سخنرانی میتواند بسیار ترسناک باشد، اما آماده سازی و تمرین مناسب میتواند مهارتهای شما را تقویت کرده و به شما اطمینان لازم را برای ارائه سخنرانیهای موفق و مورد تحسین و اثرگذار را بدهد. اگر این 12 نکته را برای سخنرانی دنبال کنید یک قدم به حضور در مقابل جمعیت نزدیک می شوید. همچنین با شهامت و جرئت می توانید محتوا را به حضار ارایه دهید.
۱) با دقت موضوع را انتخاب کنید
موضوعی را انتخاب کنید که به آن علاقه دارید. باید موضوعی باشد که در مورد آن آگاهی داشته باشید یا از تحقیق درباره آن لذت ببرید. حتی اگر موضوعی به شما اختصاص داده شده باشد، باز هم میتوانید آن را محدود تر به موضوع خاصی کنید و آن را توسعه دهید. سعی کنید موضوعی را که بسیار گسترده است، قبول نکنید. درعوض، روی یک جنبه یا زاویه خاص تمرکز کنید که میتواند در یک ارائه کوتاه به طور مختصر پوشش داده شود.
- موضوع گسترده – تاثیر رسانههای اجتماعی بر جامعه.
- موضوع محدود – جوانب مثبت و منفی رسانههای اجتماعی برای دانش آموزان دوره راهنمایی.
هرچه موضوع شما کوتاهتر باشد، جمع آوری و سازماندهی مطالب و جلب نظر شما نسبت به مخاطب راحتتر خواهد بود.
۲) مخاطب را تحلیل کنید
وقتی دانستید موضوع شما چیست، باید مخاطب خود رو خوب بشناسید. تجزیه و تحلیل مخاطبان مهم است. تا علاوه بر اینکه علایق آنها را بدونید، بلکه از نظر اندازه گروه سنی و مکانی نیز آن ها را خوب بشناسید.
- تجزیه و تحلیل – آنها چه کسانی هستند؟ به عنوان مثال، آیا آنها دانشجویان، شرکت کنندگان در کنفرانس، کارمندان شرکت، معلمان یا گروه دیگری هستند؟ اندازه تقریبی گروه چقدر است؟
- درک – دانش آنها از موضوع چیست؟ آیا آنها مبتدی هستند یا باید سطح خاصی از دانش را فرض کنید؟
- جمعیتی – دامنه سنی اعضای مخاطب چقدر است؟ آیا گروه متنوع است یا همه خصوصیات خاصی دارند (مثلاً اگر همه آنها زن باشند)؟
- علاقه – چرا آنها آنجا هستند؟ آیا آنها حضور در آنجا را انتخاب کردهاند یا مجبور به حضور در آنجا هستند؟
- محیط – محیط گفتار چگونه است؟ آیا پشت تریبون خواهید ایستاد یا بدون سخنرانی حاضر خواهید شد؟ اعضای مخاطب چگونه نشستهاند؟
- نیازها – نیازهای مخاطب چیست؟ آیا آنها برای کمک به تصمیم گیری به اطلاعات نیاز دارند؟ آیا آنها انتظار دارند که یاد بگیرند که چگونه کاری را انجام دهند؟
- سفارشی – چگونه باید برنامه را سفارشی کرد؟ آیا مثالها باید مختص صنعت یا منطقه جغرافیایی باشد؟
- انتظارات – مخاطبان چه انتظاری دارند؟ آیا آنها انتظار تجدید نظر احساسی یا آماری را دارند؟ آیا آنها انتظار دارند ویدئویی را به عنوان بخشی از سخنرانی شما ببینند؟
در نظر گرفتن این عوامل قبل از شروع نوشتن سخنرانی به شما کمک میکند تا رویکردی را اجرا کنید که مخاطبان را مجذوب خود کند.
