چگونه یک مجری تلویزیون شویم؟

چگونه یک مجری تلویزیون شویم؟ [ بروزرسانی 1400 ]

امتیاز کاربران

ستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

مجری تلویزیون بودن، حرفه‌ای جذاب و هیجان‌انگیز است که خیلی‌ها رویای آن را در سر می‌پرورانند. آن‌ها دائماً در پی پاسخ به این سؤال هستند که چطور مجری تلویزیون شویم؟ ما در این مطلب از سخنوری تلاش کرده‌ایم به این سؤالتان، پاسخی مفید و جامع دهیم. تبدیل شدن به یک مجری تلویزیون، مستلزم توجه به سه جنبه‌ی مهم است. نخست توسعه قابلیت‌ها، دوم اخذ مدرک علمی و نهایتاً تلاش برای یافتن فرصت شغلی. هر یک از این ابعاد، خود دارای زیرشاخه‌هایی هستند که در ادامه به‌طور مفصل به آن‌ها پرداخته‌ایم.

چگونه یک مجری تلویزیون شویم؟
چگونه یک مجری تلویزیون شویم؟

الف. توسعه قابلیت‌ها

چگونه یک مجری تلویزیون شویم؟
چگونه یک مجری تلویزیون شویم؟

1. مهارت ارتباطی‌تان را تقویت کنید!

برای آنکه به یک مجری تلویزیون تبدیل شوید، باید برای برقراری یک تعامل واضح، مهارت‌های ارتباطی‌تان را تقویت کنید. مجری‌گری، سخنرانی عمومی و هر شکل مشابهی از اجرا مستلزم آن است که با تن صدای رسا و متناسب صحبت کنید تا مخاطبان بتوانند به‌راحتی گفته‌هایتان را درک کنند. تمرین کنید تا مکالمه با افراد را طوری پیش ببرید که حین حرف زدن به استفاده از آواهایی مثل "اوم"، "آم"، "ممم" و ... نیازی نباشد. اگر نتوانستید کسی را برای تمرین مکالمه پیدا کنید، سعی کنید تمرینتان را با صدای بلند انجام دهید. زیرا ممکن است حین اجرای تلویزیونی لازم باشد که گاهی از روی یک متن بخوانید.

  • نسبت به افرادی که با آن‌ها در حال گفتگو هستید، علاقه نشان دهید. به‌جای آنکه اجازه دهید مکالمه‌تان افول نموده یا اصطلاحاً Down شود، همواره در جستجوی راه‌هایی برای ادامه گفتگو باشید تا بر عمق ارتباطتان بیفزایید.
  • روی تلفظ صحیح هر واژه‌ای که بیان می‌کنید، به‌خوبی تمرین کنید تا حین حرف زدن دچار اِشکال نشوید.

2. روی مصاحبه و هنر گوش دادن به دیگران کار کنید!

ماهیت حرفه‌ی یک مجری تلویزیون یا خبرنگار به گونه‌ای است که در خیلی مواقع باید با دیگران مصاحبه کنند. بنابراین اگر بناست در چنین موقعیت‌هایی قرار بگیرید، مهارتتان را در سؤال پرسیدن و کنجکاوی به خرج دادن نسبت به پاسخی که قرار است دریافت کنید، تقویت نمایید. یادتان باشد هرگز حرف‌های طرف مقابل را قطع نکنید. این کار اقدامی بی‌ادبانه و البته غیرحرفه‌ای است. با دقت به گفته‌های افراد گوش دهید تا سرنخ گفتگو را حفظ کرده و دچار گیجی و ابهام نشوید. گوش دادن فعال، مهارتی است که حتماً باید واجد آن باشید.

  • برای آنکه بتوانید مکالمه یا مصاحبه عمیق‌تری با فرد مقابل داشته باشید، سؤالاتی بپرسید که با پاسخ‌های وی یا با موقعیتی که در آن قرار دارید، مرتبط باشند.
  • هرچند توانمندی در مصاحبه برای همه اجراهای تلویزیونی ضرورتی ندارد، اما باز هم ارزشش را دارد که برای بهبود و تقویت این ویژگی در خودتان زمان صرف کنید. برخورداری از توانمندی بر کارایی، قابلیت و ظرفیتتان افزوده و فرصت‌های شغلی بیشتری را در مسیرتان قرار می‌دهد.

3. در مقابل دوربین، راحت باشید!

