سخنران حرفهای شدن کار سادهای نیست. برای اینکه یک سخنران حرفهای شویم باید راه درازی را بپیماییم. گاهی موفقیت تحصیلی و فردی ما در گرو ارائهیک سخنرانی خوب و حرفهای در یک گردهمایی متخصص و مهم است. اینکه چگونه بتوانیم ستاره درخشان چنین محفلی باشیم پدیدهای انتسابی نیست. ما باید بدانیم که اصول سخنرانی آن هم در سطح حرفهای چیست؟ داشتن چه مهارتهایی در سخنرانی مخاطب را جذب میکند؟ و چگونه میتوانیم آن را بهکارگیریم؟ در این مطلب از سخنوری،9 نکته مهم را برای تبدیل شدن به یک سخنران حرفهای بیان میکنیم.
-
تقویت فن بیان
فراگیری فن بیان کلیدیترین نکته برای داشتن یک سخنرانی حرفهای است. نکات زیر به شما در بهبود فن بیان کمک میکنند:
- اگر میخواهید اصول سخنرانی حرفهای را رعایت کنید، حجم متن سخنرانی خود را کاملاً مطابق با زمانی که دارید، آماده کنید تا نیاز نباشد در ایراد سخنرانی عجله کنید. در وهله اول سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید. این مهمترین گام برای عملکرد خوب در سخنرانی حرفهای است.
- برای اینکه مانند یک سخنران حرفهای، کلام گیرایی داشته باشید نیاز نیست تن صدایتان را بالا ببرید. کافی است یک نفس عمیق بکشید و با کنترل صدا آرام و شمرده صحبت کنید تا تکتک کلماتی که به زبان میآورید بهوضوح به گوش جان شنونده بنشیند.
- فراموش نکنید که یک لیوان آب کنار خود بگذارید تا در صورت ضرورت گلویتان را تر کنید.
- سعی کنید هنگام سخنرانی چنان اعتمادبهنفس داشته باشید که شنونده با گوش و چشم خود لحظهبهلحظه دریابد که شما یک سخنران حرفهای هستید. این باعث میشود که مخاطب در جای خود میخکوب شود و به ترک جلسه فکر نکند.
- برای اثبات درستی مطالبتان نیاز نیست متذکر شوید که چه دستاوردها و رتبههایی در آزمونها و رویدادهای دیگر داشتهاید. بهطور خلاصه خودستایی نکنید که این امر بسیار ملالآور و زننده است.
در حین سخنرانی رویکردی همدلانه داشته و خود را عقل کل ندانید!
- مطمئن صحبت کنید. تسلط به متن سخنرانی و ارائه روان آن باعث میشود که شنونده به این نتیجه برسد که تمام متن سخنرانی مستند و علمی است. بد نیست بعضاً برای افزایش اعتبار جملات خود منبع آن را نیز ذکر کنید.
-
تمرین، تمرین و تمرین
برای اینکه یک سخنران حرفهای شناخته شوید، بعدازاینکه با اصول فن بیان آشنا شدید باید بارها و بارها تمرین کنید. بد نیست بدانید که قهارترین سخنرانها هم باوجود تجربیات فراوان بازهم قبل از هر سخنرانی تمرین میکنند. با هر بار تمرین یاد میگیرید که چگونه صدای خود را کنترل کنید. یاد میگیرید که کلمات را چگونه زیباتر ادا کنید و زمان ارائه مطالب را نیز میتوانید با تمرین زیاد بهتر مدیریت کنید. لطفاً این را به خاطر داشته باشید که راز تسلط بر ارائهی مطالب، تنها و تنها تکرار و تمرین است.
-
طرح مشخصی داشته باشید
هنگام آمادهسازی متن سخنرانی، مطالب را از حیث اهمیتشان به ترتیب اولویتبندی کنید و مشخص کنید که برای هر مطلب چه قدر زمان اختصاص دهید. هنگام سخنرانی، مدیریت زمان برای یک سخنران حرفهای امری بسیار مهم است.
-
ارتباط چشمی با مخاطبین
ارتباط چشمی یک سخنران حرفهای با حضار باعث میشود تا آنها دریابند که قصد سخنران این نیست که هرچه زودتر مطلبی را ارائه دهد و به پایان برساند. بلکه درک و فهم حضار نیز برایش حائز اهمیت است.
تماس چشمی با شنونده باعث میشود دریابد که سخنران به او بها میدهد و تأیید گرفتن از شنونده برایش مهم است. این امر میتواند منجر به تعهد شنونده برای گوش دادن به ادامه سخنرانی شود.
-
شرکت در همایشها و سخنرانیها
برای فراگرفتن راههای خوب سخنرانی کردن، باید سخنرانی دیگران را ببینید.
باید ببینید که یک سخنران چگونه توجه مخاطبین خود را جلب میکند؟ باید ببینید که یک سخنران چگونه مینشیند و میایستد؟ باید ببینید که یک سخنران چگونه با شنوندهها ارتباط چشمی برقرار میکند؟
حتی اگر احساس کردید که در عرصه سخنرانی مهارتهای لازم را کسب کردهاید، بازهم به تماشای سخنرانیهای مختلف بروید. مطمئناً همیشه نکاتی برای یادگیری هست.
-
تماشای ویدئو کلیپهای مرتبط
از تماشای فیلمهای آموزشی غافل نشوید. سخنرانی افراد مشهور که دسترسی به آنها کار آسانی نیست را ببینید. سعی کنید با دقت زیاد به آنها نگاه کنید. بیشک با هر بار دیدن این ویدیوها نکات جدیدی به یافتههایتان اضافه خواهد شد و رفتهرفته به این نتیجه خواهید رسید که راه خوبی را برای ارتقای سخنرانیو تبدیل شدن به یک سخنران حرفهای انتخاب کردهاید.
-
مطالعه
اهمیت مطالعه را برای تسلط کلام و گفتارتان دستکم نگیرید. هرچقدر دایره واژگان خود را افزایش دهید در واقع مهارت سخنرانیتان را افزایش دادهاید. این از ویژگی های مهم یک سخنران حرفهای است.
مطالعه را محدود به یک زمینه نکنید. سعی کنید در هر زمینهای مطالعه داشته باشید و اطلاعاتتان را بیشتر و بیشتر کنید. این امر به افزایش اعتمادبهنفس شما کمک زیادی خواهد کرد. وقتی احساس کنید سواد کافی برای ارائه مطالب را دارید، مسلماً انرژی بیشتری برای سخنرانی خواهید داشت و حرفهایتر نیز به نظر خواهید رسید.
-
مشارکت دادن مخاطب
سعی کنید با سوال پرسیدن و درگیر کردن ذهن مخاطب، آنها را در سخنرانی خود مشارکت دهید. کنجکاوی و علاقه به یافتن پاسخها، مخاطب را به دنبال شما تا انتهای سخنرانی میکشاند. مسلما دراینبین ذهن مخاطب هر لحظه درگیر سوالات متعددی میشود و هر بار که به جواب سؤال خود میرسد به گوش دادن علاقهمندتر میشود. یک سخنران حرفهای و باتجربه به چالش کشیدن مخاطب را همیشه در برنامه سخنرانی خود مدنظر دارد.
-
پوشش مناسبی برای سخنرانی انتخاب کنید.
پوشیدن یک لباس راحت و درعینحال زیبا نکتهای بسیار پراهمیت است. انتخاب یک لباس راحت برای سخنران نقش مهمی را برای برقراری ارتباط مؤثر ایفا میکند. مهم است مخاطبان شما را چگونه ببینند. لباسی انتخاب کنید که هنگام نشستن و برخاستن و حرکات دست و … اذیت نشوید. شاید به نظر نرسد اما بدانید اگر لباسی تنگ و محدودکننده بپوشید، کیفیت سخنرانیتان ممکن است اُفت کند. کفش تمیز و ساعت مچی را نیز از یاد نبرید.
سخن آخر
با رعایت تمامی این نکات، سخنرانی مطلوب و باکیفیتی خواهید داشت. ضمناً یادتان باشد اگر در کنار این نکات لبخند زیبایی به لب داشته باشید، جو محفل صمیمیتر و دلنشینتر خواهد بود و توجه مخاطب را بیشتر جلب خواهید کرد.
مقالات خواندنی: