آیا هوش هیجانی در مدیریت پروژه، ویژگی مهمی محسوب میشود؟ بله! زیرا هوش هیجانی میتواند برای مدیران پروژه مزایای فراوانی به همراه داشته باشد که ادامه در این خصوص صحبت خواهیم کرد.
دلیل اهمیت هوش هیجانی در مدیریت پروژه چیست؟
هوش هیجانی در مدیریت پروژه چه ضرورتی دارد؟ میدانیم که مدیران پروژه، با افراد سروکار دارند و بیتردید سختترین بخش یک پروژه، تعامل با انسانهاست. مدیریت احساسات افراد و رفتارهای مبتنی بر این احساسات، سختترین کار هنگام تعامل با آنهاست. بله! این احساسات هستند که به رفتار انسانها، جهت میدهند و هر مدیر پروژهای که از این واقعیت بیخبر باشد، قطعاً با دردسرهای زیادی مواجه خواهد شد.
مدیران پروژه باید بتوانند از طریق ایجاد انگیزش و ترغیب افراد در اتمام بهموقع پروژه بر اساس مشخصات و بودجه از پیش تعیینشده، احساسات و عواطف آنها را مدیریت کنند و این اتفاق زمانی رخ میدهد که همه افراد درگیر در پروژه در یک مسیر واحد و مشترک هدایت شوند. حالا بگویید چه کسی مسئول ایجاد این مسیر مشترک است؟ درست حدس زدید؛ مدیر پروژه! این مهارت و هنری است که هوش هیجانی بالایی میطلبد.
مدیران پروژه باید بتوانند شرح مختصر، مفید و واضحی از پروژه ارائه دهند. آنها باید اطمینان حاصل کنند که همه افراد درگیر در پروژه، الزامات و نیازمندیهای اجراییِ آن را بهخوبی درک کردهاند و نیز باید بتوانند همه افراد را نسبت به برآوردن این الزامات، مجاب و ترغیب نمایند. بنابراین، مجدداً تکرار میکنیم که مدیریت پروژه، در واقع مدیریت ارتباط و مجموعهای از مهارتهای میانفردی است که انجام هر دوی اینها، مستلزم بهرهمندی مدیر پروژه از هوش هیجانی بالاست. مدیران پروژه باید قادر باشند حین رابطه با افراد درگیر در پروژه، نشانهها و پیامهای ضمنی آنها را بهدرستی دریافت و درک کنند.
فقدان هوش هیجانی در مدیریت پروژه، چه تبعاتی دارد؟
آن دسته از مدیران پروژه که فاقد سطح بالایی از هوش هیجانی هستند، معمولاً دائماً بهواسطه واکنشها و بازخوردهایی که از افراد دریافت میکنند، مبهوت و غافلگیر میشوند! اگر قرار باشد در مواقعی که مورد انتقاد قرار میگیرید، یا در مواقعی که کارها خوب پیش نمیرود یا افراد کارها را در زمان مقرر به اتمام نمیرسانند، خشمتان فوران کند یا از کوره در بروید، هرگز نمیتوانید افراد را در کنار خود حفظ کنید و تلاشها و افکارشان را در مسیر مناسبی هدایت نمایید. در نتیجه از فقدان این توانایی، پیوسته عذاب میکشید. پس بدانید مدیر پروژهای که فاقد سطح مناسبی از هوش هیجانی باشد، نمیتواند مدیریت اثربخشی روی پروژه اِعمال نماید.
امیدواریم این مطلب کوتاه، ضرورت و اهمیت هوش هیجانی در مدیریت پروژه را به خوبی آشکار کرده باشد.