مجری تلویزیون صرفاً با افراد سروکار ندارد بلکه باید بتواند مستقیماً با دوربین نیز تعامل داشته باشد و از این طریق با بینندگان ارتباط برقرار کند. بنابراین یک دوربین در اتاق خانه‌تان نصب کرده و گفتگوی مستقیم با لنز را تمرین کنید. دوربین را همانند انسانی فرض کنید که با وی در حال صحبت هستید. بهبود ارتباط با دوربین، کمکتان می‌کند هرگز حس کسالت را به مخاطبانتان منتقل نکنید.

  • از تماشای برنامه‌های تلویزیونی مختلف غافل نشوید. ببینید مجریان دیگر چطور با دوربین تعامل دارند؟ اگر لازم است می‌توانید از سبک کاری آن‌ها الگوبرداری کنید.
  • تا می‌توانید فرصت قرار گرفتن در مقابل دوربین را مغتنم بشمارید. از هر موقعیتی برای تعامل با دوربین استفاده نموده تا احساس بهتری در مواجهه با آن پیدا کنید. مثلاً می‌توانید برای ایفای نقش در پروژه‌های ویدئویی مدرسه یا دانشگاهتان داوطلب شده یا به واحد سمعی-بصری آن (در صورت وجود) ملحق شوید.

4. بداهه‌گویی‌تان را تقویت کنید!

این را بدانید هنگام اجرای یک برنامه تلویزیونی اوضاع همیشه مطابق با آنچه در ذهن دارید، پیش نخواهد رفت. زیرا احتمال بروز هر اتفاقی روی آنتن زنده وجود دارد. گاهی ممکن است افراد یا میهمانان برنامه به‌واسطه رفتار یا اظهاراتشان، برنامه را از مسیر از پیش تعیین‌شده‌اش منحرف کنند. اگر به‌عنوان یک مجری تلویزیون با شرایطی متفاوت از آنچه تصور می‌کردید، روبرو شدید آن را بپذیرید و خود را با شرایط جدید انطباق دهید. هنر بداهه گویی در چنین شرایطی می‌تواند به کمک یک مجری تلویزیون بیاید. بدین ترتیب می‌توانید نسبت به موقعیت‌های مبهم و پیچیده، واکنش مناسبی از خود نشان داده و ضمن حفظ آرامش، کنترل اوضاع را در دست بگیرید.

  • اگر می‌خواهید مهارت بداهه‌گویی‌تان را تقویت کنید، یک راهش این است که حین مصاحبه‌هایتان، گاهی هم سؤالاتی بپرسید که در فهرست اولیه‌ی سؤالات، پیش‌بینی نشده‌اند. یا مثلاً اگر حین اجرا مرتکب اشتباهی شدید، یک جوک بامزه تعریف کنید!
  • یک ایده‌ی خوب دیگر، شرکت در کلاس‌های بداهه‌گویی است. حضور در این کلاس‌ها کمکتان می‌کند، آرامشتان را حفظ کرده و هنگامی که در یک موقعیت جدید قرار می‌گیرید، سررشته امور از دستتان خارج نشود.

ب. اخذ مدرک علمی در حوزه رسانه

1. روی سخنرانی‌های کلاسی تمرکز ویژه‌ای داشته باشید!

اگر هنوز یک دانش آموزش هستید، برای آن دسته از کلاس‌هایی که به سخنرانی عمومی و قرار گرفتن در مقابل جمع ملزمتان می‌کند، توجه و اهمیت خاصی قائل شوید. در این کلاس‌ها تا می‌توانید بکوشید که دانشتان را در خصوص تعامل با افراد و دوربین افزایش دهید. با جدیت مطالعه کنید تا بتوانید در این درس‌ها نمرات خوبی بگیرید.

  • در صورت امکان به واحد سمعی-بصری مدرسه‌تان ملحق شوید تا بتوانید بیشتر با دوربین و سایر ابزارهای رسانه‌ای کار کنید. تحقیق کنید که آیا جلسات مناظره‌ای در مدرسه برگزار می‌شود؟ با حضور در چنین جلساتی می‌توانید به‌طور عمومی و در مقابل جمع با سایر دانش آموزان به گفتمان و مناظره بپردازید.
  • اگر هم مدرسه‌ای نیستید، می‌توانید از طریق ثبت‌نام و حضور در دوره‌های آموزشی آنلاین، هم مهارتتان در ارائه مطلب را بهبود داده و هم تکنیک‌های اجرا را بیاموزید.

2. برای اخذ مدرک در حوزه‌هایی مثل روزنامه‌نگاری، ساخت برنامه و ... تلاش کنید!

