وبسایت تد از سال 2006 سخنرانیهایی از مشهورترین افراد دنیا را بصورت 18 دقیقهای و رایگان در اختیار عموم قرار داد. امروزه سخنرانیهای تد روزانه بیش از 2 میلیون بازدید دارند و به گونهای جلوهی یک سخنرانی عمومی استاندارد شدهاند. سخنرانیهای تد به 90 زبان دنیا ترجمه شده و رویدادهای آن در 145 کشور برگزار میشود. شاید بتوانیم از این سخنرانیها برای تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان خود کمک بگیریم.
با بررسیهایی که انجام شده سخنرانیهای تد انقدر خوب هستند که تقریباً اعتیادآور هستند. چرا ما نتوانیم سخنرانیهای خود را طوری انجام دهیم که مانند سخنرانیهای تد باشند. البته خب همهی سخنرانهای تد هم عملکرد بسیار عالیای ندارند و ما در این مطلب بهترین نکات را از بهترین سخنرانان تد معرفی خواهیم کرد.
- شور و اشتیاق خود را بروز دهید. شور و اشتیاق منجر به مهارت میشوند و مهارت پایهی یک ارائهی خارق العاده است. اگر خودتان انگیزه نداشته باشید نمیتوانید به سایرین انگیزه بدهید. اگر موضوع را با اشتیاق، هیجان و علاقه بیان کنید مخاطبانتان نیز چنین حسی نسبت به حرفهای شما خواهند داشت. تمرین نشان دادن اشتیاق با زبان بدن و شیوه صحبت کردن از اصول تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان اشت.
- سه داستان تعریف کنید. قبلاً هم گفته بودیم که داستان سرایی بسیار مفید است. اسکنهایی که روی مغز افراد انجام شده نشان میدهند که داستان مغز را تحریک کرده و باعث ارتباط و درک بهتر بین سخنران و مخاطب میشود. شریل سندبرگ از سخنرانان مطرح در تد در ابتدا سخنرانی خشک و پر از آمار و ارقامی را در نظر داشت ولی سه داستان به سخنرانی خود اضافه کرد و توجه زیادی به او جلب شد. داستانها ما را با هم مرتبط میکنند. از داستان سرایی برای تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان استفاده کنید.
- بی وقفه تمرین کنید. یکی از سخنرانیهای دکتر جیل بولت تیلور 15 میلیون بازدید در سایت تد داشت. به گفتهی خودش او سخنرانی خود را قبل از اجرا 200 بار تمرین کرده بود. بصورت بی وقفه تمرین کنید و محتوای خود را کاملاً درک کنید تا بتوانید خیلی راحت آن را ارائه کنید انگار که دارید برای دوست صمیمی خود موضوعی را شرح میدهید.
- نکتهای تازه به مخاطبان خود ارائه کنید. مغز ما انسانها عاشق چیزهای تازه است. زمانی که نکته و حرف جدید ناشناخته، غیرعادی و غیرمنتظرهای ارائه میشود، مخاطب از پیش فرضهای خود خارج شده و به دنیا با دید جدیدی نگاه میکند. رابرت بالارد که لاشه تایتانیک را در سال 1985 پیدا کرد میگوید: «وظیفهی شما در سخنرانی این است که اطلاع رسانی کنید، آموزش دهید و الهام بخشی کنید. تنها زمانی میتوانید الهام بخش باشید که دید تازهای از جهانی که مردم در آن زندگی میکنند به آنها ارائه دهید.»
- لحظات حیرت آور ایجاد کنید. منظور از لحظات حیرت آور یعنی هر چیزی که باعث ایجاد احساس شعف، ترس، هیجان یا شوک در مخاطب شود. این لحظات توجه مخاطب را جلب کرده و پس از سخنرانی نیز در ذهن او باقی میماند. برای تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان خود در این زمینه میتوانید داستانهای هیجان انگیز از زندگی روزمره و یا اتفاقات اخیر استفاده کنید.
- بدون اینکه جوکی بگویید از شوخ طبعی استفاده کنید. شوخ طبعی باعث میشود که گارد مخاطب پایین بیاید و پیامتان را بهتر قبول کند. نیازی نیست که برای شوخ طبعی حتماً جوکی تعریف کنید. کن رابینسون که در زمینهی آموزش فعالیت میکند در سخنرانی معروف خود با عنوان «مدارس چطور خلاقیت را میکشند» از شوخیهای زیادی استفاده میکند. برای مثال در جایی میگوید: «اگر در مهمانیای باشید و بخواهید که بگویید در زمینه آموزش فعالیت میکنید، خب راستش اگر در زمینه آموزش باشید اغلب مهمونی نمیرید و…». نکتهای که در تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان باید دقت داشته باشید این است که خیلی سنگین و خشک نباشید. خودتان را خیلی جدی نگیرید.
- به قانون 18 دقیقه پایبند باشید. سخنرانیهای تد نباید بیشتر از 18 دقیقه باشند. این مدت زمان برای بیان موضوع کاملاً ایده آل است. طبق یافتهها حجم زیاد دادهها مانع انتقال موفق آنها میشود. به گفته کریس اندرسون 18 دقیقه به اندازهای بلند است که بتوانید مسائل جدی را بیان کنید و به اندازهای کوتاه هست که مردم روی شما تمرکز داشته باشند.
- از تصاویر بیشتر از متن استفاده کنید. دشمن یک ارائهی خوب پاورپوینت نیست، بلکه متنهای طولانی و زیاد است. برخی از بهترین ارائههای تد در قالب پاورپوینت هستند. فرقی نمیکند که از چه نرم افزاری استفاده کنید، Apple Keynote یا Prezi، فقط دقت داشته باشید که زیاد از متن استفاده نکنید. از تصویر، انیمیشن و میزان محدودی متن استفاده کنید. این فن با عنوان برتری تصویر شناخته میشود؛ به این معنی که اگر مفهومی همراه تصویر به ما ارائه شود خیلی بهتر آن را به ذهن میسپاریم. برای تقویت سخنرانی عمومی خود از تصاویر بیشتری استفاده کنید.
- خیلی نصیحت نکنید. بهترین سخنرانان تد افرادی هستند که مشکلات خود را بیان کرده و راه حلهایی که به آنها دست یافتهاند را بیان میکنند. شما هم باید قبول کنید که آسیب پذیر هستید و اگر بتوانید درسی از این آسیب پذیری خود به مخاطبان ارائه کنید سخنرانی خوبی خواهید داشت. برین براون محققی است که در یک سخنرانی از اشتباهش در تحقیق سخن گفت و بیان کرد که چطور این اشتباه باعث خودشناسی بیشتر او شده است. حتی در یکی از سخنرانیها در مورد آسیب پذیری نیز صحبت کرد. اوپرا، مجری معروف آمریکایی نیز این سخنرانی را مشاهده کرده و از او در برنامهی خود دعوت کرد. اکنون براون یکی از نویسندگان پرفروش دنیاست.
این نکات که حاصل بررسی سخنرانیهای تد و بهترین سخنرانان آن است میتواند به شما کمک کند تا سخنرانیهای بهتری داشته باشید. فرقی نمیکند که در چه زمینهای میخواهید سخنرانی کنید؛ در هر زمینهای میتوانید از این نکات استفاده کنید. برای تقویت مهارت سخنوری و قدرت بیان خود مدام این نکات را مرور کرده و سعی کنید از آنها در سخنرانی عمومی خود استفاده کنید.
مقالات خواندنی: