چگونه مهارت سخنرانی متقاعد کننده را بیاموزیم؟
هدف از سخنرانی در انتخاب شیوهی سخنرانی بسیار مهم است و باید به این موضوع دقت ویژه داشت. در برخی از سخنرانیها هدف، متقاعد کردن مخاطبان به بهرهمندی از کالا یا خدمات یا تغییر نگرش آنها نسبت به موضوعی است. در چنین مواقعی از چه فنی باید استفاده کرد؟ در ادامه به بررسی مهارت سخنرانی متقاعد کننده میپردازیم و اینکه چطور میتوان بهترین استفاده را از این فن داشت.
فواید متقاعد کننده بودن چیست؟
سخنرانی که از مهارت متقاعد کنندگی برخوردار است در این زمینهها بهتر عمل میکند:
- انتقال پیام و مفهوم در سخنرانی؛
- جذب مخاطبان بیشتر در سخنرانیها؛
- درگیر کردن مخاطبان با موضوع رویداد؛
- ترغیب مخاطبان به حرکت به سمت اهداف سخنرانی؛
- و…
برای دستیابی به اهداف بالا باید در سخنرانی خود متقاعد کننده باشید و برای این کار در یک کلام باید «نگاه کنید».
نگاه کردن و دقت به مخاطبان
پدیدهی عجیبی بین سخنوران وجود دارد و آن هم این است که بهترین زمان برای برقراری ارتباط با مخاطبان و اثرگذاری بر آنها را هدر میدهند. فکر میکنید شما هم دچار این مشکل باشید؟
این مشکل چطور به وجود میآید؟ و چطور میتوان از آن جلوگیری کرد؟ معمولا به هنگام سخنرانی بیشترین تلاش ما منعطف میشود به انتقال مفاهیم و اطلاعاتی که سعی در ارائهی آنها داریم. در ذهن خود فکر میکنیم چارتها، اسلایدهای پاورپوینت، تحقیقات، آمار و داده و هر چیزی که برای ارائهی آن به روی سن آمدهایم بیشترین اهمیت را دارند.
حتی فکر میکنیم فقط برای ارائهی همین اطلاعات آمدهایم و نیاز به انجام کار دیگری نیست. کار ما به عنوان سخنران تنها ارائهی مطالب نیست؛ کار اصلی ما اثر گذاری مثبت روی مخاطبانمان است. اثرگذاری مثبت یعنی : متقاعد کردن، انگیزه دادن، به حرکت واداشتن، به اشتراک گذاشتن دیدگاهمان، ثابت کردن مهارتهای رهبری خودمان و غیره. ایدهی اصلی و مرکزی سخنرانی این است که ما چیزی داریم که شنوندگان به آن نیاز دارند و باید آن را به مخاطبانمان برسانیم.
استفاده از اطلاعاتی که در اختیار داریم برای رساندن پیام خود به مخاطب اهمیت زیادی دارد ولی این محتوا به اهمیت ارتباط برقرار کردن با مخاطبان نیست. اگر فکر کنید که ارائهی اطلاعات تنها هدف سخنرانی است پس دقیقا در مسیر اشتباه قدم خواهید برداشت. مسیر اشتباه این است که به محتوای ارائه ی خود بیشتر از هر چیز دیگری اهمیت بدهیم.
اگر بیش از اندازه به محتوا اهمیت بدهیم دچار اشتباهِ خواندن از روی اسلاید برای مخاطبان خواهیم شد؛ آن هم درست زمانی که باید به مخاطبان خود نگاه کنید و فراتر از یک سخنران ساده باشید.
برای سخنرانی متقاعد کننده باید درست نگاه کرد
همانطور که در بالاتر گفتیم اگر تنها به ارائهی مطلب توجه داشته باشید ممکن است آنطور که باید به مخاطبان خود نگاه نکنید. تسلط کافی بر محتوا و تمرکز روی برقراری ارتباط با مخاطبان باعث میشود به هنگام بیان نکات کلیدی به جای اینکه به اسلایدها یا نوشتهها نگاه کنید به مخاطبان خود نگاه کنید. نگاه کردن به مخاطب به هنگام بیان نکات کلیدی ارائه باعث ایجاد ارتباطی موثر و اثر گذاری بیشتر میشود.
به هنگام سخنرانی و بیان قسمت کلیدی هر جمله باید به مخاطبان خود نگاه کنید نه به اسلایدها. برای مثال: هدف ما از ارائهی این محصول تنها برطرف کردن نیاز مخاطب نیست. ما می خواهیم انقلابی در بازار ایجاد کنیم.
اگر در قسمت «می خواهیم انقلابی در بازار ایجاد کنیم» به مخاطبان نگاه نکنید یعنی تسلط کافی را ندارید و نتوانستهاید از فرصت برقراری ارتباط بهتر با آن استفاده کنید.
قانون اول: قانون طلایی در اثرگذاری بر مخاطبان
«اگر به مخاطبان خود نگاه نمیکنید هیچ کلامی نباید به زبان بیاورید».