حضور دو تا چهار ساله در یک کالج یا دانشگاه و اخذ مدرک آکادمیک، کمکتان می‌کند دانشتان را به‌عنوان یک مجری تلویزیون در حوزه رسانه توسعه دهید. به حضور در کلاس‌هایی با موضوع سخنرانی، فیلم، مصاحبه و پژوهش اهمیت داده و علمتان را در این حوزه‌ها زیاد کنید. برای مطالعه و انجام تکالیف کلاسی‌تان، انرژی و زمان صرف نموده تا ضمن تقویت مهارت‌هایتان، بتوانید نمراتی عالی کسب کنید.

  • برای اینکه به یک مجری تلویزیون تبدیل شوید، معمولاً به مدرک آکادمیک نیازی ندارید. اما به‌هرحال داشتن چنین مدرکی، شانستان را برای یافتن کار افزایش می‌دهد.
  • اگر دانشگاهتان گروه تئاتر دارد حتماً در آزمون‌های بازیگری آن شرکت کنید تا بتوانید یکی از اعضای آن باشید. این کار کمکتان می‌کند با قرار گرفتن در برابر جمعیت، هنر اجرایتان را تقویت کنید.
  • می‌توانید در صورت امکان، مسئولیت بعضی مشاغل دانشگاهی را بر عهده بگیرید. مثلاً می‌توانید در سفرهای تفریحی، یک تور لیدر شوید تا برقراری ارتباط مؤثر با افراد و تعامل با آن‌ها را بیشتر تمرین کنید.

3. موضوعی را انتخاب کنید که مایلید در آن متخصص شوید!

یک مجری تلویزیون خوب، نه‌فقط در حوزه کاری خودش، بلکه در بسیاری از زمینه‌های دیگر نیز دستی بر آتش دارد! این اِشراف و آگاهی بر قابلیت‌هایتان افزوده و به چهره‌ای معتبر و متمایز تبدیلتان می‌کنند. با این حال چند حوزه‌ی خاص را که به آن‌ها علاقه زیادی دارید، انتخاب نموده و دوره‌های آموزشی و تکمیلی لازم را در آن‌ها بگذرانید. همواره به دنبال راه‌هایی باشید که از طریق آن‌ها به یک متخصص واقعی تبدیل شوید. مطالعه کتب و مقالات و نیز تماشای ویدئوهای آموزشی می‌توانند ایده‌های بسیار خوبی برای نیل به این مهم باشند.

  • اگر می‌خواهید در یک موضوع، تخصص پیدا کنید، لزوماً نیازی نیست به کالج یا دانشگاه بروید. در عوض می‌توانید با به‌روز نگه‌داشتن خودتان و خواندن مستمر مقالات آنلاین، دائماً بر اندوخته‌های علمی‌تان بیفزایید.

پ. تلاش برای یافتن فرصت شغلی

1. برای خودتان رزومه‌ای از مهارت‌ها، قابلیت‌ها، سوابق و تجربیات ایجاد کنید!

وقتی به‌عنوان یک مجری تلویزیون، رزومه‌ای برای خودتان ایجاد می‌کنید، مطمئن شوید همه تجارب قبلی‌تان را که با اموری مثل اجرا، سخنرانی و به‌طورکلی ارائه مطلب مرتبط هستند، در آن بگنجانید. علاوه بر این، فهرست کاملی از مهارت‌ها و توانمندی‌هایتان را در زمینه‌هایی مثل برقراری ارتباط، سخنرانی، بداهه گویی و ... نیز در رزومه ذکر نمایید. سعی کنید رزومه‌تان را در 1 تا 2 صفحه خلاصه کنید تا مطالعه آن وقت‌گیر و حوصله سر بر نباشد.

  • در تدوین و طراحی رزومه‌تان می‌توانید از رنگ‌ها و جاذبه‌های گرافیکی مختلف استفاده کنید و بر جذابیت بصری آن بیفزایید.
  • فیزیک و مختصات فیزیکی یک مجری تلویزیون بعضاً می‌تواند اهمیت زیادی داشته باشد. پس فراموش نکنید جزئیات و اطلاعات مربوط به ویژگی‌های فیزیکی‌تان مثل قد، وزن و ... را هم در رزومه‌تان ذکر کنید تا کارفرما بتواند در یک نگاه، تصور واضحی از وضعیت ظاهری‌تان داشته باشد. وی با استناد به این جزئیات می‌تواند در این باره که آیا شما گزینه مناسبی برای مجری‌گری در یک برنامه خاص هستید یا نه، تصمیم‌گیری کند.

2. حتماً عکسی از چهره‌تان در رزومه قرار دهید!

