مجری صحنه و کیفیت کاریِ وی در مدیریت و کنترل مراسم، اهمیت ویژهای دارد. چند وقت پیش در کنفرانسی که در یکی از گرانترین مناطق تهران برگزار شده بود، حضور داشتم. کنفرانسی که هزینههای سرسامآوری برای برگزاری هر چه بهتر آن شده بود. وفور خوردنیها و نوشیدنیها، سخنرانان خوب و برجسته، دکوراسیون خارقالعاده، تبلیغات گسترده در رسانههای مختلف و … همه و همه این کنفرانس را به یکی از خاطرهانگیزترین همایشهایی تبدیل کرد که تاکنون در آن حاضر شدهام. اما در بین این همه مزیت، یک جای کار ایراد داشت.
تنها نقص این کنفرانس، مجری صحنه آن بود که با وجود اینکه فردی شناختهشده و معروف بود، در این کار به اندازه کافی حرفهای نبود و با وجود هزینه هنگفتی که صرف نام پرآوازهاش شده بود، نتوانست انتظارات را برآورده کند. او با جریان کلی کنفرانس، هماهنگی لازم را نداشت و بهوضوح مشخص بود که برای چنین رویداد مهمی، فاقد آمادگی کامل است.
این قصه، عیناً در بسیاری از مراسم و رویدادهای اجتماعی دیگر هم تکرار میشود. جایی که چهرههای معروف و اصطلاحاً سلبریتیها، اعم از بازیگران، چهرههای تلویزیونی، گویندگان و البته کمدینها نقش یک مجری صحنه را بر عهده میگیرند درحالیکه بیشتر آنها برای ایفای چنین نقش مهمی، آموزشهای اصولی لازم را ندیدهاند.
برگزارکنندگان مراسم معمولاً این واقعیت را فراموش میکنند که سلبریتیها، معمولاً وظایفشان را پشت دوربین یا میکروفن انجام میدهند و با مخاطبان ارتباط چهره به چهره ندارند و اکثر آنها همین سبک را در مدیریت یک مراسم که جمعی از مخاطبان زنده در آن حضور دارند، پیاده میکنند. آنها نمیدانند چطور رابطه صمیمانهای با مخاطب برقرار کنند. از قواعد و نحوه برقراری ارتباط مؤثر آگاهی کافی ندارند. از مهارت توجه و درک شور و اشتیاق حاضران در همایش بیبهرهاند. نمیتوانند ارتباط خوبی بین بخشها و آیتمهای مختلف مراسم برقرار کنند. خیلی از آنها هنگام تلفظ اسامی و عبارات با مشکل مواجه میشوند و بسیاری از موارد دیگر که میتوان به فهرست این معایب اضافه کرد.
برای رفع چنین معایبی لازم است همه افرادی که برای ایفای نقش یک مجری صحنه اعلام آمادگی میکنند، در این زمینه آموزشهای لازم را ببینند. برای آنکه افراد بتوانند از پس وظایف محوله بهعنوان یک مجری صحنه بهخوبی برآیند، باید آداب چنین کاری را بدانند تا بتوانند ضمن ارائه عملکرد عالی و حرفهای، شأن این حرفه را نیز حفظ نمایند.
14 سوال کلیدی
در این بین، برگزارکنندگان مراسم نیز یک وظیفه ساده اما بسیار مهم دارند. وظیفهای که انجامش، تضمینی بر انتخاب و استخدام یک مجری صحنه عالی، کاربلد و جذاب است. فردی که در عین مدیریت اثربخش مراسم، میتواند شور و شوق لازم را در مخاطبان ایجاد و حفظ کند. برای انجام این وظیفه ساده اما خطیر، باید از فردی که بهعنوان مجری صحنه انتخاب شده، چند سؤال کلیدی بپرسید که ما در اینجا به 14 سؤال اشاره میکنیم:
1) آیا برای این کار آموزش دیدهاید؟ اگر پاسخ مثبت است، چه کسی به شما آموزش داده؟
2) چه درکی از اهداف این محفل یا رویداد دارید؟ چگونه میخواهید در تحقق این اهداف مشارکت داشته باشید؟
3) آیا تاکنون تجربه مدیریت رویداد مشابهی را داشتهاید؟ اگر داشتهاید، بگویید کدام رویدادها؟
4) آیا از پروتکلها و توافقنامههای چنین رویدادی اطلاع کافی دارید و آنها را بهخوبی درک میکنید؟
5) آیا تاکنون با جامعهای از مخاطبین با ویژگیهای جمعیت شناختیِ نفرات حاضر در مراسم پیش رو مواجه شدهاید؟ در این برخورد، چه چالشهایی را تجربه کردید؟ چگونه بر این چالشها فائق آمدید؟
6) آیا در ادا و تلفظ صحیح اسامی محلی توانایی کافی دارید؟ اگر نه، چه راهکاری برای حل این مسئله دارید؟
7) اگر واکنش مطلوب را در مخاطبان نبینید، چگونه آنها را به سمت واکنش مطلوب مدیریت و هدایت میکنید؟
8) اگر با کمبود وقت مواجه شویم، چطور توجه و تمرکز مخاطبان را حفظ میکنید؟
9) به نظر شما رضایت چه کسی در این مراسم، از همه مهمتر است؟
10) چه لباسی میپوشید؟
11) چه ساعتی خود را برای حضور در مراسم به محل برگزاری آن میرسانید؟
12) برای اجرای هر چه بهتر مراسم، چه اطلاعاتی از شخص من یا سایر برگزارکنندگان مراسم میخواهید؟
13) آیا میتوانیم از مشتریان قبلیتان، در مورد شما و کیفیت کارتان تضمین یا تصدیق بگیریم؟
14) آیا در صورت ارائه عملکرد ضعیف، حاضرید دستمزدتان را بهعنوان غرامت، بازگردانید؟
پرسیدن این سؤالات و سؤالات مشابه، در فرایند استخدام و انتخاب مجری صحنه، حالا دیگر یک ضرورت و الزام است. به یاد داشته باشید که عملکرد ضعیف مجری صحنه، کل مراسمتان را خراب خواهد کرد و بدتر اینکه حتی میتواند هوش، شایستگی و کفایت شخصِ شما را بهعنوان برگزارکننده سازماندهندهی مراسم زیر سؤال ببرد.
سخن آخر
میخواهید یک مجری صحنه یا یک صحنهگردان قهّار باشید؟ دلتان میخواهد در عرصهی اجرا، و سخنوری و سخنرانی عمومی به یک برند متمایز تبدیل شوید و از این راه درآمد نجومی داشته باشید؟ مدرسه سخن ایران با مدیریت دکتر فریبا علومی یزدی با برگزاری دورههای آموزش تخصصی سخنرانی در مسیر نیل به این هدف، یاریتان میکند. ما در وبسایت Sokhanvari.com ضمن ارائه بهروزترین مطالب، از طریق اطلاعرسانی بهموقع درباره دورهها و کلاسهای آموزشی، مسیری مناسب و هموار را برای رسیدن به هر آنچه می خواهید، پیش رویتان قرار میدهیم.
مقالات خواندنی: