ارتباطات در محیط شغلی لازمهی موفقیت است. توانایی شما در برقراری ارتباط موثر بر موفقیت خودتان، گروه و شرکت تاثیر مستقیم دارد و باعث میشود که در تمام قسمتهای شغلیتان موفق باشید. شما میتوانید با همکاران، مدیر و مشتریان به تعامل بالایی دست پیدا کنید.
اگر شما مدیر هستید، ضروری است که اطلاعات را به طور واضح و کامل به اعضای گروه کاری منتقل کنید و آن وقت مدیری نمونه میشوید. زمانی که اهدافتان را با بقیه اعضا به اشتراک بگذارید، در چشم آنها مدیری هستید که همیشه بهترین افکار و راهحلها را دارد و این موفقیت حاصل مهارت ارتباط موثر است. درغیراین صورت شما به کشتی سرگردانی میمانید که امکانات مسیریابیاش را از دست داده است.
ارتباط موثر چه در زندگی و روابط شخصی و چه در محیط شغلی برای شما موهبت بزرگیست. اما مهارت ارتباط موثر چطور میتواند محیط شغلی شما را متحول کند؟
مهارت ارتباط موثر در شرکت
آیا شرکت در مسیر رشد است؟ آیا همکاری در بین اعضای شرکت به خوبی صورت میگیرد؟ رقابت شرکت با دیگر رقبا در چه شرایطی است؟ استقبال از محصولات یا خدمات شرکت در سال گذشته چطور بوده است؟
شاید برای جواب به این سوالات آمار و شاخصهای مختلفی وجود داشته باشد اما بدون شک نقش یک نفر بسیار مهم بوده و آن مدیر شرکت است. مدیر شرکت اهداف، مسیر و ارزشهای شرکت را مشخص میکند و این کار از طریق ارتباطات انجام میشود. ارتباط موثر کلید دستیابی مدیر به سمت پیشرفت است.
مهارت ارتباط موثر با دیگر اعضای شرکت
مهم نیست اعضای شرکت شما دوسه نفر باشند یا بیست نفر. نکته مهم این است که شما باید ارتباط برقرار کنید. فرض کنید که قرار است پروژهای را شروع کنید یا چند نفر را استخدام کنید. ایدهپردازی، نظارت قوی، مدیریت بر روند کار و رسیدن به اهداف، همگی به کمک ارتباط موثر شما با همکارانتان حاصل میشود.
مهارت ارتباط موثر با رئیس شرکت
انتظارات و اهداف شما در محیط شغلی به ارتباطتان با مدیر بستگی دارد. خوب است که بدانید وظیفهی شما در شرکت چیست و چطور میتوانید به توسعه آن کمک کنید، مدیر چه ویژگیهایی دارد و ارتباط موثر شما با مدیر چگونه میتواند جایگاه شما را در شرکت تقویت کند؟ ارتباط موثر با مدیر پیشرفت و ارتقای شغلی را برای شما به همراه دارد.
7 تکنیک ارتباطی مهم در محیط شغلی
1– همیشه حاضر باش
یکی از سادهترین روشهای داشتن ارتباط موثر این است که صرفاً حضور داشته باشی. من با مدیرانی کار کردهام که همهجا حضور داشتند، در امور مختلف دخالت میکردند و از کمکی دریغ نمیکردند. با افرادی هم کار کردم که چند روز طول میکشید تا به ایمیلی جواب بدهند.
حدس میزنید کدام دسته موفق بودند. جوابش چندان سخت نیست. حاضر بودن شما ارتباطی ساده و صمیمانه را در محیط شغلی به وجود میآورد.
2- صمیمی باش
یکی دیگر از راههای سادهی داشتن ارتباط موثر، صمیمیت با همکارانتان است. داشتن رفتار مثبت و صمیمی بودن با مردم نیاز به مسیری طولانی دارد. زمانی که شما با همکارانتان صمیمی هستید و به آنها اهمیت میدهید، آنان هم شما را فردی هوشمند و کاردان تصور میکنند، کسی که همیشه نظراتش اهمیت دارد و میتوانند در شرایط مختلف روی او حساب کنند.
این شیوهی کار کردن نتیجهی مثبتی به بار میآورد. افراد میتوانند با یکدیگر تعامل خوبی داشته باشند و از کار کردن در کنار هم لذت ببرند.
3- شنوندهی خوبی باش
داشتن ارتباط موثر تنها با انتقال اطلاعات حاصل نمیشود. پیش از هرچیز شما باید شنوندهی خوبی باشید، طرف مقابلتان را درک کنید و بتوانید کاملاً بفهمید چه چیزی به شما میگوید. زمانی که فرق بین شنیدن و گوش دادن را دریابید، آنوقت شنونده ماهری هستید.
شنوندهی ماهر کسی است که پیش از آنکه طرف مقابل را قضاوت کند یا خودش را به او تحمیل کند، به طور کامل مقصودش را درک میکند. داشتن این مهارت برای ارتباط موثر حیاتی است.
باید قابلیت این را داشته باشید که حرفهای مخاطبتان را بشنوید و همچنین ارتباط خوبی برقرار کنید. طوری که مخاطبتان احساس امنیت کند. زمانی که به این مرحله رسیدید که مخاطبتان را کاملا درک کنید، آنوقت بهتر میتوانید ارتباط کلامی موثر داشته باشید، روابطتان را مدیریت کنید و از احساس همدلی لذت ببرید.
4- از ابهام دوری کن
تبادل اطلاعات به صورت واضح یکی از مهمترین تکنیکهای ارتباط موثر در محیط شغلی است. داشتن وضوح تا حد زیادی جلوی کجفهمی را میگیرد.
من با افرادی کار کردهام که در جواب سوالی بیش از سی دقیقه حرف زدهاند و کاملاً سردرگم شدم که حرفهایشان چه مفهومی دارد و بدتر از آن فراموش کردم چه سوالی از آنها پرسیدم.
ما همه آدمهایی را در اطراف خود داریم که کلمات زیادی را بیان میکنند اما در واقع حرف مهمی نمیزنند. شما مثل این آدمها نباشید. تمام این پرگوییها مانع بزرگی برای ارتباط موثر است.
5- به ارتباط غیرکلامی توجه کنید
یادتان باشد که ارتباط غیرکلامی به اندازه ارتباط کلامی اهمیت دارد. زمانی که با مخاطبتان صحبت میکنید به زبان بدن آنها دقت کنید. انگشتان را در هم گره زدن یا اخم کردن میتواند نشانهی این باشد طرفتان با شما موافق نیست یا حرف شما را نمیفهمد. همچنین مهم است که زبان غیرکلامی خودتان را بشناسید.
موقع حرف زدن به چشمان مخاطبتان نگاه کنید. زمانی که با کسی حرف میزنید سعی کنید بدنتان در وضعیت آزاد باشد. این کار باعث میشود احساس صمیمیت بیشتری بکنند و راحتتر با شما حرف بزنند.
داشتن مهارت در ارتباط غیرکلامی گاهی بیشتر از هزار کلمه به برقراری ارتباط موثر کمک میکند.
6- از گرفتن بازخورد ناراحت نشوید
اهمیت این نکته تنها در شروع کارتان نیست بلکه همیشه مهم است. همه مدیر دارند. حتی اگر روزی مدیر شرکتی بشوید باز هم مدیر دیگری خواهید داشت و همینطور مشتریان دیگری. از شنیدن بازخورد مدیر، همکاران یا مشتریان ناراحت نشوید. آدمهای زیادی با انتقاد سازنده مشکل دارند.
این شیوهی بسیار مفیدی برای شناخت خودتان یا مهمتر از آن، برای تقویت خودتان است. اگر تمایلی به شنیدن بازخورد ندارید، تغییری در شیوهی انجام فعالیتتان نمیدهید و این یعنی که نتیجهی کارهای شما تغییری نمیکند.
7- آزاداندیش باشید
در این مورد بیشتر فکر کنید. اگر فردی آزاداندیش نیستید در ارتباط با دیگران مشکل خواهید داشت، چون نمیتوانید به خوبی گوش دهید. شما بیشتر درگیر فکر کردن و جواب دادن هستید تا اینکه ارتباط صمیمانهای داشته باشید.
آزاداندیشی به شما امکان میدهید که با همکارانتان گفتگوی موثری داشته باشید و با کمک هم مشکلات را حل کنید.
مقالات خواندنی: