عزتنفس و اعتمادبهنفس و ارتباط آن با حسودی ریشه حسادت چیست؟ آیا ما حسود هستیم؟ آیا انسان ها به صورت ذاتی حسود هستند؟ چگونه اعتماد به نفس را در خود و دیگران افزایش دهیم؟ نقش عزت نفس در پرورش اعتماد به نفس چیست؟
یک سخنران و مجری تازه کار هستم. وضع مالیام مناسب نیست. به خیلی از هم سن و سالهایم حسودیام میشود. بعضی ازدواج کردهاند و بعضی خودرو یا حتی خانه دارند. من هنوز یک دوچرخه هم نتوانسته ام بخرم. اطرافیانم هم متوجه حسادتهایم شدهاند و گاهی حسود بودن را به رویم میآورند. چگونه با حسود بودنم بجنگم؟!
مخاطب گرامی، احساسی که این روزها در حال تجربهاش هستید، تا حدودی طبیعی است. شرایط اقتصادی به گونهای است که ممکن است این حسادت در بعضی از جوانها و نوجوانها برانگیخته شود. با این حال، روان شناسان و کارشناسان علوم رفتاری معتقدند داشتن عزتنفس و اعتمادبهنفس بالا، باعث میشود تا فرد در هر شرایطی خودش را ارزشمند بداند و به دیگران حسادت نکند. انسانها دوست دارند بهتر از دیگران باشند و اگر فرد احساس کند دیگران بهتر از او هستند و خودش در مرتبه پایینتری قرار دارد، دچار حسادت میشود.
حسادت، یک خشم درونی است
حسادت یکی از احساسات انسانی است؛ یک خشم درونی. حسادت از بدو تاریخ همراه انسانها بوده و کمتر کسی است که در زندگی حتی برای لحظهای کوتاه، دچار این حس نشده و آن را تجربه نکرده باشد. انسانها دوست دارند بهتر از دیگران باشند و به همین دلیل، درگیر حسادت می شوند، مشکلی که به تدریج از کنترل خارج و به احساسی ویرانگر یا حتی افسردگی تبدیل میشود.
برای رفع حسادت چه کنم؟
خودتان هم از نامناسب بودن این ویژگی اخلاقی گفتهاید و تصمیم به ترک آن گرفتهاید. همچنین در پیامتان گفتهاید به خیلی از هم سن و سالهایم حسودیام میشود چون بعضی ازدواج کردهاند و بعضی خودرو یا حتی خانه دارند. جالب است بدانید برای ترک حسادت در قدم اول، باید سعی کنید خودتان را با فردی مقایسه نکنید و به خودتان یادآوری کنید هر شخصی در مسیر متفاوتی از زندگی قرار دارد. همه ما یکسری نقاط قوت و ضعف داریم بنابراین ارزش خودتان را بدون نیاز به احساس برتری بر دیگران ببینید. تاکید میکنم تحت هیچ شرایطی خودتان را با دیگران مقایسه نکنید چون این کار به حسادت شما دامن میزند و از اینکه شبیه دیگری نیستید، غصه نخورید.
توانمندیهایتان را ببینید
شما باید اعتماد به نفستان را تقویت کنید و بهترین راه برای دور کردن حسادت از خودتان، این است که اعتماد به نفستان را بالا ببرید. حسادت در نتیجه اطمینان نداشتن افراد به خودشان ایجاد میشود نه رفتار و اعمال دیگران. توصیه مهم در همین باره، این است که تواناییهایتان را بشناسید. شما یک مجری هستید و مهارتی را یاد دارید که شایسته تقدیر است. با کمی فکر کردن، حتما میتوانید خودتان را بهتر بشناسید و از دیدن فهرست تواناییهایتان به وجد بیایید.
تمرین: یک لیست از توانمندی های خود اماده کنید . و راه های افزایش مهارت های خود را بررسی کنید .
در زندگی دیگران سرک نکشید
مدام به خودتان بگویید: «من هم میتوانم با سعی و کوشش به هر چه میخواهم برسم و دلیلی ندارد که حسادت کنم.» در راه رسیدن به خواستههای معقول تان، تمام تلاشتان را به کار ببرید و حسابی عزمتان را جزم کنید. حسادت در افرادی بیشتر ایجاد میشود که به جای پرورش تواناییهای خود، مدام زندگی دیگران را جستوجو میکنند تا ببینند زندگی آنها چه نتایجی داشته است.
