اعتماد به نفس نکتهای کلیدی برای موفقیت در بسیاری از بخشهای زندگی است. افراد با اعتماد به نفس بالا در محیط کاری، اجتماعی و قرارهای دوستانه برجسته هستند. مطالعات نشان میدهند افرادی که اعتماد به نفس بالایی دارند به مقامهای بالاتری نسبت به آنهایی که اعتماد به نفس ندارند، دست مییابند. آنهایی که بیشتر از تاثیر و نفوذ خود در ارتباط با دیگران استفاده میکنند، بیشتر مورد استقبال قرار میگیرند.
هرگز نباید اهمیت زبان بدن را در روابط اجتماعی و سخنرانیها دست کم گرفت. اگر پیامهای اشتباهی انتقال دهید مخاطبان خود را پس خواهید زد. اما با زبان بدن صحیح، براحتی میتوانید برنده شوید. به عبارت ساده، زبان بدن، شیوه ارتباط بدن بدون استفاده از کلمات است که ترکیبی از حالتهای چهره، ژست و حرکات است و آنچه را در ذهنتان وجود دارد انتقال میدهد.زبان بدن شامل ژست، حالت ایستادن و حالات چهره میشود. اینها نکات مهمی هستند که باید در حضور مخاطب رعایت کنید. وقتی حرف میزنید، یک زبان بدن مستحکم و مثبت از ملزوماتی است که باعث ایجاد اعتبار، ارتباط با مخاطب و ابراز احساسات میشود.
اگر به اندازهای که مایل هستید اعتماد به نفس ندارید، تعدادی تغییر جزئی در زبان بدن میتواند تاثیر بزرگی داشته باشد.
۱. سر و چانه خود را بالا بگیرید
لیلیان گلس، متخصص زبان بدن و نویسنده کتاب The body language advantage، میگوید دائما باید سر خود را بالا بگیرید. “افراد بیپروا و با اعتماد به نفس بالا همواره بالا را نگاه میکنند، نه پایین و میز و زمین و یا پاهایشان را. همیشه تصور کنید طنابی سر شما را بالا نگه میدارد.
۲. صاف بایستید
ژست صحیح تاثیر زیادی در درک دیگران از شما دارد. صاف ایستادن اعتماد به نفس، اعتبار و وقار را نشان میدهد درحالیکه آویزان ایستادن شما را غیرحرفهای و بیعلاقه مینماید.
شانههایتان را به عقب بکشید اما از سفت و جامد بهنظر رسیدن ممانعت کنید. اگر شانههایتان افتاده باشد یا پشتتان بیش از حد سفت و محکم باشد، ژستتان برای مخاطب اطمینانبخش نخواهد بود. این ژست ترس و یا تزلزل شما را نشان میدهد. اگر فکر میکنید که به اندازه کافی خوب نیستید، ژست بدنتان آنرا نمایان خواهد کرد. در نتیجه اعتبارتان نزد مخاطبان زیر سوال میرود.
۳. پاهایتان را در وضعیت باز قرار دهید
شاید فکر کنید کسی به پاهایتان نگاه نمیکند اما ایستادن صحیح میتواند نشاندهنده اعتماد به نفس باشد. ایستادن با پاهای بسته شما را ترسو و خجالتی نشان میدهد. لازم است پاهای خود را به اندازه یک فوت از هم باز کرده و به سمت بیرون قرار دهید.
گلس میگوید: “یک فرد با اعتماد به نفس، دو پا دارد که بصورت مستحکم روی زمین قرار گرفتهاند. از نظر فیزیکی نیز بیشتر تعادل خواهید داشت و اعتماد به نفس بیشتری نسب به پاهای روی هم قرار گرفته یا بسته نشان خواهد داد.“
همچنین به یاد داشته باشید قرار دادن زاویه پاها به سمت بیرون و در مسیر شخص مقابل علاقه، اعتماد و پذیرا بودن را نشان میدهد درحالیکه زاویهای بسته نشانگر بیعلاقگی است.
۴. از اشاره دستها استفاده کنید
گلس میگوید:” ایما و اشاره دستها تصویری از صداقت میدهد و این در اعتماد به نفس تاثیر دارد.
از حرکات آرام و نرم که وقار و آرامش را نشان میدهند استفاده کنید.
۵. دستهایتان را بیرون از جیب و قابل رویت قرار دهید
توجه کنید دستهایتان همواره قابل رویت باشند.
گلس میگوید:” قرار دادن دستها در جیب از بدترین کارهاییست که میتوان در جهت اعتماد به نفس بیشتر انجام داد. دستها از روی استرس در جیب قرار داده میشوند. در نتیجه این کار شما را ناراحت یا مردد نشان میدهد.”
قرار دادن دستها بصورت ضربدری نیز اثر منفی به همراه دارد بطوریکه فرد را بسته و غیرپذیرا نشان میدهد.
۶. ارتباط چشمی از ملزومات است
مطابق گفته گلس، ارتباط چشمی شاید مهمترین شاخص اعتماد به نفس باشد. همانطور که قدیمیها میگویند: چشمها پنجرهای به درون هستند. وقتی در هنگام حرف زدن به مخاطبتان نگاه میکنید، میتوانید به او اطمینان دهید که نسبت به موضوع خود اطمینان دارید و مسلط هستید. مهارت سادهی حفظ کردن نگاه دیگران، باعث میشود مورد اعتمادتر و موثقتر به نظر برسید.
اگر در این مورد مشکل دارید، سعی کنید دو ثانیه در چشم طرف مقابل، سپس دو ثانیه به بینی او، دو ثانیه دهان و دو ثانیه به تمام صورت او نگاه کنید. این روند را در طول مکالمه خود ادامه دهید. با این روش، به گفته گلس، تمام طول مکالمه را در چشم مخاطب نگاه خیره نخواهید شد.
۷. کلماتی چون “اِم” و “مثلا” را حذف کنید
افراد، اعتماد به نفس مخاطب خود را از طرز حرف زدن وی میسنجند؛ پس مهم است که به رفتار و تن صدای خود توجه کنید.
” وقتی در حال مکالمه هستید ماهیچههای شکمی را منقبض کنید. از این طریق اعتماد به نفس بیشتر و صدای زیر و قویتری خواهید داشت. کلماتی چون اِم را از مکالمه حذف کنید و سعی کنید شمردهتر حرف بزنید. در حرف زدن عجله نکنید و سعی کنید دقیق و واضح سخن بگویید. همچنین از انعطاف در حرف زدن نترسید و با افزودن مقداری اشتیاق در کلام، اعتماد به نفس بیشتری نشان دهید.” -گلس
۸. خود را علاقهمند جلوه دهید و چربزبانی نکنید
گلس میگوید بهترین توصیهای که برای افراد خواهان اعتماد به نفس بیشتر میتوانم داشته باشم این است که روی مخاطب خود تمرکز کنند تا اینکه نگران این باشند دیگران آنها را چگونه میبینند.
“ خلاصه کلام اینکه خود را علاقهمند نشان دهید نه خوشمزه! بیشتر روی مخاطب خود و آنچه میگوید تمرکز کنید.” -گلس
او میگوید از طریق زبان بدن میتوان خود را بیشتر از آنچه که هستیم، با اعتماد به نفس بیشتری نشان دهیم.
مقالات خواندنی: