چگونه تست مجریگری بدهم؟ چگونه تست صدا بدهیم؟ (آن چه شما در این مقاله خواهید خواند: هدف از تست صدا/مجریگری چیست؟تست صدا/ مجریگری چیست؟ آیا اصلا چیزی به عنوان تست صدا/ مجری گری وجود دارد؟ تهیهکنندگان چگونه مجری/ گوینده را انتخاب میکنند؟ آیا با دادن تست صدا/ مجریگری میتوان استخدام شد؟ کدام صداها مناسب گویندگی هستند؟ انواع شغل های مرتبط با صدا کدام است؟ چرا نباید تست صدا/ مجریگری بدهیم؟ کجا تست بدهیم؟ برای تست دادن به چه نکاتی باید توجه کنیم؟ تست دادن چه فایدههایی دارد؟)
شایسته آن است که همیشه قبل از اینکه چگونگی را بررسی کنیم، به چرایی بپردازیم.
پس سخنم را با یک سوال آغاز میکنم: دوست عزیز من! چرا میخواهی تست مجریگری بدهی؟
دو حالت محتمل است:
الف) میخواهم استعدادم کشف شود.
ب) عاشق مهارتهای مرتبط با سخنوری هستم، آموزش دیدم و سعی در بهتر شدن دارم.
ابتدا بیایید حالت الف را بررسی کنیم:
امروزه رایج شده است که یک سری داستان های راست و دروغ را به طوری ببافند که اکثر مردم باور کنند: نابرده رنج، گنج میسر می گردد!!!
یا اینکه تصورکنند، مجریشدن و هنرپیشهشدن خیلی ساده و دم دستی است و با یک اجیمجی میتوان هرکس را مجری یا سلبریتی کرد! ما در اینجا قصد نداریم به دلایل این تصورات و مصیبت های آن بپردازیم ولی همین اندازه بگوییم که جادویی وجود ندارد.
هیچ کس تا کنون ندیده و نشنیده است که کسی به رییس بیمارستانی مراجعه نموده باشد و درخواست کند که آقای رییس من جراح خوبی می شوم، خواهشمندم به من فرصت بدهید تا قابلیت های خودم را نشان دهم! ولی هزاران نفر به رییس و مدیران شبکه های صدا و سیما و از روش های عجیب و غیر قانونی پیام داده اند که ما بهتر از همه مجریان حال حاضر صدا و سیما هستیم و قابلیت کشف شدن داریم!
بدانید که برای هر کار و تخصصی باید مهارت آموزی کرد و کار را اصولی و اساسی آموخت تا سهمگینترین تندبادها نتواند ریشه شما را بکند.
اگر تاکنون خود را در دسته الف یافتید، لطفا به 5 پرسش زیر و پاسخهای احتمالی آن توجه فرمایید.
ما معتقدیم دغدغه اصلی شما در پاسخ شما به سوال پنجم نهفته است.
پرسش یک: بفرمایید چرا می خواهید تست بدهید؟
· پاسخ احتمالی: من علاقه فراوانی به مجریگری و گویندگی دارم و خیلی ها به من گفتهاند که صدای من مناسب گویندگی است. به همین دلیل می خواهم شانس خودم را در شغل گویندگی یا مجریگری تلویزیون امتحان کنم.
پرسش دوم: چرا تمایل دارید شغل گویندگی یا اجرای تلویزیونی را انتخاب کنید؟
· پاسخ احتمالی: دوست دارم تا با انتخاب این شغل، دیده شوم و به شهرت برسم.
پرسش سوم: چرا تمایل دارید به شهرت برسید؟
· پاسخ احتمالی: چون وقتی به شهرت برسم؛ موقعیتهای کاری زیادی به من پیشنهاد می شود و می توانم درآمدزایی خوبی داشته باشم و با کسب شهرت پولدار شوم.
پرسش چهارم: چرا به پولدار شدن اهمیت می دهید؟
· پاسخ احتمالی چهارم: هر کسی به شغل مناسب و متناسب با روحیات خودش نیاز دارد تا درآمد لازم جهت ساختن آینده مطمئن و با آسایش و رفاه نسبی را داشته باشد. من هم می خواهم ماشین دلخواه و مسکن مناسب و لوکس داشته باشم.
پرسش پنجم: چرا آسایش و رفاه در زندگی برای شما مهم است؟
· پاسخ احتمالی: چون وقتی آسایش و رفاه نسبی داشته باشیم؛ به آرامش خواهیم رسید و فکر کنم همه دوست دارند به آرامش نسبی برسند. من نیز خواهان آرامش در زندگی هستم.
این پرسش و پاسخ به بسیاری از باورهای ما نزدیک است و تقریبا همه انسان ها به دنبال چیزی هستند که ممکن است خودشان هم ندانند. به عبارتی همه به دنبال کمال هستند هر چند مسیرهای مختلفی را انتخاب می کنند.