این قانون که به عنوان قانون اول در مهارت سخنرانی متقاعد کننده است این پیام را میرساند که هنگام بیان پیام اصلی خود حتما باید نگاهتان به مخاطبان باشد. اینگونه پیام شما در پوست و گوشت مخاطبان خواهد رفت و تغییر در عملکرد خود را در مدت کمی متوجه خواهید شد.
قانون دوم: شناخت مخاطبان
قبل از اینکه سخنرانی خود را شروع کنید بهتر است مخاطبانتان را بشناسید و ببینید چه رویکردها، ارزشها و علایقی دارند. همانطور که قبلتر هم گفتیم، برقراری ارتباط با مخاطب مهمتر از انتقال اطلاعات است.
نوع بیان و رویکرد شما باید طبق علایق مخاطبان باشد و به همین دلیل شناخت مخاطب قبل از رویداد مهم است. باید ببینید مخاطبان شما از چه روش سخنرانی بیشتر استقبال میکنند. آیا دوست دارند سخنران به طور مستقیم به بیان موضوع بپردازد یا نیاز است قبل از شروع کمی در مورد موضوع شوخی کند و به طور غیر مستقیم وارد بحث اصلی شود.
قانون سوم با مخاطبان خود به خوبی ارتباط برقرار کنید
اگر دقت کرده باشید بیشتر سخنرانان موفق در ابتدای سخنرانی خود خاطره یا داستانی در مورد زندگی خود بیان میکنند که مربوط به موضوع سخنرانی است. این کار باعث میشود مخاطبان ارتباط بهتری با شما برقرار کنند. برقراری ارتباط موفق باعث میشود مخاطبان نظرات شما را بهتر و راحتتر قبول کنند.
به یاد داشته باشید در حین سخنرانی با افراد واقعی سروکار دارید و نه دشمن یا ربات. توجه به مشکلات و احساساتی که ممکن است داشته باشند و ابراز علاقهمندی به سوالات آنها باعث میشود ارتباط خوبی با آنها برقرار کنید.
قانون چهارم: قاطع و جسور باشید
به هنگام بیان کردن پیام خود، آن را در قالب سوال یا تقاضا بیان نکنید. بلکه پیام اصلی خود را در قالب یک نتیجه یا گزاره بیان کنید. داشتن اعتماد به نفس در بیان باعث میشود مخاطب راحتتر حرف شما را قبول کند.
به دنبال تایید سخنان خود از طرف دیگران نباشید و پیام خود را با مثال زدن حقایق پشتیبانی کنید.
ضمنا به هنگام سخنرانی و ایراد نکته، آن را به مخاطبان خود تحمیل نکنید. پس از بیان کلام خود صبور باشید و بگذارید پیام شما به آرامی در ذهن مخاطب بنشیند.
سخن پایانی
در سخنرانی متقاعد کننده شما با ایجاد ارتباط با مخاطبان و معرفی خود به عنوان منبعی قابل اعتماد سعی در انتقال پیام و مفهوم می کنید. پیامی که به مخاطبان باید ارسال کنید باید ساده و قابل فهم باشد. همچنین باید سطح مناسبی از ارتباط با مخاطبان را داشته باشید و به همین دلیل است که بیشتر سخنرانان موفق ابتدای سخنرانی خود را با خاطره یا داستانی شروع میکنند تا به مخاطبان بگویند که آن ها هم مشکل یا تجربهی مشابهی داشتهاند. امید است با پیروی از قوانینی که در متن بالا گفتیم بتوانید مهارت سخنرانی متقاعد کنندهی خود را تقویت کنید. به نظر شما برای بهتر شدن در این مهارت باید چه کار کرد؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
جمع بندی
مخاطب: افرادی که به دنبال تقویت مهارت سخنرانی خود و متقاعد کردن مخاطبانشان هستند.
هدف: ارائه راهکارهای عملی برای ارتقای مهارت سخنرانی متقاعد کننده.
نکات کلیدی:
- قانون اول: هنگام بیان پیام اصلی خود حتما باید نگاهتان به مخاطبان باشد.
- قانون دوم: قبل از شروع سخنرانی، مخاطبانتان را بشناسید و ببینید چه رویکردها، ارزشها و علایقی دارند.
- قانون سوم: با مخاطبان خود به خوبی ارتباط برقرار کنید.
- قانون چهارم: قاطع و جسور باشید و پیام خود را با مثال زدن حقایق پشتیبانی کنید.
مزایای سخنرانی متقاعد کننده:
- انتقال بهتر پیام و مفهوم
- جذب مخاطبان بیشتر
- درگیر کردن مخاطبان با موضوع
- ترغیب مخاطبان به حرکت به سمت اهداف سخنرانی
اقدام بعدی:
- قوانین ارائه شده در این مقاله را در سخنرانی های بعدی خود به کار ببرید.
- برای تقویت مهارت خود به تمرین و مطالعه در این زمینه بپردازید.
- نظرات و تجربیات خود را در مورد سخنرانی متقاعد کننده با ما به اشتراک بگذارید.
سوال: به نظر شما برای بهتر شدن در مهارت سخنرانی متقاعد کننده باید چه کار کرد؟