایشها و … آگاهی مناسبی حاصل نماید. همچنین باید به انتظارات و تجربیات آنها نیز توجه ویژهای داشته باشد.
این آنالیزِ کاملِ سه مرحلهای، امکان تمرین و آمادهسازی بیشتر و مؤثرتری را برای یک مجری صحنه فراهم میکند و او را قادر میسازد که از طریق آشنایی با ابعاد مختلف مراسم، خود را برای اجرا و مدیریت هر چه بهتر آن آماده نماید. فراموش نکنیم که عدم شناخت کافی نسبت به هر یک از جنبههای سهگانهی مذکور، میتواند کار را با مشکل مواجه کند.
اجرا
پس از مرحله آمادهسازی، نوبت به مرحله اجرا در روز موعود میرسد. اینجا همان جایی است که تلاشهایتان در مرحله آمادهسازی، باید به نتیجه مطلوب ختم شود. روز اجرا نیز قواعد خاص خودش را دارد که باید آنها را رعایت کنیم.
بهتر است بهعنوان مجری صحنه، 30 دقیقه زودتر از آغاز مراسم در محل برگزاری آن حاضر شوید. البته میتوانید یک ساعت زودتر هم این کار را انجام دهید. طبیعتاً این کار، ضریب اطمینان را افزایش میدهد.
پیش از رسیدن میهمانان به خود بقبولانید که عملکردی عالی خواهید داشت. به خودتان بگویید که همه چیز فوقالعاده پیش خواهد رفت و هیچ مشکلی وجود ندارد. به خود تلقین کنید که اعتمادبهنفس خیلی خوبی دارید و برای شروع مراسم، کاملاً مطمئن و آماده هستید. بگویید در کارتان بینظیرید و همزمان با مرور این جملات مثبت، چند نفس عمیق بکشید. اهمیت این تکنیک را اصلاً دستکم نگیرید. این روش، یک راهکار مفید برای آرامش اعصاب و کاهش اضطراب است و کمکتان میکند تا از نظر ذهنی به نوعی ثبات و پایداری برسید.
فراموش نکنید که با گروه متصدی سیستم صوتی و برنامهریز مراسم نیز آشنا شوید. تلفظ صحیح نام میهمانان، مقدمات مراسم، دسترسی به دربانها، بیوگرافی سخنرانان، زمان اختصاصیافته به هر یک از سخنرانان، زمان و مدت استراحت یا تنفس، محل پذیرایی از میهمانان، محل دربهای خروج، اتاقهای استراحت، نقاط گردهمایی حاضرین و … همه و همه از مواردی هستند که به شما مربوط میشوند.
شاید با خودتان بگویید وااااای! یک مجری صحنه و این همه کار؟ بله دقیقاً! یادتان باشد درباره فردی تحت عنوان “مجری صحنه” حرف میزنیم. عنوان رئیس را بیجهت یا از روی شکمسیری به کسی اطلاق نمیکنند!
کمدینها بهترین انتخاب ممکن برای تصدی جایگاه مجری صحنه نیستند!
تردیدی نیست که افزایش روحیه و تغییر مثبت خُلق افراد، مهمترین بخش کار یک کمدین است. اما باید بپذیریم که این هدف تنها زمانی محقق میشود که برای این کار، از ابزار و در واقع محتوای مناسب استفاده شود. محتوایی که از توهین، اظهارات بیادبانه و حرفهایی که رنگ تعصب دارند، عاری باشد. به آن دسته از عزیزانی که به حضور یک کمدین در مراسمشان اصرار دارند قویاً پیشنهاد میکنیم که بهجای استخدام یک کمدین بهعنوان مجری صحنه و سپردن A تا Z اجرای مراسم به او، زمان مشخصی را به اجرای یک استندآپ کمدی توسط یک کُمدین اختصاص دهند و هدایت کلی مراسم را به یک مجری صحنه حرفهای محول نمایند. با این روش، هم از مزایای انتخاب و استخدام یک فرد متخصص بهرهمند شدهاید و هم توانستهاید میهمانان را در زمان مناسب، بخندانید.
بدانیم که یک کمدین، الزاماً یک مجری صحنه نیست. برای آنکه یک کمدین بتواند از عهده نقش مجری صحنه بهخوبی برآید، حتماً باید در زمینههایی مثل قرارگیری در مقابل اقشار مختلف اجتماعی و اقتصادی، تعامل و نحوه برقراری ارتباط مؤثر با آنها آموزش ببیند.
سخن آخر
مدرسه سخن ایران به مدیریت دکتر فریبا علومی یزدی طی سالها فعالیت تخصصی خود در حوزههای سخنرانی، سخنوری و بهطورکلی Presentation از طریق برگزاری دورههای آموزشی مختلف، سخنرانان، سخنوران و صحنهگردانان برجستهای را تربیت کرده که امروز بسیاری از آنها با تکیه بر این مهارت ارزنده، درآمد چشمگیری دارند.
اگر شما نیز میخواهید بهعنوان یک مجری صحنه یا صحنهگردان، یکهتاز عرصهی اجرا و سخنوری باشید و از این طریق کسب درآمد کنید، میتوانید از طریق سایت Sokhanvari.com با ما در ارتباط باشید.
مقالات خواندنی: