فردی در یکی از تالارهای گفتگوی منابع انسانی در لینکدین از من پرسید که چرا در فرایند استخدام کارمندان، میزان هوش هیجانی آنها ارزیابی میشود؟ او همچنین گفت پژوهشی در سال 2005 دربارهی سطوح هوش هیجانی در کارمندان انجام شده است که براساس آن میزان این هوش، هیچ تاثیری در عملکرد آنان ندارد.
آیا ادعاهای اغراقآمیز دربارهی هوش هیجانی وجود دارد؟
حقیقتاً ادعاهای زیادی دربارهی تاثیر هوش هیجانی بر مردم و موفقیتشان وجود داشته است. بعضی از این ادعاها به طور گستردهای اغراقآمیز است.
برای مثال، پژوهشی براساس فعالیت دانیل گلمن انجام شد که در یک مرحله ادعا شد هوش عاطفی میتوانست 85 درصد موفقیت را شکل دهد.
آیا چنین چیزی ممکن است؟ قطعا، هیچ عامل متغیر روانشناختی نمیتواند 85 درصد تاثیر داشته باشد. IQ، شخصیت، فرهنگ، جنسیت، سن، تربیت خانواده، تعلیم و تربیت یا فقدان این عوامل چقدر موثر است؟ تمام این عوامل بر موفقیت فرد تاثیر میگذارد.
این ادعاها براساس مدلی از گلمن به وجود آمد که در آن هیجانات و هوش هیجانی را با برآوردهای هوش هیجانی ترکیب کرد. رفتار اجتماعی و ویژگیهای شخصیتی هم در آن لحاظ شده است. اگر این ترکیبات را با ویژگیهای فردی و اجتماعی زیر چتری به نام هوش هیجانی قرار دهیم، رسیدن به چنین درصدی امکانپذیر است.
اگر از میزان بزرگنمایی این ادعاها بکاهیم، هنوز پژوهش کاملی داریم که نشان میدهد افرادی با هوش هیجانی بالا کارایی بیشتری دارند و موفقتر هستند.
فواید هوش هیجانی بالا در کسبوکار
بن پالمر محقق مشهور استرالیایی به همراه همکارانش پژوهشی را در زمینه هوش هیجانی انجام داد و دریافت که کارمندانی با هوش هیجانی بالا میل کمتری به غیبت و فرار کردن از کار دارند. این خصیصه چقدر میتواند مفید باشد؟ این یعنی که هر اندازه میزان هوش هیجانی بیشتر باشد، کارمندان میل کمتری به رها کردن کار دارند و پول بیشتری نصیب شما میشود و همکاری بیشتری هم در فضای کار به وجود میآید. در یک کلام داشتن هوش هیجانی بالا در کارمندان، جهش به سوی موفقیت است.
بن پالمر و همکارانش همچنین کشف کردند که کارمندانی با هوش هیجانی بالا بهتر میتوانند استرس و نگرانی محیط شغلی را مدیریت کنند. آنها تحتتاثیر این فضا قرار نمیگیرند و شرایط دشوار را به فرصت تبدیل میکنند.
آیا استرس در محیط شغلی شما فراوان است؟ آیا فضای رقابتی زیادی در محیط شغلی شما وجود دارد؟ اگر پاسخ مثبت است، داشتن کارمندانی با هوش هیجانی بالا مزیت بزرگی است. موافقید؟
جان مایر، یکی از پیشگامان حوزه هوش هیجانی معتقد است که جنبههای مثبت از رفتار انسانی به طور مداوم در کارمندانی با هوش هیجانی بالا تکرار میشود. این جنبههای مثبت شامل موارد زیر است:
- آنها صداقت بیشتری دارند و کار کردن با این افراد دلپذیر است
- بسیار کمتر درگیر مشکلات شخصی و رفتاری میشوند یا این مشکلات را در محیط کار بروز نمیدهند
- از تخریب خودشان دوری میکنند. آنها میلی به کشیدن سیگار، زیادهروی در مشروبات الکلی، استفاده از دارویهای روانگردان و همچنین درگیری با همکاران یا متشنج کردن محیط کار ندارند.
- آنها به طور موثر میتوانند مشکلات را حل کنند و برای هر مشکل راهحل ویژهای پیدا میکنند
- کارمندانی با هوش هیجانی بالا کمتر به محدودیتهای محیط شغلی توجه میکنند، آنها فرصتساز هستند.
جدا از تمام این مزایای مثبت، آیا فکر میکنید داشتن کارمندانی با هوش هیجانی بالا میتواند محیط شغلی شما را دگرگون کند؟ این تنها نمونهای کوچک از مزایای هوش هیجانی بالا بود. تجربه ثابت کرده است مدیرانی که کارمندانی با هوش هیجانی بالا دارند خیلی زود میتوانند گوی سبقت را از رقبایشان بربایند.
در گذشته کسی به این ویژگیها اهمیت نمیداد. اکثر مردم صاحب شغلی بودند و پس از گذراندن چندین سال بازنشسته میشدند. نسل جدید بیشتر از یک حقوق ثابت، به دنبال پیشرفت شغلی و کسب مزایای اجتماعی است.
آیا شما کارمندانی با هوش هیجانی بالا استخدام میکنید؟
شواهد نشان میدهد داشتن سطح بالایی از هوش هیجانی در میان کارمندان با سودآوری شرکت رابطهی مستقیم دارد. تصور کنید که شرکت شما هنوز با لوازم سنتی فعالیت میکند و کارمندان به اینترنت دسترسی ندارند. آیا با وجود رقابت شدید در فضای کسبوکار و دنیای تکنولوژیک امروز، شما میتوانید برنده باشید؟ مسلماً خیر. امروزه داشتن کارمندانی با هوش هیجانی بالا به اندازهی همان تکنولوژی روز، اهمیت دارد و شما را در رقابت جلو میبرد.
اما دلیل این برتری چیست؟ افرادی دارای هوش هیجانی بالا چطور میتوانند موفقیت شرکت شما را تضمین کنند؟
1- هماهنگ با محیط شغلی
سعی کنید کارمندانی با هوش هیجانی بالا را استخدام کنید چون آنها به خوبی با همدیگر ارتباط برقرار میکنند و میزان همکاری بالایی دارند. محدودیتهای محیط شغلی دلسردشان نمیکند. آنها به خوبی با مشتری ارتباط برقرار میکنند و این به معنای سود بیشتر برای شرکت است.
2- استقلال فکری
کسانی که هوش هیجانی پایینی دارند، همیشه منتظر هستند که کسی به آنها دستور بدهد یا دربارهی روش کار به طور مداوم توضیح میخواهند. اما کارمندانی با هوش هیجانی بالا دقیقاً میدانند که شما به چه چیزی نیاز دارید یا سودآوری چطور حاصل میشود. نیازی به تکرار مکررات نیست. آنها خودانگیخته هستند.
3- تسلط بر خویشتن
حتما دیدهاید که بعضی از افراد ناگهان عصبانی میشوند و محیط شغلی را تحتتاثیر خود قرار میدهند. چه بسا بسیاری از فرصتها با همین واکنشهای آنی از دست میروند. کارمندانی با هوش هیجانی بالا بر احساسات و عواطفشان تسلط دارند. آنها در موقعیتهای دشوار، خویشتنداری میکنند و به جای عصبانیت سعی در تغییر شرایط دارند. همچنین به خوبی با همکارانشان همدردی میکنند و در شادی و غم آنها شریک میشوند.
4– موهبت کامل نبودن
دو دسته از افراد، موفقیت را از خودشان دور میکنند. کسانی که مدام خودشان را تحقیر میکنند و به تصورشان توانایی انجام کاری را ندارند. دسته دوم کسانی که دنبال بهترین نتایج هستند. هیچ چیزی آنها را راضی نمیکند چون همیشه بالاترین انتظار را از خودشان دارند. افراد دارای هوش هیجانی بالا در میانهی این وضعیت قرار دارند. آنها از وضعیت خود آگاه هستند. نقاط ضعف و قوت خود را میدانند اما میخواهند هر روز بهتر از روز قبل باشند و فعالیتشان بهرهوری بیشتری داشته باشد.
نتایج این پژوهش واضح و روشن است. اگر شما مدیر قسمتهایی مانند خدمات مشتریان یا فروش هستید، داشتن کارمندانی با هوش هیجانی بالا بسیار سودمند است.
مقالات خواندنی:
5 راه برای تبدیل شدن به یک سخنران خوب
چگونه برای سخنرانی در مقابل کلاس اعتمادبهنفس پیدا کنیم؟
6 راهکار طلایی برای غلبه بر ترس از سخنرانی عمومی
اعتماد به نفس در سخنوری چقدر اهمیت دارد؟ راهکارهایی برای بالا بردن اعتماد به نفس در سخنرانی
بررسی نقش تفاوت فرهنگی در هوش هیجانی و ناهمگونی عواطف
10 نکته برای ایراد جادوییِ یک سخنرانی عمومی!
هوش هیجانی در مدیریت پروژه چه اهمیتی دارد؟