۳) موقعیت را تحلیل کنید
مدتی را به این فکر کنید که چرا اعضای مخاطبان برای ارائه شما دور هم جمع شدهاند. دانستن مناسبت سخنرانی به شما این امکان را میدهد تا فاکتورهای مربوط به شرایطی را که در آن صحبت میکنید، در نظر بگیرید، این اطلاعاتی است که میتواند به شما کمک کند تا برای اصلاح کردن صحبت خود آماده شوید.
- انتظار میرود چقدر زمان صحبت کنید؟
- آیا این مراسم رسمی است (مانند جلسه PTA) یا غیر رسمی است (مانند یک جشن تولد)؟
- آیا مستقیماً بین دو مجری دیگر صحبت خواهید کرد؟
- آیا کسی قبل از شروع صحبت چند نکته برای معرفی شما و موضوع شما بیان میکند؟
- در چه ساعتی از روز صحبت خواهید کرد؟
- آیا تخته سفید برای نوشتن در دسترس شما خواهد بود؟
- آیا رایانه و پروژکتور برای استفاده در دسترس شما خواهد بود؟
۴) هدف سخنرانی خود را مشخص کنید
قبل از شروع نوشتن سخنرانی، شناسایی اهداف سخنرانی مهم است. گوینده با هر سخنرانی میخواهد مخاطب به سخنان وی گوش فرا دهد. با این حال، آنچه گوینده امیدوار است در نتیجه ارائه سخنرانی به نتیجه برسد، همیشه یکسان نیست. نوع گفتار را به روشنی تعریف کنید تا بتوانید مطالب را برای کمک به شما در رسیدن به هدف خود ساختار بندی کنید.
- تظاهرات– هدف از سخنرانی تظاهرات این است که به مخاطب نشان دهد چگونه یک مهارت را مانند استفاده از آرایش یا پخت کیک انجام دهد.
- آموزنده – هدف از یک سخنرانی آموزنده به اشتراک گذاشتن اطلاعاتی است که به مخاطبان در مورد یک موضوع یا موضوع خاص آموزش میدهد.
- مقدماتی – یک سخنرانی مقدماتی معمولاً یک سخنرانی درباره من است که در آن در مورد خودتان به مخاطبان میگویید. گاهی اوقات برای معرفی شخص دیگری است.
- اقناع کننده – هنگام ایراد سخنرانی اقناعی، هدف شما این است که مخاطب را در مورد کاری متقاعد کنید یا او را وادار به انجام کاری مانند رای دادن یا خرید محصول کنید.
۵) تحقیقات خود را سازماندهی کنید
هنگامی که مراحل قبل از کار را در بالا انجام دادید، وقت آن است که تحقیقات خود را در یک طرح کلی برای سخنرانی خود سازماندهی کنید. به این قسمت از روند نزدیک شوید که گویی میخواهید مقالهای بنویسید و طرح کلی ارائه دهید. با این حال، به جای اینکه طرح کلی را به مقاله یا سند کتبی دیگر تبدیل کنید، از آن برای تهیه پیش نویس خود استفاده خواهید کرد. برای یادگیری نحوه طرح بندی صحیح یک سخنرانی، این نمونههای کلی کلمات کلیدی را مرور کنید.
۶) مقدمه را اصلاح کنید
معرفی خود و موضوع ممکن است یکی از مهمترین عناصر سخنرانی شما باشد. این فرصت شماست تا جمعیت را به سخنان خود جذب کرده و آنها را تشویق کنید تا فکر کنند: “من میخواهم حرفهای این شخص را بشنوم”. به عنوان یک مجری، فقط چند ثانیه فرصت دارید تا توجه مخاطب را به خود جلب کرده و علاقه او را به موضوع خود متمرکز کنید. با نوشتن یک شروع عالی از آن لحظات کوتاه مفید استفاده کنید.
- با یک روایت کوتاه شروع کنید.
- یک سوال قابل تامل مطرح کنید.
- یک آمار تا حدودی حیرتانگیز را به اشتراک بگذارید.