برای این کار بهتر است یک عکس ویژه از خودتان بگیرید. بنابراین می‌توانید از خدمات یک عکاس حرفه‌ای استفاده کنید. بهتر است عکس طوری باشد که در آن مستقیماً به دوربین نگاه کرده و لبخند بزنید. لباستان در عکس طوری باشد که انگار آماده اجرای همان برنامه‌ای هستید که برایش رزومه ارسال کرده‌اید. حتماً زوایا و حالات چهره‌ی مختلف را امتحان کنید تا ببینید کدام عکس می‌تواند برای رزومه‌تان بهترین انتخاب ممکن باشد؟

  • اگر امکانات و فضای مناسبی برای عکاسی در اختیار دارید، بدون نیاز به یک عکاس حرفه‌ای، خودتان نیز می‌توانید از خودتان عکس بگیرید.

3. برای نشان دادن مهارت اجرایتان، کلیپی از کارهایتان تهیه کنید!

این کلیپ باید قسمتی از کارهای قبلی‌تان را نشان دهد تا تولیدکنندگان یا کارفرمایان بتوانند با تماشای آن برآوردی نسبی از سطح و کیفیت عملکردتان به‌عنوان یک مجری تلویزیون در مقابل دوربین داشته باشند. می‌توانید قسمت‌هایی کوتاه از چندین اجرای قبلی‌تان را با یکدیگر ادغام کنید و البته حواستان باشد که زمان این کلیپ بیش از 4 دقیقه نباشد.

  • در تدوین این ویدئو کلیپ، خوش‌سلیقه و گزیده‌چین عمل کنید و همه کارهایتان را در آن نچپانید! این کار باعث می‌شود کارفرما از تماشای آن احساس خوبی نداشته باشد.
  • در کلیپتان هرگز از صداگذاری یا صداسازی استفاده نکنید. فقط و فقط خودتان باشید تا طرف مقابل بتواند ارزیابی درستی از شما داشته باشد.

4. در ابتدا در جستجوی کارهای اجرایی سطح پایین‌تر باشید!

اینکه بلافاصله و در مدت‌زمانی کوتاه به یک مجری تلویزیون تبدیل شوید، کمی دور از ذهن است. بنابراین در ابتدای راه در جستجوی کارهایی باشید که به تولید برنامه‌های تلویزیونی ارتباط دارند. مثلاً می‌توانید یک اپراتور دوربین، نویسنده، ویراستار یا یک دستیار تولید باشید. این کار ضمن افزودن بر تجربیاتتان، به تعامل بیشتر با سایرین و ایجاد ظرفیت‌های ارتباطی منجر خواهد شد. در این مسیر، با نحوه‌ی کار تولید برنامه آشنا شده و از تماشای عملکرد مجریان حرفه‌ای، نکات ارزشمندی خواهید آموخت.

5. برای آگاهی از فرصت‌های کاری جدید با افراد دیگری که در صنعت برنامه‌سازی فعالیت دارند، ارتباط برقرار کنید.

با افرادی که کار می‌کنید، گفتگو نموده و ارتباط مؤثر و سازنده‌ای با آن‌ها برقرار نمایید. فوراً از افراد درخواست تصدی شغل نکنید. این کاری دور از شأن و حتی بی‌ادبانه است. در وهله نخست سعی کنید دوست یا همکار آن‌ها باشید و چهره‌ای واقعی از خود نشان دهید. اگر بتوانید تأثیری ماندگار روی افراد بگذارید، قطعاً آن‌ها نیز هنگامی که یک فرصت اجرا پیدا کنند، به یادتان خواهند بود و آن را به شما معرفی خواهند کرد.

  • در جستجوی افرادی باشید که هدفی مشابه با هدف شما دارند. بدین ترتیب می‌توانید دوشادوش یکدیگر تلاش کرده و در صورت لزوم به یکدیگر کمک کنید.

سخن آخر

حالا احتمالاً برای این سؤال که چطور یک مجری تلویزیون باشیم، جواب مشخصی یافته‌اید. پس هر چه زودتر برای تحقق رویایتان دست‌به‌کار شوید و نکات گفته‌شده را در عمل به کار بگیرید. تردیدی نداریم که شما نیز می‌توانید در مقام یک مجری تلویزیون، از میهمانان برنامه و مخاطبان خانگی‌تان حسابی دلبری کنید!

 

 

مقالات خواندنی:

تست صدا و مجری گری - تست گویندگی و همه چیز در مورد مجری شدن

نکات مهم تست حضوری مجریگری و گویندگی در استودیو

تماس با ما

تهران - میدان ونک - انتهای خیابان بیستم گاندی ، ساختمان 110 گاندی ، واحد 5

اینستاگرام مدرسه سخن : madresah_sokhan@

ایمیل: faribaolumi@gmail.com

تلفن: 02188192019   همراه : 09120809040

وبسایت:sokhanvari.com

جهت دریافت کروکی مدرسه سخن روی لوگو بالا کلیک کنید.