حالا اگر در مراحل رسیدن به کمال، در هر مرحله ای متوقف شویم، هدف ما از تلاش (و در این جا تست مجریگری) ، پاسخِ احتمالیِ همان مرحله خواهد بود.
پس هدف خیلی از افراد می تواند شغل، شهرت، ثروت، آسایش و رفاه و یا آرامش و کمال باشد.
داستان ” تاجر آمریکایی و ماهیگیر مکزیکی” را شنیدید؟
“یک تاجر آمریکایى نزدیک یک روستاى مکزیکى ایستاده بود که یک قایق کوچک ماهیگیرى از بغلش رد شد که توش چند تا ماهى بود!
از مکزیکى پرسید: چقدر طول کشید که این چند تارو بگیرى؟
مکزیکى: مدت خیلى کمى !
آمریکایى: پس چرا بیشتر صبر نکردى تا بیشتر ماهى گیرت بیاد؟
مکزیکى: چون همین تعداد هم براى سیر کردن خانوادهام کافیه !
آمریکایى: اما بقیه وقتت رو چیکار میکنى؟
مکزیکى: تا دیروقت می خوابم! یک کم ماهیگیرى می کنم! با بچههام بازى می کنم! با زنم خوش می گذرونم! بعد میرم تو دهکده می چرخم! با دوستام شروع می کنیم به گیتار زدن و خوشگذرونى! خلاصه مشغولم با این نوع زندگى !
آمریکایى: من توی هاروارد درس خوندم و میتونم کمکت کنم! تو باید بیشتر ماهیگیرى بکنى! اونوقت میتونى با پولش یک قایق بزرگتر بخرى! و با درآمد اون چند تا قایق دیگه هم بعدا اضافه میکنى! اونوقت یک عالمه قایق براى ماهیگیرى دارى !
مکزیکى: خب! بعدش چى؟
آمریکایى: بجاى اینکه ماهىهارو به واسطه بفروشى اونارو مستقیما به مشتریها میدى و براى خودت کار و بار درست میکنى… بعدش کارخونه راه میندازى و به تولیداتش نظارت میکنى… این دهکده کوچیک رو هم ترک میکنى و میرى مکزیکو سیتى! بعدش لسآنجلس! و از اونجا هم نیویورک… اونجاس که دست به کارهاى مهمتر هم میزنى …
مکزیکى: اما آقا! اینکار چقدر طول میکشه؟
آمریکایى: پانزده تا بیست سال !
مکزیکى: اما بعدش چى آقا؟
آمریکایى: بهترین قسمت همینه! موقع مناسب که گیر اومد، میرى و سهام شرکتت رو به قیمت خیلى بالا میفروشى! اینکار میلیونها دلار برات عایدى داره !
مکزیکى: میلیونها دلار؟؟؟ خب بعدش چى؟
آمریکایى: اونوقت بازنشسته میشى! میرى به یک دهکده ساحلى کوچیک! جایى که میتونى تا دیروقت بخوابى! یک کم ماهیگیرى کنى! با بچه هات بازى کنى !با زنت خوش باشى! برى دهکده و تا دیروقت با دوستات گیتار بزنى و خوش بگذرونى!!
مرد مکزیکی روستایی گفت: خب من همین الان هم دارم همین کار رو می کنم!”
اکنون باید مجددا در انتخاب خود تامل کنید و ببینید هدف شما از تست مجریگری واقعی بوده است؟ و یا اهداف دیگری مانند کسب شغل، شهرت، ثروت، اسایش و آرامش و یا همه آنها بوده است؟ ممکن است شما بتوانید اهداف خود را در شغل های دیگری نیز به دست آورید، خصوصا شغل هایی که والدین و اجداد شما نسل در نسل ادامه دادهاند و در آن تبحر خاصی دارند یا شغل هایی که به علت موقعیت مکانی شما از مزیت های مکانی و زمانی برخوردار هستند.
یادتان باشد در هر زمینه ای که فعالیت می کنید، اگر جزو ده نفر اول آن حوزه باشید، ثروت و شهرت در دستان شماست، در هر فنی که شما تصور کنید!!!
شما می توانید همزمان با فعالیت در هر صنفی، مهارت فن بیان را آموزش ببینید و در ارتقا جایگاه علمی و اجتماعی خود از آن بهره ببرید ولی رسیدن به اهداف خود الزاما از طریق گویندگی و مجریگری نیست. همه شغل ها و افراد جامعه نیاز دارند تا فنبیان و مهارت های ارتباطات موثر را آموزش ببینند ولی لازم نیست همه گوینده شوند.
و اما به بررسی دسته ب بپردازیم:
دسته ب افرادی هستند که بیان میدارند عاشقانه و صادقانه به سخنوری علاقهمندند، سختیهای آن را به جان می خرند، و به خاطر تصورات عامه، جو حاکم بر جامعه و یا تب شهرت تصمیم به گوینده یا مجری شدن، نگرفتهاند.
عزیزان بزرگوار، اگر واقعا دوست دارید گامهایی استوار در راه وسیع سخنوری بگذارید و از همان ابتدا به سبک حرفهایها شروع کنید، حتما باید آموزش ببینید. وگرنه خدایی نکرده در طول این مسیر، فریب موسسات را میخورید یا اینکه دچار اشتباهاتی جبرانناپذیر میشوید مثل هرزآموزههایی که موجب شده خیلی از افراد خوشصدا، زیبایی صدایشان را از دست بدهند و برای برگردانش وقت و هزینه زیادی متحمل شوند.
اگر دوست دارید حرفهای شوید و سرشناس، با حرفهایها شروع کنید. یکی از موسسات بسیار آکادمیک، علمی، عملی و دانشگاهی، مدرسه سخن هست که فراگیرانش را تا ابد همراهی میکند و به آسیبشناسی و تحلیل مداوم عملکردشان میپردازد.
مدرسه سخن مفتخر است که اعلام دارد این نقد و بررسی، که “بزم سخن“ نامیده شده است، ماهی یکبار به طور رایگان برگزار می گردد و حضور برای عموم آزاد است.
شما میتوانید با حضور در بزم سخن، سوالهای خودتان را در مورد فنبیان و آیین سخنوری مطرح کنید و استاد ارجمند، دکتر فریبا علومی یزدی، پاسخگوی شما خواهند بود.
همچنین لایوهای کارگاه رایگان بزم سخن در صفحه اینستاگرامی مدرسه سخن به نشانی madresah_sokhan ذخیره میشود و علاقهمندان دنیای سخنوری، میتوانند از نکتههای آموزشی نغز آن بهرهمند گردند.
مدرسه سخن از عاشقان این عرصه دعوت می کند تا با ارائه مجریگری، خوانشگری، بداههگویی، سخنرانی، لطیفهگویی، گویندگی و … در کارگاه بزم سخن از نقاط قوت و ضعف خود آگاه گردند. باشد که گامی موثر در استعدادیابی و شکوفایی سخنوران سرزمینمان برداریم.
اگر تمایل دارید تا این فرصت ماهانه را مغتنم و مفید شمارید، صفحه اینستاگرام مدرسه سخن را دنبال نمایید و استوریهای آن را ببینید تا از تاریخ و ساعت کارگاه بزم سخن آگاهی یابید.
تا اینجا به چرایی پرداختیم. وقت آن است که به سراغ چگونگی برویم:
تست صدا/ مجریگری چیست؟
آیا اصلا چیزی به عنوان تست صدا/ مجری گری وجود دارد؟
به نظر شما تهیهکنندگان با گرفتن تست صدا/مجریگری، گویندگان/ مجریان را بر میگزینند؟
اصولا در عصر حاضر و به دلیل پیشرفت چشمگیر رسانه های دیجیتال و شبکه های اجتماعی، اکثر مردم صفحه اجتماعی خودشان را دارد. بنابراین تصور اینکه فراخوانی داده شود تا عدهای برای تست مجریگری جمع گردند؛کار بسیار عبثی است. تهیهکنندگان برنامه های تلویزیون و خصوصا صدا و سیمای ایران با رجوع به صفحه اینستاگرام شما و با دیدن دو الی سه کلیپ صوتی و تصویری به همه آن چیزی که در خصوص مهارت شما باید بدانند؛ پی خواهند برد. بنابراین هرچند برای مجری شدن راه های متفاوتی وجود دارد ولی چیزی به عنوان تست و جذب مجری، دیرزمانی است که منسوخ شده است.
اگر دوست دارید راه های گوناگون برای مجری تلویزیون شدن را بدانید روی لینک زیر کلیک کنید:
چگونه میتوان مجری تلویزیون بود؟
چگونه یک مجری تلویزیون شویم؟ [ بروزرسانی 2020 ]
آن چیزی که ممکن است به عنوان تست صدا قابل قبول باشد، ارایه یک فایل صوتی یک دقیقه ای از معرفی خودتان است تا مدرسان و مربیان سخنوری جنس و رنگ صدای شما را تشخیص داده و پیشنهاداتی را جهت انتخاب راه پیش رو به شما توصیه کنند. همه انسان ها می توانند از صدای خودشان در رشته های متفاوتی استفاده کنند. مانند گویندگی رادیو، نرییشین و گویندگی تیزرهای تبلیغاتی، خوانش و دکلمه شعر، داستان گویی، نمایش نامه خوانی، دوبلوری و ….
کدام صداها مناسب گویندگی هستند؟
ما معتقدیم همه صداها زیبا و منحصر به فرد هستند و کافی است تا صدای شما در جای مناسب استفاده گردد. صدای شما مانند اثر انگشت شما منحصر به فرد و یکتا است و در جهان مانند آن نیست، بنابراین فرصت بسیار خوبی است تا از این نعمت یکتا بهره لازم را ببرید.
همه افراد جامعه از هر قوم و گویشی نیاز دارند تا سخن گفتن زیبا را یاد بگیرند و از منافع بی شمار آن بهره ببرند. اکنون متوجه شدید که چیزی به عنوان تست و کشف استعداد لازم نیست. صدای گویندگان شهیر کشور به علت تکرار نزد شما ماندگار شده است، صدای آنها هر چند یکتا است ولی خیلی برتر از صدای دیگران نیست.
خوشبختانه صدا و حنجره قابلیت پرورش دارد و می تواند جهت کسب صدای قوی و زیبا تلاش کرد و به نتیجه دلخواه رسید.
انواع شغل های مرتبط با صدا کدام است؟
1. گویندگی رادیو
2. اجرای تلویزیونی
3. گویندگی خبر
4. گزارشگری
5. میزبانی مصاحبه/ تاک شو
6. قرائت قران
7. مداحی
8. خوانندگی
9. خوانش نثر و نظم
10. تیزر تبلیغاتی و نرییشین
11. تلفن گویا و اپراتورها
12. تقلید صدا و طنزپردازی
13. کتاب های صوتی
14. داستان خوانی و نمایش نامه خوانی
15. تولید پادکست
16. رادیو نمایشگاه
17. و ….
چرا شما را از تست دادن بر حذر میداریم؟ به بیان دیگر چرا نباید تست بدهیم؟
مواظب باشید در دام تبلیغات نیفتید!!!
امروزه همه سایتها پر شده است از تست مجریگری و گویندگی. همه این موارد، کذب محض می باشد و سایت ها جهت فریب مردم اطلاعیه های تست و جذب مجریگری می دهند و یا وعده و وعید که شما را به صدا و سیما معرفی خواهیم کرد. شما نیز می توانید به آسانی از این مبلغان دروغی بخواهید که: افرادی که قبلا به برنامه های تلویزیون معرفی کرده اند؛ به شما معرفی کنند!
همین سوال را می توانید از ما بپرسید: صدها مجری فعال حال حاضر رسانه ها همه دانش آموخته مدرسه سخن هستند. این مجریان در صفحه اینستاگرام ما معرفی شده اند. ولی آنها خودشان راه درست را انتخاب کرده اند و به توانمندی های خویش باور داشتند.
پس چرا مدرسه سخن، کارگاه بزم سخن را برگزار میکند؟ به بیان دیگر، چرا باید کسی در بزم سخن شرکت کند و خودش را بیازماید؟
بزم سخن، کارگاهی است مخصوص سخنوران. کسانی که دوست دارند با تمرین و ممارست مداوم، نواقص خود را برطرف کنند. یعنی با تمرین عملیِ آموختههایشان، به سخنوری زبده تبدیل شوند. ما هم در این مسیر همراهشان خواهیم بود و دکتر فریبا علومی یزدی، درست ترین و به روزترین راهکارها را در اختیار سخنوران بزم سخن قرار می دهند.
پس توجه داشته باشید که برای ارزیابی به چه کسی/ چه جایی مراجعه می کنید. به قول حافظ:
“من نگویم که کنون با که نشین و چه بنوش که تو خود دانی اگر زیرک و عاقل باشی”
تست صدا چه فایده دیگری می تواند داشته باشد؟
ممکن است در تست صدا، صدای شما بیمار تشخیص داده شود. مثلا آقایانی که صدایشان مانند خانم ها است و درتماس های تلفنی همه را به اشتباه می اندازد. یا صداهایی که خش دار و گوش خراش هستند و خود فرد متوجه نیست که صدای وی بیمار و حنجره وی آسیب دیده است. در این صورت با مراجعه به فرد متخصص، مشکل را می توان رفع نمود.
امیدواریم که این مقاله برایتان مفید و راهگشا بوده باشد و مسیر ذهنی روشنی را برایتان ترسیم کرده باشد.
ما را در اینستاگرام (هزار سخنرانی یک دقیقه ای دکتر فریبا علومی یزدی)، یوتیوب و لینکدین دنبال نمایید.
اگر این مقاله مفید بود، آن را برای افراد مهم زندگیتان بفرستید.
شعار ما : #تنها_یک_راه_برای_سخنور_شدن_وجود_دارد…
مجری صحنه کنفرانسهای ملی و بین المللی
و مدیر مسئول موسسه فرهنگی هنری ایران مجری
09128239105 همراه