شناخت نکات آموزش صحبت کردن در جمع میتواند شما را به سخنران بهتری تبدیل کند. سخنرانی در برابر دیگران برای اغلب افراد یک چالش دشوار و ترسناک است. همین که بفهمید قرار است در برابر جمع بایستید و چند کلمه برایشان صحبت کنید، میتواند مضطربتان کند. در چنین مواقعی، احتمالاً اول به این فکر میکنید که چطور میتوانید خودتان را از این مخمصه خلاص کنید! بااینحال، اکثر افراد موفق در زندگی، باید قادر به ایراد سخنرانی در جمع باشند. موفقیت در زمینههای تحصیلی و شغلی، خواهناخواه شما را با چالش سخنرانی در جمع روبرو میکند.
این همان دلیل مهمی است که ما را به تهیه این مقاله مجاب کرد. شما باید با بهرهگیری از نکات مفید آموزش صحبت کردن در جمع، بر این چالش غلبه کنید. هنر سخنرانی در جمع شاید تا حدی یک استعداد ذاتی باشد. برخی افراد این شانس را دارند که این توانمندی را از والدینشان به ارث ببرند. اما حتی اگر هم ذرهای از این توانمندی را به ارث نبرده باشید، خوشبختانه باز هم میتوانید این مهارت را کسب کنید. اکثر سخنرانان خوب، افرادی فرازمینی نیستند. آنها فقط بهسختی تلاش کردهاند و با تمرین مداوم، در اجرای آنچه یاد گرفتهاند، تبحر یافتهاند. کاری که شما هم قطعاً میتوانید انجام دهید. به دنبال نکات کلیدی آموزش صحبت کردن در جمع هستید؟ 8 راهکاری را که در ادامه آمدهاند با دقت بخوانید!
1. همه چیز حول محور تمرین میچرخد!
آموزش صحبت کردن در جمع تا حد زیادی به آموزش رانندگی شبیه است. این یعنی برای اینکه سخنرانی عمومی را یاد بگیرید، باید تمرین کردن را در اولویت قرار دهید. تمرین عملی، زیربنای بهبود مهارت سخنرانی است. بنابراین برای تمرین کردن، زمان و انرژی صرف کنید. درست مثل یک طراح، بخشهای مختلف گفتههایتان را به اَشکال مختلف با یکدیگر ترکیب کنید. شما میتوانید تا دستیابی به یک جریان و ساختار منطقی، چیدمان آنها را دائماً تغییر دهید.
سخنرانی را به سه بخش مقدمه، بدنه و جمعبندی تقسیم نموده و سعی کنید با استفاده درست از مثالها، اِلمانهای گرافیکی و … شکل جذابتری به آن دهید. برای این منظور میتوانید از سخنرانی افراد برجسته نیز ایده و الهام بگیرید. وقتی به سبک و ساختار دلخواهتان رسیدید، آن را در عمل پیاده کنید. درست مثل یک جلسه رسمی، در جایگاه بایستید و متن سخنرانیتان را با صدای بلند برای حاضرینِ فرضی بخوانید. میتوانید از دوستان یا اعضای خانواده بخواهید که مخاطبان تمرینی شما باشند. ضمناً با تمرین در جلوی آینه و همینطور ضبط صدا و تصویر میتوانید ارزیابی بهتری از اجرایتان داشته باشید.
2. مخاطبان را در اولویت قرار دهید!
نوکِ پیکانِ هر آنچه در دورهها و سمینارهای آموزش صحبت کردن در جمع بیان میشود، نهایتاً به سوی مخاطبان میرود. به عبارت دیگر، بازگشت همه به سوی مخاطبان است! آنها دلیل و فلسفه وجودی حضور شما در جایگاه سخنرانی هستند. پس باید برایشان سنگ تمام بگذارید. باید به این فکر کنید که آنها مایل به شنیدن چه مطالبی هستند؟ چرا به حرفهای شما گوش میدهند؟ به حل کدام مشکل امیدوارند؟ مخاطبان باید در پایان، جلسه را همراه با چیزی ترک کنند که قبلاً آن را نداشتهاند. سعی کنید آنچه را که دانسته یا نادانسته در جستجویش هستند، به آنها بدهید.
در ابتدای جلسه سخنرانی سعی کنید از طریق تماس چشمی و لبخند زدن، ارتباط مؤثری با مخاطبان بگیرید. شما باید علاوه بر بیان محتوای اصلی، به آنها بگویید که چرا باید حرفهایتان را بشنوند؟
3. به ظاهرتان برسید!
بخش زیادی از مباحث آموزش صحبت کردن در جمع به موضوع اعتمادبهنفس میپردازد. بدون اعتمادبهنفس کافی بعید است از عهده ایراد یک سخنرانی عمومی جذاب برآیید. یکی از مهمترین مؤلفههایی که بر اعتمادبهنفس شما تأثیر معناداری میگذارد، ظاهرتان است. باید به این فکر کنید که میخواهید چطور لباس بپوشید؟ پوشیدن کتوشلوار، یک انتخاب رسمی است که اگر قالب تنتان باشد، در آن عالی به نظر میرسید. بااینحال، اگر پوشیدن لباس غیررسمی و اسپرت هم مُجاز باشد، احتمالاً در این نوع لباسها احساس راحتی و صمیمیت بیشتری خواهید داشت.
