فن بیان کودکان مهارتی بسیار کاربردی بوده که تا حد زیادی موفقیت آنها را در مراحل مختلف زندگی تضمین میکند. بهطور کلی افرادی که مهارت خوبی در بیان افکار و ایدههایشان دارند، بهتر میتوانند دیگران را تحت تأثیر خود قرار دهند. افراد برخوردار از فن بیان قوی، در موقعیتهای مختلف دست بالا را دارند و با افسون کلام، شرایط را به نفع خودشان تغییر میدهند. در مقابل، بسیاری از افراد، صرفاً به این دلیل که «خوب صحبت کردن» را بلد نیستند، شانسها و فرصتهای زیادی را در زندگی از دست میدهند. شاید ناعادلانه به نظر برسد؛ ولی قاعدهی بازی همین است!
مهمترین دلیل اهمیت موضوعی مثل فن بیان کودکان این است که یادگیری مهارتهای کلامی در سنین ابتدایی، نتایج بهتری را در پی دارد. به عبارت دیگر، کودک شما هر چقدر زودتر اصول و فنون فن بیان را یاد بگیرد، سریعتر میتواند به یک سخنور قهار تبدیل شود. هرچند که آموزش سخنوری کودکان را از هر سنی می توان آغاز کرد؛ ولی بسیاری از صاحبنظران 7 سالگی و پس از آن را مناسب ترین زمان برای تدریس روشمند و اصولی فن بیان به کودکان می دانند.
سخنرانی در جمع برای اغلب بزرگسالان یک کابوس ترسناک است. ولی یادگیری فن بیان در دوران کودکی باعث میشود که کودک بتواند در مراحل اولیه زندگی با این ترس روبرو شده و بر آن غلبه کند. بااینحال، تحقق این امر، مستلزم انتخاب روش مناسب در آموزش فن بیان به کودکان است. از میان روشهای مختلف، شاید هیچ روشی به اثربخشی کوچینگ سخنرانی و فن بیان نباشد. حضور یک کوچ توانمند میتواند مسیر یادگیری فن بیان و تسلط بر زوایای مختلف آن را برای کودک هموار کند. کوچینگ، چالش یادگیری فن بیان را برای کودک به یک سرگرمی مفرح تبدیل میکند و از این طریق، او را به سطوح بالایی از اعتمادبهنفس و قدرت رهبری میرساند. برای کوچینگ البته که میتوانید از چهرههای مشهور سخنوری و فن بیان که ارائهدهنده خدمات تخصصی در این زمینه هستند، کمک بگیرید. ولی آیا میدانید که خود شما هم میتوانید وظیفهی کوچینگ فن بیان کودک را بر عهده گرفته و برای او بهعنوان یک کوچ سخنرانی و فن بیان ایفای نقش کنید؟
چرا مقطع کودکی، یک دوره طلایی برای آموزش فن بیان است؟
داشتن مهارتهای ارتباطی در جامعه امروز برای افراد از نان شب واجبتر است. به همین دلیل، صاحبنظران آموزش این مهارت در دوران کودکی را به شکلی جدی مورد تأکید قرار میدهند. مقطع کودکی، دورانی خاص و پرماجراست؛ زیرا کودک در همین مقطع، بهتدریج وارد جامعه شده و در گروههای اجتماعی (مثل گروه همسالان) نقشهای خاصی را ایفا میکند. ایفای نقش بهعنوان عضوی از جامعه، کودک را به سمت تحلیل و استدلال سوق میدهد. وقتی این اتفاق میافتد، او بهطور ذاتی مایل است افکار، ایدهها و احساسات خود را درباره مسائل و موضوعات مختلف بیان کند. اینجاست که با آموزش فن بیان کودکان، میتوان آنها را قادر به انجام این کار کرد. به این ترتیب آنها یاد میگیرند که جهان درون خود را به شکلی سازنده، واضح و گیرا با دیگران به اشتراک بگذارند.
