بیشتر ما در دوران کودکی با این سؤال مواجه شدهایم که میخواهیم در آینده چه کاره شویم. دکتر، مهندس، معلم، پرستار، رئیس جمهور، فوتبالیست و…. کم کم که به سنین بالاتر میرسیم میبینیم که مهمترین عامل برای انتخاب شغل این است که به آن علاقه داشته باشیم. برخی از مشاغل هستند که افراد مشغول در آن تا حدود زیادی به کار خود عشق و علاقه دارند و گزارشگری مسابقات ورزشی هم یکی از آنهاست. در این مطلب میخواهیم به این بپردازیم که چگونه گزارشگر مسابقات ورزشی در رادیو و تلویزیون شویم.
کسانی که از طریق تحصیل در رشتهی تخصصی وارد شغلی میشوند موفقیت بیشتری نیز کسب خواهند کرد. اینجا این سؤال مطرح میشود که برای اینکه گزارشگر مسابقات ورزشی در رادیو و تلویزیون شویم باید در چه رشتهای تحصیل کنیم؟
رشته دانشگاهی برای گزارشگر مسابقات ورزشی در رادیو و تلویزیون
مهمترین و بهترین رشته برای کسانی که میخواهند وارد دنیای گزارشگری ورزشی شوند، رشتهی خبرنگاری است. برای قبول شدن در این رشته باید در کنکور انسانی شرکت کرد و هنگام انتخاب رشته، رشتهی خبرنگاری را انتخاب نمود. به جز رشتهی خبرنگاری میتوان هر رشتهای که مرتبط با خبرنگاری و گزارشگری باشد مانند مدیریت اطلاعات رسانهای را نیز انتخاب نمود.
تحصیل در رشتهی خبرنگاری و رشتههای مرتبط با آن همهی راه نیست و باید مهارتهای مرتبط با گزارشگر مسابقات ورزشی را نیز در خود تقویت کرد.
مهارتهای مورد نیاز برای تبدیل شدن به گزارشگر مسابقات ورزشی موفق در رادیو و تلویزیون
1- افزایش اطلاعات در مورد رشتههای ورزشی
رشتههای ورزشی متفاوتی وجود دارد که میتوان به گزارشگری آنها پرداخت. از فوتبال گرفته تا والیبال و هندبال و کشتی. اولین قدم این است که اطلاعات خود را در مورد زمینهی مورد علاقهی خود افزایش دهیم. جدای از اطلاعات کلی باید در مورد قوانین مختلف هر رشتهی ورزشی اطلاعات کسب کنید چرا که به هنگام گزارشگری باید سعی کنید دانش مخاطبان خود را نیز افزایش دهید.
2- تقویت مهارت نوشتن
همه چیز از نوشتن شروع میشود و برای اینکه گزارشگر مسابقات ورزشی در رادیو و تلویزیون شویم نیز ابتدا باید خبرنگار ورزشی خوبی باشیم. اگر قصد دارید وارد این زمینه شوید مسابقات مختلف را تماشا کرده و در مورد آنها بنویسید. اگر فکر میکنید نوشتههایتان قابلیت انتشار دارند میتوانید آنها را برای وبسایت ها و کانالهای خبری بفرستید یا در صفحه مجازی خود به اشتراک بگذارید.
3- تقویت مهارت سخنوری
اگر قصد دارید گزارشگر مسابقات ورزشی در رادیو و تلویزیون شوید باید مهارت سخنوری خود را مدام تقویت کرده و فنون جدید فرا بگیرید. مهارت سخنوری یعنی اینکه بتوانید مفاهیم را به تاثیرگذارترین حالت ممکن به مخاطبان خود منتقل کنید. مسابقه یک مسابقه است ولی فرق میکند که چه کسی گزارشگر آن باشد. این مهارت سخنوری است که باعث وجود این تفاوت میشود.
برای تقویت مهارت سخنوری خود میتوانید چند کار انجام دهید:
- گزارشهای ورزشی پرطرفدار را تماشا کرده و گوش کنید؛
- گزارشگری ورزشی را تمرین کرده و صدای خود را ضبط کنید؛
- از دوستان و آشنایان بخواهید به صدای ضبط شدهی شما گوش دهند و نظر خود را بگویند؛
- در دورههای سخنوری مختلف شرکت کنید؛
4- آشنایی با قوانین کلی مسابقات ورزشی
هر رشتهی ورزشی قوانین خاص خود را دارد که یک گزارشگر مسابقات ورزشی در رادیو و تلویزیون باید حتماً با آنها آشنا باشد. نیازی نیست تمام قواعد همهی بازیها را بلد بود؛ بلکه کافیست قوانین اصلی رشتههای پر طرفدار مثل فوتبال و کشتی یا والیبال را فرا گرفت.
5- تقویت زبان انگلیسی
گزارشگران رشتههای ورزشی باید مدام در مورد اخبار جدید مرتبط با ورزش اطلاعات کسب کنند و جدیدترین اطلاعات نیز در این زمینه به زبان انگلیسی منتشر میشود. به همین دلیل فراگرفتن مهارت زبان انگلیسی به صورت حرفهای بسیار مهم است.
یک گزارشگر مسابقات ورزشی در رادیو و تلویزیون چه کارهایی میکند؟
برای اینکه بدانید چطور گزارشگر مسابقات ورزشی در رادیو و تلویزیون شوید باید بدانید که چه کارهایی از شما انتظار میرود. گزارشگران مسابقات ورزشی در کل باید این کارها را انجام دهند:
- شرکت در رویدادهای زندهی ورزشی جهت پوشش خبری بازی و نظر دادن در مورد آنها؛
- تحلیل و بررسی عملکرد و نوع بازی یک تیم در مسابقه؛
- اطلاع داشتن و گزارش بردها، باخت ها، مصدومیتها و نحوهی بازی و استراتژی یک بازیکن؛
- کار کردن با تجهیزات صوتی و تصویری؛
- مصاحبه و صحبت با بازیکنان و مربیان؛
- آموزش دادن مخاطبان در مورد ورزش؛
- پوشش اخبار جدید مرتبط با ورزشها، ورزشکاران و بازیها؛
- میزبانی برنامههای رادیویی به همراه مهمان.
برای استخدام شدن به عنوان گزارشگر مسابقات ورزشی در رادیو و تلویزیون چه کار کنیم؟
1– استخدام شدن در آزمون ورودی: صدا و سیما و خبرگزاریهای مختلف برای تأمین نیروی خبرنگار و گزارشگر خود آزمونهایی ها در این زمینه برگزار میکنند که میتوانید در صورت داشتن مدرک مرتبط در آنها شرکت کنید.
2– شرکت در دورههای گزارشگری: در دورههای گزارشگری ورزشی که توسط مراکز خبری برگزار میشود شرکت کنید. این کار هم باعث میشود مهارت خود را افزایش دهید و در کنار آن رزومهی خوبی برای خود تهیه کنید. و بعلاوه با شرکت در این دورهها میتوانید با افراد موفق این زمینه بیشتر آشنا شوید و مهارتهای خود را در گزارشگری مسابقات ورزشی در رادیو و تلویزیون به نمایش بگذارید.
3– همکاری با خبرگزاریها و کانالهای اینترنتی: برای ورود به عرصهی گزارشگری مسابقات ورزشی میتوانید با خبرگزاریها و کانالهای اینترنتی همکاری داشته باشید و به این صورت شبکه ارتباطات خود را افزایش دهید.
سخن پایانی
برای انجام دادن برخی از مشاغل علاقه مهمترین عامل موفقیت است. گزارشگر مسابقات ورزشی در رادیو و تلویزیون هم از این دسته مشاغل است که علاقه مند بودن به آن باعث موفقیت چشمگیر میشود. علاقه به ورزش باعث میشود اطلاعات بالایی دربارهی آن داشته باشید که این اطلاعات بالا در کنار صدای خوب و مهارت در سخنوری و گزارشگری از شما یک گزارشگر خوب میسازد. دقت عمل در گزارشگری برای رادیو مهمتر است چرا که مخاطبان شما تنها صدای شما را میشنوند و به تصویر دسترسی ندارند؛ به همین دلیل باید تصویرسازی لازم را برای آنان انجام دهید. هر کاری با فرا گرفتن اصول آن و تلاش و علاقه انجام شدنی است. امروز آرزوی کاری را دارید، فردا برای آن برنامه ریزی میکنید و با تلاش به آن میرسید.