برای برخی از ما پیش میآید که مجبور باشیم مطالبی را به افراد بالا دستی خود ارائه کنیم. در این مواقع به دلیل روبرو بودن با افراد بالادستی و حساسیت آنها به نوع ارائه و میزان مهارت ما در سخنرانی، باید سعی کنیم استرس و اضطراب خود را تحت کنترل داشته باشیم. در ادامه میخواهیم نکاتی را با شما در مورد چگونگی مهار استرس سخنرانی در جمع بالادستی در میان بگذاریم.
ارائه و سخنرانی در جمع افرادی که به اصطلاح رئیس و بالادستی شما حساب میشوند هم ممکن است خوب باشد و هم بد. خوب به این دلیل که سخنرانی بدون استرس و اضطراب باعث دیده شدن شما در جمع بالادستی میشود و فرصت برای ارتقای شغلی فراهم میشود. بد هم به این خاطر که فشار زیادی به شما وارد میشود چرا که ممکن است با ارائهی ضعیف موقعیت شغلی شما به خطر بیفتد.
هرچند ارائه در جمع چنین افرادی با سایر ارائههای شما فرق خواهد داشت ولی باید خیلی زود به این حس غلبه کنید و ارائهی عادی و فوق العادهی خود را انجام دهید. دلیل آن هم این است که با عملکرد عالی فرصت ارتقای شغلی و بهتر شدن موقعیت خود را فراهم آوردهاید. مهار استرس سخنرانی در جمع بالادستی چندان هم دشوار نیست؛ اما چطور؟ در ادامه 4 قانون مربوط به این مهارت را بیان خواهیم کرد.
به یاد داشته باشید رهبر جمع شما هستید
فرقی ندارد عنوان شغلی شما چه باشد، هرگاه که در حال ارائهی مطلب در جمع هستید، رهبر و رئیس اصلی شمایید. دلیل آن هم این است که شخص دیگری برای ارائه انتخاب نشده و این شما هستید که لیاقت این موقعیت را داشته و سکان امور را در این لحظه و مکان به دست گرفتهاید.
هر کدام از حضار چه حضوری و چه آنلاین چشم به شما دوختهاند و منتظرند «شما» چیزی بگویید و آنها گوش کنند. در این موقعیت دیگر سلسله مراتب اهمیتی ندارد چرا که قدرت اصلی یعنی ارائه در دستان شماست. خجالت نکشید و از این فرصت بهترین استفاده را داشته باشید. از چیزی نترسید و ارائه را در دستان خود بگیرید. شاید در بخشی از ارائه و سخنرانی قرار است از شما سوالاتی پرسیده شود. اگر اینطور است پس تا وقتی که زمان پرسش و پاسخ شروع شود ارائهی خود را به بهترین نحو انجام دهید. باور داشتن به اینکه رئیس اصلی به هنگام ارائه شما هستید از راهکارهای مهار استرس سخنرانی در جمع بالادستی است. اگر به بخش سوالات رسیدید هم
با دقت گوش کنید طرف مقابل چه میگوید
شاید این نکته کمی واضح به نظر برسد ولی منظور این است که وقتی کسی از شما سوالی میپرسد یا شما را به نحوی به چالش میکشد دلیل خاصی داشته باشد؛ یعنی شاید حرفی که زده خیلی مهم نباشد بلکه احساس و نیتی که باعث پرسیدن آن سوال شده مهمتر باشد.
برای مثال، آیا فردی که سوالی مطرح کرده یا شما را به چالش کشیده تنها به این دلیل است که به شما دسترسی دارد و میخواهد خود را تخلیه کند؟ در چنین مواقعی بدون در نظر گرفتن اینکه آیا شما باعث ایجاد چنین حسی شده باشید باید وجود آن حس را قبول کنید. ابتدا با شخصی که سوال پرسیده ارتبطا چشمی برقرار کنید از جملات زیر استفاده کنید:
- بله، شما را درک میکنم، سوالی خوبی پرسیدید.
- از سوالی که پرسیدید خیلی ممنونم.
- چه سوال به جایی!
- چه سوالی خوبی!
- و…
در موارد دیگر اگر سوالی پرسیده شد که مشکلی را در مورد سازمان و شرکت بیان میکند باید سعی کرد انتقادپذیر باشیم و بگوییم که ما هم چنین مشکلی را حس کردهایم و در صدد حل آن هستیم.
هیچوقت انتقاد را مسئلهای شخصی قلمداد نکرده و فکر نکنیم که انتقاد حملهای به شخص ماست. باید از انتقاد تشکر کرد و سعی در ارائهی پاسخی مناسب به آن کرد.
به یاد داشته باشید ارائه و سخنرانی شما یک هدیه است.
یکی از شگردهای مهار استرس سخنرانی در جمع بالادستی این است که بدانیم کاری که میکنیم به مثابهی ارائهی یک هدیه است. زحمتی که برای یک ارائه میکشیم و زمانی که صرف جمع آوری اطلاعات و مواد ارائه و تمرین آن میکنیم را در نظر داشته باشیم. اگر برای کاری که انجام میدهیم ارزش قائل شویم این رویکرد به حضار نیز منتقل خواهد شد و آنها هم برای کار شما ارزش قائل خواهند شد.
گاهی اوقات هم ارائهی شما هیچ مشکلی ندارد
داشتن استرس سخنرانی در جمع بالادستی به اندازهی کافی دشوار است ولی باید این را به خاطر داشته باشید که همیشه هم مقصر شما نیستید. این مورد پیش آمده است که افراد بالادستی یک شرکت به هنگام سخنرانی و ارائهی مطلب توسط جایگاههای شغلی پایینتر، اعتنای خاصی نمیکنند و یا با نظرات تخریب گرایانه، شخص را مورد اذیت و آزار قرار میدهند. در چنین مواقعی مشکل از ارائه دهنده و مطالبی نیست که آماده کرده است بلکه مشکل از نگرش برخی مخاطبان است. در موقعیتهای مشابه این مورد، تنها کاری که از دست شما بر میآید این است که ارائهی خود را به بهترین نحو انجام دهید و اگر سوالای از شما پرسیده شد که به نظرتان بیمورد هستند از شخص مقابل بخواهید نظر خود را جهت ارتقا و بهبود ارائه بیان کند. به این صورت باعث میشود انتقادهای بیاساس کمتر شوند.
باید این آمادگی را داشته باشید که نظرات مختلفی در مورد ارائهی شما بیان شود و همهی نظرات هم مثبت و در تایید شما نخواهند بود. کاری که میتوان انجام داد این است که از همهی نظرات قدردانی کنیم و سعی کنیم نکتههای مثبت خود را قویتر و نکات منفی کمبود را کمرنگتر کنیم.
نتیجه گیری
مهار استرس سخنرانی در جمع بالادستی؛ کلیدی برای موفقیت
سخنرانی در برابر افراد با جایگاه بالاتر میتواند تجربه ای دلهرهآور باشد. اما با درک صحیح از این موقعیت و بهکارگیری تکنیکهای مناسب، میتوان بر استرس غلبه کرد و حتی از این فرصت برای پیشرفت حرفهای بهره برد.
نکات کلیدی برای موفقیت در این نوع سخنرانیها:
- رهبری جلسه را در دست بگیرید: به یاد داشته باشید که شما به عنوان ارائه دهنده، رهبر جلسه هستید. با اعتماد به نفس و تسلط بر موضوع، این حس را به مخاطبان منتقل کنید.
- به مخاطبانتان گوش فرا دهید: در هنگام پرسش و پاسخ، به طور فعال به صحبتهای مخاطبان گوش دهید و سعی کنید منظور آنها را به درستی درک کنید. با پاسخهای دقیق و محترمانه، به ایجاد ارتباط موثر کمک کنید.
- ارائه خود را به عنوان یک هدیه تلقی کنید: با صرف زمان و انرژی برای آمادهسازی ارائه، نشان دهید که برای مخاطبان ارزش قائل هستید. این رویکرد باعث میشود تا با اعتماد به نفس بیشتری سخنرانی کنید.
- آمادگی برای نظرات مختلف: بدانید که ممکن است نظرات متفاوتی درباره ارائه شما بیان شود. با حفظ خونسردی و پذیرا بودن نسبت به انتقادات، نشان دهید که برای بهبود مستمر تلاش میکنید.
در نهایت، موفقیت در سخنرانی در جمع بالادستی، ترکیبی از آمادگی، اعتماد به نفس و مهارتهای ارتباطی است. با تمرین مداوم و بهکارگیری این نکات، میتوانید به یک سخنران قدرتمند و موثر تبدیل شوید.