ثبتنام در یک آموزشگاه گویندگی و فن بیان، لازمه تبدیل شدن به یک مُجری رادیویی یا تلویزیونی است. همه کسانی که امروز، در قاب تلویزیون یا جعبه صوتی رادیو خوش میدرخشند، بلااستثنا در این دورههای آموزشی شرکت کردهاند. هنر اجرا یک فن و تخصص است که فراگیری آن جز از طریق یادگیری اصولی امکانپذیر نیست.
شرکت در آموزشگاه گویندگی و فن بیان، به علاقهمندان هنر اجرا محدود نمیشود. درواقع هر کسی که بخواهد زبان و کلام را به نقطه قوت خود تبدیل کند، میتواند در دورههای آموزشی حضور یابد. البته ضرورت آموزش در بحث تقویت فن بیان، نباید عاملی برای کمرنگ کردن نقش مهارت آموز باشد. زیرا آنچه درنهایت موفقیت شما را رقم میزند، تمرین، اراده و پشتکار خودتان است.
چرا باید در دورههای فن بیان شرکت کنیم؟
فن بیان خوب در همه زمینههای زندگی مانند چوب سحرآمیز عمل میکند! افراد خوشصحبت و سخنور، در هر شرایطی میتوانند اوضاع را مدیریت کنند. آنها تصادفاً به چنین سطحی از مهارت نرسیدهاند. بلکه ضمن شناخت پتانسیل کلام و آگاهی از میزان تأثیر آن بر دیگران، روی مهارت فن بیان خود کار کردهاند.
شاید فکر کنید مهمترین مزیت شرکت در آموزشگاه گویندگی و فن بیان، ارتقای سطح و کیفیت اجرای شما بهعنوان یک مجری است. ولی نه! مهمترین مزیت شرکت در یک دوره حرفهای، یادگیری برقراری ارتباط با دنیای پیرامون است. افرادی که میدانند چطور با بهکارگیری زبان خود با جهان ارتباط بگیرند، همواره چهرههایی موفق هستند. آنها با شکوفایی و پرورش مهارتهای ارتباطی، مخاطبان خود را جادو میکنند. تریبون سخنرانی، صحنه اجرا یا مکالمهی دونفره با یک همکار برایشان تفاوتی ندارد. زیرا آموختهاند چطور از طریق «کانکت شدن» به مخاطب یا مخاطبان خود، اصطلاحاً رگ خواب آنها را در دست بگیرند.
با این توضیحات نتیجه میگیریم که ثبتنام در آموزشگاه گویندگی و فن بیان، نهفقط یک اقدام حرفهای برای علاقهمندانِ اجرا بلکه یک پلن هوشمندانه برای داشتن زندگی بهتر است.
در آموزشگاه گویندگی و فن بیان چه مهارتهایی را میآموزیم؟
آموزش فن بیان مخصوصاً برای گویندگی، یک فرایند تکبعدی نیست و پرورش مهارتهای مختلفی را شامل میشود. اگر به نوع اجرای گویندگان رادیو و تلویزیون دقت کنید، میبینید که اکثر آنها دارای مجموعهای از مهارتهای مشترک هستند. مثلاً اینطور نیست که یک مُجری فقط جملات زیبا بگوید. گویندگی و اجرا را میتوان به اُپرایی تشبیه کرد که در آن همه چیز باید با یکدیگر هماهنگ و همسطح باشند.
گفتیم که سرفصلهای آموزشی مختلفی در دورههای فن بیان وجود دارند. سرفصلهایی که مهارت آموز باید بر اساس یک پیوستار منطقی، در یکایک آنها به تبحر کافی دست پیدا کند. این تبحر باید به شکلی متوازن و متعادل شکل بگیرد. ایجاد این توازن و تعادل در وهله اول بر عهده مُدرس یا مربی فن بیان است. اینجاست که اهمیت تخصص و تجربه مدرس به شکل واضحتری هویدا میشود. اگر مُدرس با تکنیکها و متدهای اثربخش آموزش آشنایی کافی نداشته باشد، مهارت آموز نمیتواند خود را به سطح مورد انتظار برساند. برخورداری از کادر آموزشی کاربلد و متخصص، پررنگترین وجه تمایز آموزشگاه گویندگی و فن بیان مدرسه سخن است. متخصصینی که تا امروز در پرورش و شکوفایی استعدادهای ایران زمین در حوزه گویندگی و اجرا نقش بیبدیلی ایفا کردهاند.
در اینجا بد نیست به چند مورد از مهمترین سرفصلها در آموزشگاه گویندگی و فن بیان مدرسه سخن نگاهی داشته باشیم.
1. آموزش زبان بدن
برخی گمان میکنند گویندگی و اجرا صرفاً در زبان، صدا و مؤلفههای کلامی خلاصه میشود. درحالیکه اصلاً اینطور نیست! آیا میدانستید بیش از 70% یک پیام از طریق مؤلفههای غیرکلامی مثل حالت چهره، حرکات سر و دست و … ادراک میشوند؟ در دورههای گویندگی و فن بیان مدرسه سخن یاد میگیرید چطور از مؤلفههای غیرکلامی جهت انتقال اثربخش گفتههایتان کمک بگیرید.
2. پرورش صدا و تربیت صدا
صدای شما لزوماً همان آوایی نیست که از حنجرهتان خارج میشود. صدای هر فرد، گستره وسیعی دارد که بهواسطه آن میتوان آواهایی با ویژگیهای متفاوت تولید کرد. جالب است بدانید که صدای بسیاری از مُجریان و گویندگان هنگام اجرا با صدای آنها در مکالمات روزمره تفاوت محسوسی دارد. این تفاوت از مهارت آنها در صداسازی ناشی میشود. آنها یاد گرفتهاند که با استفاده بهینه از گستره صدایی خود، زیباتر و خوش آواتر سخن بگویند. وقتی دیگران توانستهاند، پس شما هم قطعاً میتوانید! ما در آموزشگاه گویندگی و فن بیان مدرسه سخن به شما در کشف گنجینههای آواییِ نهفته در وجودتان کمک میکنیم.
3. کنترل استرس
ماهیت اجرا اعم از گویندگی یا سخنرانی عمومی با استرس پیوند خورده است. درواقع یکی از بزرگترین موانع پیشرفت علاقهمندان در عرصه سخنوری، ناتوانی آنها در کنترل استرس است. کنترل استرس، نیازمند ارتقا و بهبود اعتمادبهنفس است؛ بنابراین بخشی از فرایند آموزش فن بیان باید به این مقوله اختصاص یابد.
4. مدیریت لهجه
لهجه غلیظ میتواند با به حاشیه راندن محتوای کلام، تأثیر آن را نزد مخاطبان کاهش دهد. به همین دلیل یادگیری اصول مدیریت لهجه برای یک گوینده، مجری یا سخنور خوب اهمیت زیادی دارد. در آموزشگاه گویندگی و فن بیان مدرسه سخن یاد میگیرید که چطور به شکلی ساده و اثربخش این کار را انجام دهید؟
5. زیبا حرف زدن
آنچه درنهایت همه را تحت تأثیر گفتههای یک گوینده، مُجری یا سخنور خوب قرار میدهد، توانایی زیبا حرف زدن است. انتخاب واژههای خاص، جملهبندی روان و گوشنواز، استفاده از تکنیکها و آرایههای گفتاری و … همه و همه نقش انکارناپذیری در زیبایی کلام دارند. پرداختن به این موارد باید بهعنوان یکی از مهمترین سرفصلها در همه دورههای آموزش فن بیان مدنظر قرار بگیرد. کاری که ما در مدرسه سخن به بهترین شکل ممکن آن را انجام دادهایم.
شما هم به آموزشگاه گویندگی و فن بیان مدرسه سخن بپیوندید!
فن بیان عالی و خوشصحبت بودن از آن دست خصوصیاتی محسوب میشوند که همه میخواهند واجد آنها باشند. سخنوران موفق معمولاً در زندگی شخصی، حرفهای و تحصیلی خود نیز افراد موفقی هستند. پس برای ثبتنام در آموزشگاه گویندگی و فن بیان مدرسه سخن، لزوماً نباید قصد ورود حرفهای به عرصه سخنوری را داشته باشید. این یعنی همه افرادی که میخواهند با بهکارگیری جادوی بیان، زندگی بهتری داشته باشند میتوانند عضوی از جامعه بزرگ مدرسه سخن باشند.
صدالبته که هدف شما از یادگیری فن بیان اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل ما با در نظر گرفتن اهداف و انتظاراتتان، پلهپله تا رسیدن به بالاترین سطوح سخنوری همراهتان خواهیم بود.