با بزرگتر شدن و ورود به مقاطع دیگر زندگی، کودک دیروز با موقعیتهای مختلفی روبرو میشود. موقعیتهایی که در بسیاری از آنها باید در مقابل دیگران بایستد و برای آنها صحبت کند. برخی کودکان از همان سنین ابتدایی بهخوبی با سخنرانی در جمع کنار میآیند؛ ولی اغلب آنها بهواسطه ترسی ذاتی و طبیعی، از قرار گرفتن در چنین موقعیتهایی میترسند. این ترس، هر چقدر کهنهتر شود، همچون درختی تنومند در اعماق وجود فرد ریشه میدواند و به همین دلیل، رهایی از آن به چالش دشوارتری تبدیل خواهد شد. ولی چنانچه از همان سنین ابتدایی با آن مقابله کنیم، بهراحتی میتوانیم آن را از وجود کودک ریشهکن کنیم. به این ترتیب، بستر لازم برای ظهور اعتمادبهنفس در کودک و یادگیری مهارتهای ارتباطی مختلف ازجمله سخنرانی در جمع فراهم میشود. از این روست که مقطع کودکی را دوره طلایی آموزش فن بیان کودکان میدانند. دورهای که به کمک کوچینگ سخنرانی میتوان پتانسیلهای پنهان در وجود کودک را به اوج شکوفایی رساند.
آموزش فن بیان کودکان چه کمکی به آنها میکند؟
این روزها بیش از هر زمانی دیگری روی اهمیت آموزش فن بیان به کودکان تأکید میکنند. ولی بهراستی چرا؟ برخورداری از فن بیان و مهارتهای کلامی، چه فایدهای دارد و چطور میتواند فرد را به مقصد موفقیت رهنمون سازد؟ پس بیایید به این پرسش اساسی با سرفصلهای زیر پاسخ دهیم:
- گشودن درهای موفقیت: تقریباً هر فردی در مقاطعی از زندگی شخصی، تحصیلی یا حرفهای لازم است در مقابل دیگران سخن بگوید. هر سخنرانی، فرصتی برای رشد و توسعه و نیل بهمراتب بالاتر است. فردی که با تکیه بر اعتمادبهنفس، دیگران را مسحور هنر سخنوری خود میکند، بهآسانی خودش را در نگاه آنها متمایز میسازد. این تمایز، بهنوبه خود نیل به اهداف و پیشرفت مستمر را امکانپذیر میسازد.
- بهبود قدرت متقاعدسازی: هدف اصلی ارتباطات، انتقال واضح پیام و مقصود است. کوچینگ فن بیان کودکان به آنها میآموزد که چگونه این کار را به نحو احسن انجام داده و از این طریق ضمن تأثیرگذاری بر دیگران، آنان را با گفتههای خود متقاعد و همنوا کنند.
- بهبود مهارتهای ارتباطی: آموزش فن بیان کودکان، قابلیت آنها را در سایر مهارتهای ارتباطی نیز بهبود میبخشد. بهعنوان مثال آنها نحوه استفاده از سرنخهای غیرکلامی و زبان بدن را نیز فرا میگیرند. درنتیجه میتوانند دیدگاهها و ایدههایشان را به شکلی منسجم و سازمانیافتهتر ارائه دهند.
- افزایش اعتمادبهنفس: سخنرانی در جمع به شکل معجزهآسایی احساس ارزشمند بودن را در کودک تقویت میکند. هر بار که فرزند شما در مقابل دیگران صحبت میکند، این اعتمادبهنفس افزایش مییابد. این امر درنهایت به تسهیل برقراری ارتباط و تعامل با دیگران میانجامد. ضمن اینکه بهطور مستقیم، بر کیفیت مواجههی او با چالشهای مختلف زندگی تأثیر میگذارد.
- ارتقای عملکرد تحصیلی: تحقیقات نشان میدهد کودکانی که از فن بیان خوبی برخوردار هستند، عملکرد بهتری در کلاس درس دارند. آموزش فن بیان کودکان، آمادگی لازم را برای ارائههای کلاسی، تعامل با معلم و همکلاسیها، تفکر انتقادی، گوش سپردن فعال و … در آنها ایجاد میکند. مواردی که برآیند آنها به موفقیت و پیشرفت تحصیلی مستمر منجر میشود.
