متن مجری : سارینا بیژنی-توسعه و عدالت آموزشی
بسم الله الرحمن الرحیم
به نام عادل عدالت گستر
عدل کن عدل که گفتهاند حکیمان جهان
مملکت بیمدد عدل نماند بر جای
خانم ها آقایان سلام و درودتان باد. به اولین همایش توسعه و عدالت آموزشی خوش آمدید.
اینجانب سارینا بیژنی، عرض خیرمقدم و شادباش دارم محضر ارزشمندتان.
امروزه بیشتر از هر زمان دیگری به پیشرفت و توسعه ایران می اندیشم. و نیک می دانم که بدون شک یکی از عوامل توسعه، عدالت است.
و برای سارینای 14 ساله که دانش آموز پایه هفتمه، از بین انواع عدالت، عدالت آموزشی مهمتر و اثرگذارتره. اما در جامعه ای که نه جرعه ای از عدالت می چکد و نه قطره ای از دلالت، چگونه توقع توسعه داشته باشیم؟ بدون تردید، بی عدالتی و نابرابری آموزشی در ایران عمیق تر از آن چیزی است که تصور می شود. باید به یاد داشته باشیم که آموزش با سایر نیازهای انسان تفاوت جدی دارد. برای مثال ما روزانه نیازمند حدود 2500 کالری هستیم تا زندگی متعارفی داشته باشیم؛ این 2500 کالری را می شه با یک سبد غذایی ارزان یا بسیار گران تامین کرد. این نابرابری به دانش آموزان لطمه ویژه ای نمی زند. این نابرابری آینده زندگی دانش آموز را تغییر نمی دهد. اما آموزش چنین نیست.هر گونه نابرابری آموزشی به زیان فرد و طبعا به زیان جامعه است.چون آموزش، کالا و خدمت مصرفی نیست.بلکه یک کالای سرمایه ای است، هم سرمایه گذاری شخصی است و هم سرمایه گذاری اجتماعیباید به یاد داشته باشیم، یکی از مهم ترین معادن هر کشور، معدن نیروی انسانی است و نیروی انسانی کارآمد، بااستعداد و خلاق هم جز با آموزش شناخته نمی شود. پس آموزش برابر برای کشف این معادن انسانی لازم است.باید به یاد داشته باشیم که نابرابری آموزشی یک بحران است؛ بحرانی عمیق در کشورمان و بحران عمیق تر در ذهن و روان جوانان کشور. باید به یاد داشته باشیم، در جامعه ای که عدالت، رعایت نشود، فرق به فقر می انجامد و دست و پای فقیر در قیر می ماند. غنی سیر است و فقیر اسیر. باید به یاد داشته باشیم شکاف طبقاتی و اختلاف درجاتی، بنای زندگی و بنیان ارزندگی را در هم می ریزد.اما سوال اینه که چرا دچار این وضع شدیم؟ چه دلایلی باعث ایجاد آینده نابرابر تحصیلی بین دانش آموزان شده است؟
امروز یکم اسفند ماه 1402 همزمان با 20 فوریه که روز جهانی عدالت نامگذاری شده، در نخستین همایش ملی توسعه و عدالت آموزشی گرد هم آمدیم تا این موارد را بررسی کنیم.
اصولِ خُلق نیک آمد عدالت
پس از وی حکمت و عفّت، شجاعت
عادل و عدالت گستر بمانید و بپایید. متشکرم.
رییس دوازدهمین جشنواره بین المللی سعدی : دکتر فریبا علومی یزدی
مطالب مرتبط