- جمله ای بحث برانگیز یا چشمگیر ارائه دهید.
- نقل قول مربوطه را بخوانید.
اگر از نحوه شروع سخنرانی تعجب میکنید، در اینجا مثالی از شروع عالی توسط سر کن رابینسون آورده شده است. مدارس قرار است خلاقیت و رشد را پرورش دهند. اما انگیزه این فیلم TED Talk این است: “آیا مدارس خلاقیت را میکشند؟” این یک چرخش جالب با یک شروع جالب است، موردی که باید هنگام تنظیم فرم خود در ذهن داشته باشید.
۷) متن سخنرانی خود را بسازید
از رئوس مطالبی که در مرحله قبل شروع به نوشتن کردهاید استفاده کنید تا روند ایجاد گفتار خود را شروع کنید. به خاطر داشته باشید که با گذر از این فرآیند، طرح کلی تغییر میکند. بهترین راه برای ساختار بدنه یک سخنرانی، فرمول بندی یک سری نکات برای مطرح کردن است. با تلاش برای پوشش نکات بسیار زیاد، مخاطبان خود را تحت فشار قرار ندهید.
سعی کنید بیش از سه نکته اصلی نگه ندارید. بهتر است که امتیازات کمتری را به دست آورید تا اینکه آنقدر زیاد باشد که نتوانید به خوبی بر روی هر یک از آنها بپردازید.
در گفتار خود از یک پیشرفت منطقی استفاده کنید. نکات مرتبط باید یکدیگر را دنبال کنند تا هر نقطه بر اساس نقطه قبلی بنا شود.
۸) از زبان ساده استفاده کنید
اگر به زبان انگلیسی یا زمینه خاصی تبحر داشته باشید، واژگان شما حتما چشمگیر خواهد بود. آن را برای مقالات سفید و مقاله دانشگاهی ذخیره کنید. از اصطلاحات غیرمعمول بپرهیزید مگر اینکه اطمینان داشته باشید که همه افراد در اتاق بلافاصله متوجه خواهند شد که در مورد چه چیزی صحبت میکنید. در عوض، زبانی را انتخاب کنید که برای مهمان در اتاق با کمترین دانش منطقی باشد. این باعث میشود زبان شما در سطح مناسبی باشد که همه بتوانند آن را درک کنند.
۹) از تداخلهای صوتی خودداری کنید
کنترل این یک مورد سخت است. یکی از قوانین طلایی سخنرانی در جمع، پرهیز از “اه” و “اوم” است، با این وجود اکثر مردم مستعد ساختن این صداها هستند، به خصوص وقتی عصبی هستند. این پرکنندههای کوچک میتوانند توجه مخاطبان را به شدت جلب کنند و میتوانند اعتبار شما را به عنوان یک سخنران تضعیف کنند. در حقیقت، با پیشرفت گفتار شما، این پرکنندهها بیشتر و بیشتر برجسته میشوند.
هنگامی که سخنرانی خود را آماده میکنید فردی را که به او اعتماد دارید از او بخواهید هر زمان که شما “اوم” یا “خطا” را بر زبان میآورید جلوی شما را بگیرد یا به شما علامت دهد. این کار کمک میکند از این که چند بار این صداها را تولید میکنید آگاه شوید و به شما امکان میدهد تا زمینهای را که به احتمال زیاد در آن تداخل صوتی به زبان میآورید تشخیص دهید. مردم وقتی از آنچه در آینده میآید اطمینان ندارند، این صداها را تولید میکنند. هنگام جستجوی کلمات بهتر است که یک ثانیه سکوت داشته باشید تا “اوه” یا “ام” را به زبان بیاورند.