- پرورش مهارتهای رهبری: سخنرانی در جمع و فن بیان قوی، ازجمله مهمترین قابلیتهای رهبران موفق هستند. رهبران باید الهامبخش کارکنان باشند و به آنها در انجام هر چه بهتر وظایفشان، انگیزه بدهند. این کار تا حد زیادی از طریق بیان و کلام انجام میپذیرد. به همین دلیل، کوچینگ سخنرانی کودکان را میتوان گامی بلند در راستای پرورش و تربیت رهبران آینده دانست.
با شرکت در دورههای مدرسه سخن، به کوچ فن بیان فرزندتان تبدیل شوید
مدرسه سخن از بدو فعالیت خود، دورههای زیادی را با هدف ارتقای فن بیان برای اقشار مختلف برگزار کرده است. دورههایی که توانستهاند سخنوران خوب زیادی را تربیت و به جامعه سخنوری ایران معرفی کنند. حالا ما تصمیم گرفتهایم در راستای انجام رسالت خود که همانا اعتلای سطح فن بیان فارسیزبانان است، دورهای ویژه را تحت عنوان کوچینگ سخنرانی برای والدین برگزار کنیم. هدف از ارائه این دوره آن است که والدین گرامی بتوانند با فراگیری اصول و قواعد کوچینگ، بهعنوان یک مربی، مهارت فن بیان و سخنوری را به کودک خود بیاموزند و با راهنماییهای خود، او را در مسیر توسعه مستمر قرار دهند. یادگیری نحوه آموزش فن بیان کودکان در کنار دلسوزی خاص والدین، روند پیشرفت کودک را تسهیل و تسریع نموده و باعث میشود در مدت زمان کمتری، سطوح مختلف فن بیان را یکی پس از دیگری با موفقیت طی کنند.
شما والدین گرامی با شرکت در دوره کوچینگ سخنرانی کودکان بالای 7 سال با یک تیر دو نشان میزنید. چون علاوه بر تبدیل شدن به یک کوچ سخنرانی، میتوانید آموختههایتان را در زندگی شخصی و حرفهای خود نیز به کار بسته و کیفیت تعامل و ارتباطتان را با دیگران به شکل قابلتوجهی بهبود دهید. مواقعی پیش میآید که کودک شما از صحبت کردن احساس تشویش، اضطراب یا ترس میکند. بهعنوان یک کوچ سخنرانی، یاد میگیرید که در چنین مواقعی چه کاری باید انجام دهید. خواهید آموخت که نیازی به سرکوب این احساسات نیست؛ بلکه به جای آن، باید مواقعی را که با موفقیت از عهده انجام این کار برآمدهاند به آنها یادآوری کنید. در ابتدا یا اواسط راه شما نمیتوانید ترس را از بین ببرید؛ ولی میتوانید کودک را به بینش و نگاهی مجهز کنید که در غلبه بر ترسها و تردیدها کمکش کند.
لازم به ذکر است که شما در دوره کوچینگ سخنرانی کودکان، اصول آموزش و هدایت کودک در مسیر تبدیل شدن به یک سخنور خوب را فرا میگیرید. به این معنا که یاد میگیرید چگونه توانمندیهای ارتباطی کودک را شکوفا کرده و یک استراتژی مشخص برای پیشرفت او ترسیم کنید. بااینحال، نیل به هدف علاوه بر استراتژی، نیازمند تکنیکهای مؤثر است. به همین دلیل، شرکت در کلاس کوچینگ سخنرانی، آنها را از حضور در دوره تکنیکهای فن بیان بینیاز نمیکند. دوره کوچینگ سخنرانی کودکان و دورههای آموزش تکنیکال فن بیان، مکمل یکدیگر هستند که ترکیب این دو در ارتقای مهارت سخنوری کودک دلبندتان معجزه میکند.