تمرین : چنانچه در شبکه های اجتماعی و با دیدن تصاویر فعالیت های هم صنف خودتان ، مشوش می شوید ؛ برای مدتی از تیررس این تصاویر خارج شوید و حلقه دوستان خود را در کانال ها و اصناف دیگری گسترش دهید ، خود را در بین کسانی مطرح کنید که جذابیت های شغل و حرفه شما را دوست دارند.
یک هفته از ورودیهای منفی دوری کنید!
از امروز تصمیم بگیرید که بیشتر بر چیزها و اتفاقات مثبت تمرکز و سعی کنید یک روز کامل را بدون شکایت کردن سپری کنید. همچنین به مدت یک هفته از ورودیهای منفی دوری کنید! «ورودی منفی» یعنی هر چیزی که در شما حس حسادت ایجاد میکند و موجب میشود تا آرزوی داشتن چیزی را بکنید که ندارید یا نمیتوانید داشته باشید. فکر کردن بیشتر درباره این مسائل برای روح و روان شما مضر است.
شاید در شناخت ورودی های منفی دچار تردید شده اید؛ پیشنهاد می کنیم با انسان های مثبت اندیش و موفق همنشین گردید.
یک تجربه : همیشه به عنوان مدیر آموزشگاه سخنوری با نتایج غیر باور افزایش اعتماد به نفس در فراگیران مدرسه سخن ، متعجب بودم . بارها جزوات و سرفصل های اعتماد به نفس بانوی سخن دکتر فریبا علومی یزدی را مطالعه نمودم و همان مطالبی را می دیدم که در اکثر کلاس ها و کتاب های مرجع وجود دارد. با وجود این نتایج عجیب افزایش اعتماد به نفس در فراگیران به حدی بود که گاهی اوقات ما از این اعتماد به نفس بالای اکتسابی فراگیران ، دچار وحشت می شدیم. چون همه می دانید ؛ اعتماد به نفس مانند یک شمشیر دو لبه است و می تواند برای عده ای از افراد که عزت نفس بالایی ندارند ، مورد سواستفاده قرار گیرد.
بعد از ساعت ها اندیشه و زیر نظر گرفتن فراگیران به طرق مختلف ، متوجه موضوع مهمی شدم . همنشینی با بانوی سخن ایران چند نتیجه غیر قابل باور به همراه داشت. فراگیرانی که پای درس استاد ادب و متانت نشسته اند ، حرف من را تصدیق می کنند که دکتر علومی یزدی بسیار تیزبین ، مثبت اندیش و در برخورد در مقابل مخاطب ، شنونده خوبی می شود که هرگز کلام مخاطب را قطع نمی کند ،او معمولا در اولین بازخورد با یک تعریف کشنده ؛ دست روی نقاط قوت فراگیران می گذارد، نقطه قوتی که واقعی است ولی به جز شخص مخاطب ، معمولا از دید دیگران مغفول واقع می گردد. نفوذ کلام دکتر علومی یزدی بسیار بالاست و کافی است تا یک جمله در مورد مخاطب خویش بگوید تا این جمله در قلب و روح مخاطبش بنشیند. در حقیقت با ارزش دادن به فراگیران و برجسته کردن توانمندی های بالقوه آنان (به نحوی که مخاطب می پندارد مقامی بالاتر از او در این مکان و زمان وجود ندارد )، اعتماد به نفس آنها را در حد اعلا بالا می برد. فراگیران در مجالست با استاد خویش عزت نفس استاد را به وضوح لمس و درک می کنند و خیلی زود رویش جوانه های عزت نفس را در خود احساس می کنند، چون عزت نفس با تلقین و به سرعت به اصل خویش باز می گردد . همان چیزی که به توبه معروف است.
به گواه اکثر کسانی که با مخاطبان و فراگیران ایران مجری در ارتباط هستند ، حسودی اشکار در بین اعضا مدرسه سخن وجود ندارد، این خصیصه مهم در کمتر جایی به چشم می اید. همه در کنار هم ، موفقیت جمعی را تمرین می کنند و این ممکن نیست جز با همنشینی با افراد نیک اندیش ، خیرخواه و نیکوکار.
تمرین : از افرادی که دایم منفی بافی می کنند و شما را منکوب می کنند و از زمین و زمان گلایه دارند ، دوری کنید. نام ده نفر از افراد منفی اطرافتان را بنویسید و آنها را با افراد مثبت اندیش جایگزین کنید. این کار آسان نیست ولی به تجربه اش می ارزد.
قسمتی برگرفته از سایت خراسان |آخرین خبر | نویسنده : راهله فارسی| مشاور| با تدوین و تکمیل توسط ادمین