درست است که «نه همین لباس زیباست، نشان آدمیت»! اما بدانید که برداشت اولیه بسیاری از مخاطبان از سخنران و گفتههایش بر اساس ارزیابی آنها از ظاهر شکل میگیرد. پس لباسی بپوشید که با اتمسفر رویداد و پیامی که قصد انتقال آن را دارید، متناسب باشد.
4.روی ویژگیهای مثبتتان متمرکز شوید!
یکی دیگر از ارکان آموزش صحبت کردن در جمع، تأکید بر ویژگیهای مثبت است. شما قطعاً تا حدی از نقاط ضعف و قوتتان مطلع هستید. بااینحال، هرگز سعی نکنید فردِ دیگری باشید! در عوض روی نقاط قوت و خصوصیات مثبتی که دارید تمرکز کنید. به این فکر کنید که چه کارهایی را به بهترین شکل ممکن انجام میدهید؟ طنزپردازی، داستانسرایی و توانایی بیانِ ساده و روشن مطالب دشوار از مهمترین ویژگیهایی هستند که با تکیه بر آنها میتوانید خاطره یک سخنرانی عمومی فوقالعاده را در ذهن مخاطبان نهادینه کنید!
5.با کاراکترِ روی استیج، مَچ شوید!
یکی از نکاتی که در دورههای آموزش صحبت کردن در جمع مطرح میشود این است که شما باید یاد بگیرید مثل بازیگری که برای برقراری ارتباط با نقشش تلاش میکند، با شخصیتی که روی صحنه دارید ارتباط برقرار کنید. این فرایند میتواند به کَشف بُعد برونگرای شخصیتتان منجر شود؛ بُعدی که شاید هرگز از وجود آن اطلاع نداشتید. کشف این ابعاد ناشناخته میتواند تنش و ترس سخنرانی در جمع را به انگیزه و انرژی مضاعف تبدیل کند.
6.محیط را بشناسید!
قبل از آغاز سخنرانی، حتماً در صورت امکان سری به مکان برگزاری رویداد بزنید. این کار کمکتان میکند تا در روز موعود، آرامش و تسلط بیشتری داشته باشید. در روز اجرا اگر میتوانید چند نفر از مخاطبان تمرینیتان را نیز همراه خود ببرید. حضور آنها میتواند یک دلگرمی بزرگ برای شما باشد. بااینحال، احتمالاً با شروع سخنرانی، به قدری غرق بیان گفتههایتان میشوید که شاید گاهی حضور آنها را فراموش کنید!
7.داستان و حکایت تعریف کنید!
داستانسرایی روشی بسیار کارآمد است که حیف است آن را در فهرست نکات آموزش صحبت کردن در جمع نگنجانیم. با وجود اینکه بالاتر اشاره کوچکی به این تکنیک داشتیم اما پیشنهاد میکنیم توجه ویژهای به آن نشان دهید. آغاز سخنرانی با یک روایت یا داستان شنیدنی مانند یک قلاب محکم، حواس مخاطبان را از همان ابتدا به گفتههایتان جلب میکند. از آن مهمتر اینکه داستانها میتوانند بر احساسات و خلقوخوی مخاطبان نیز تأثیرگذار باشند. وقتی احساسات مدنظرتان را به مخاطبان القا کنید، درواقع عنان توجهشان را در دست گرفتهاید. از قدرت داستانسرایی در انتهای سخنرانی نیز غافل نشوید. یک پایان غیرمنتظره و متفاوت، ماندگاریِ حرفهایتان را در گوش جانِ مخاطبان تضمین میکند!
8.حاضران را هم در بحث شرکت دهید!
تعامل با مخاطبان یکی دیگر از مهمترین نکات آموزش صحبت کردن در جمع است. اینکه پای صحبتهای کسی بنشنید که بیوقفه حرف میزند و مجالی برای ابراز نظر به شما نمیدهد، انصافاً خستهکننده است. پس سعی کنید با شرکت دادن مخاطبان در بحث، به چنین فرد حوصلهسربر و خستهکنندهای تبدیل نشوید! از حاضران بعضاً سؤال بپرسید و از آنها بخواهید نظرشان را درباره فلان موضوع بیان کنند. این کار نهتنها جلسه را از حالت یکنواختی خارج میکند، یک مزیت عالی دیگر هم دارد. با مشارکت مخاطبان در بحث، برای لحظاتی از فشار خارج میشوید که این به آرامش اعصاب و رفع خستگیتان کمک زیادی میکند. اینکه چطور زمینه مشارکت مخاطبان را در بحث فراهم میکنید به خودتان بستگی دارد. خلاصه اینکه اجازه ندهید ماجرا طوری جلو برود که آنها شوندگانِ محض باشند!
سخن آخر
آموزش صحبت کردن در جمع، مستلزم بیان نکات و جزئیاتی است که طبیعتاً در این مقاله کوتاه، امکان اشاره به همه آنها وجود نداشت. بااینحال 8 موردی که خواندید راهکارهای بسیار کاربردی و مؤثری هستند که اگر آنها را مدنظر قرار دهید، مهارتتان در سخنرانی عمومی به شکلی باورنکردنی بهبود مییابد. به کمک این نکات شما هم میتوانید به یک سخنران محشر تبدیل شوید. به خودتان باور داشته باشید!
صحبت پایانی ما در مصاحبه شغلی چگونه باید باشد؟
کلمات محترمانه هنگام صحبت کردن – آموزش فن بیان خوب