۱۰) تمرین کنید، تمرین کنید، تمرین کنید
اهمیت تمرین کردن قابل وصف نیست. اگر تمرین نکرده باشید، به راحتی نمیتوانید یک سخنرانی متفکر، سازمان یافته، با اعتماد به نفس و منسجم ارائه دهید. چگونه خواهید فهمید که زمان بندی شما مناسب است؟ چگونه میفهمید که سخنرانی شما از یک منطق درست پیروی میکند؟ فقط مطالب اصلی خود را مطالعه نکنید، بلکه ارائه سخنرانی را با صدای بلند انجام دهید.
در مقابل آینه یا بهتر از آن، با یک دوست یا همکار که میتوانید به او اعتماد کنید، تمرین کنید تا به شما بازخورد سازنده بدهد.
در حال سخنرانی عملی، از خود فیلم تهیه کنید تا بتوانید نحوه مواجهه با خود را ببینید و یک انتقاد از خود را انجام دهید.
هنگامی که ارائه شما کاملا اجرا یافت، از گروهی از افراد مورد اعتماد خود بخواهید که آنها را مشاهده کنند تا بتوانید درک کنید که صحبت کردن در مقابل مخاطب چه حسی دارد.
هرچه بیشتر تمرین کنید، ارائه بهتر خواهد بود. آیا این هدف نیست؟ میخواهید یک تحویل روان و پیام واضحی داشته باشید که مخاطب را جذب کند. تنها راه رسیدن به این هدف، تمرین تا زمانی است که کاملاً احساس راحتی کنید.
۱۱) ثبات ارائه
این نکته دیگری است که درست به نظر میرسد. واقعیت این است که، هیچ کس به جز خودتان نمی تواند تشخیص دهد، عصبانی هستید یا نه!
آنها چگونه میتوانند بدانند؟ آنها نمیتوانند ذهن شما را بخوانند و چنانچه خوب آماده ارائه شوید و از کلمات پرکننده و نشانگر استرس استفاده نکنید، چه کسی خواهد فهمید که شما عصبی هستید؟
قطعاً ایده خوبی نیست که با اعلام این جمله، “من خیلی عصبی هستم” صحبت خود را شروع کنید. در این صورت، فقط عصبی بودن خود را اعلام کرده و (احتمالاً) آن را تشدید کردهاید. در عوض، خوب تمرین کنید و به آنجا بروید تا یک پیام عالی برای به اشتراک گذاشتن با مخاطب داشته باشید.
۱۲) با کل مخاطب ارتباط برقرار کنید
هنگام سخنرانی، شما در حال سخنرانی به جمعیت هستید، اما باید در هر سطح با هر شخص ارتباط برقرار کنید. تماس چشمی هنگام سخنرانی و همچنین حرکت کاملاً مهم است.
در صورت امکان از پشت تریبون خارج شوید. کمی حرکت در هنگام سخنرانی به زنده ماندن انرژی اتاق کمک میکند.
در حین حرکت، شخصی را انتخاب کنید که هر چند ثانیه یک بار نگاه کند. تلاش کنید تا انتهای اتاق به مردم برسید.
اگر اعضای مخاطب احساس کنند که شما را درگیر خود کردهاند، به احتمال زیاد به گوش دادن به شما ادامه میدهند و نسبت به پیامی که میخواهید ارائه کنید با اشتیاق گوش فرا میدهند.
از موفقیت در سخنرانی عمومی لذت ببرید
بدون ایمان به توانایی خود در ارائه یک سخنرانی موثر، هیچ طرح کلی، هیچ موضوع، هیچ تحقیق و هیچ پاورپوینت کافی نخواهد بود. به سادگی باید به خود، ارائه و موضوع خود ایمان داشته باشید. شجاع باشید، حتی اگر مجبور باشید آن را جعل کنید.
برای ارتقا بیشتر مهارتهای خود، از تأثیر ارتباط غیرکلامی خود استفاده کنید. از این گذشته، چگونگی مواجهه با زبان بدن به اندازه گفتههای شما مهم است. پرداختن به مهارتهای سخنرانی عمومی کمک میکند تا زمانی جهان را به تنهایی تغییر دهید.
مقالات خواندنی: