بسم الله الرحمن الرحیم
به نام پناه بیپناهان
سلام.
من فاطمه محمدی هستم، کارشناس روانشناسی.
بگذارید سخنرانیام را با داستانی واقعی از کودکی خودم شروع کنم:
هفده سال پیش وقتی که شش ساله بودم، یک شب دل درد خیلی شدیدی داشتم و کلی گریه کردم تا به بیمارستان رسیدیم، بعد از یک سری معاینات، پزشک گفت که باید آزمایش خون بدهم.
اون لحظهها برای من خیلی سخت و عجیب بود .پر از ترس و استرس بودم.
همینکه پرستار میخواست از من خون بگیرد، مدام گریه میکردم و مانع این کار میشدم. آخه از آمپول میترسیدم . تا اینکه گفتم :«چرا از من خون میگیرید؟ میشه به جای من از بابام خون بگیرید؟ »
همه شروع کردند به خندیدن و منم مات و مبهوت نگاهشان میکردم و با خودم میگفتم من کلی درد دارم در حالی که اینها به من میخندند.
خلاصه که اونجا اولین لحظه ای بود که فهمیدم من باید تنهایی مسئولیت درد کشیدنم را، زندگی کردنم را و بزرگ شدنم را قبول کنم .و یک آمپول داستان تغییر و تحول زندگی من را رقم زد .
ما انسانها از اولین لحظه متولد شدن تنها هستیم. شاید واسه همین تنها شدن هست که گریه میکنیم. کمکم که بزرگ میشویم باز هم به دیگران وابسته میشیم .طوری که اگه آن آدم نباشد، انگار زندگیمان تموم شده در واقع همه ما در زندگی احساس عمیق تنهایی را تجربه کردیم .
احساس تنهایی مشکل دیرین بشر است و گویا با پیشرفتهای همهجانبه خصوصا در انواع ارتباطات مجازی نه تنها از این احساس کاسته نشده که بر آن افزوده شده است! این یعنی تنهایی پرهیاهو!
تنها بودن با خود، با احساس تنهایی داشتن متفاوت است. تنها بودن به این معنا که در خلوت خودمان وقت بگذرانیم هیچ اشکالی ندارد و گاهی لازم هم هست اما احساس تنهایی به شکلی است که حتی اگر فردی در جمع باشد احساس تنهایی میکند.
در رابطه با انسانهایی که احساس تنهایی دارند، محققان دریافتند که تنهایی ریسک مرگ و میر را تا دو برابر افزایش میدهد. و به گفته دکتر «ویوک مورتی» مقام ارشد بهداشتی دولت آمریکا ، تنهایی و انزوای اجتماعی میتواند بهاندازه مصرف 15 نخ سیگار در روز برای انسانها مضر باشد.
اما اگر ما مرز بین تنهایی با خود و احساس تنهایی را مدیریت کنیم و هنر تنها بودن را یاد بگیریم میتوانیم به موفقیتهای چشمگیری دست پیدا کنیم.
تنها بودن با خود آن قدرها هم بد نیست .
نویسنده معروف کتاب والدن، آقای هنری دیوید ثورو، قبل از اینکه این کتاب رو بنویسند به مدت دو سال تنها در جنگل زندگی کرد و معتقد است این زمان باعث شد تا خودش را کشف کند. حتی بسیاری از افراد خلاق در دنیا تنهایی را فرصتی برای کشف و رشد خلاقیت میدانند.
به گفته مولانا:
«بیرون ز تو نیست هرچه در عالم هست
از خود بطلب هر آنچه خواهی که تویی»
بنابراین قدرت تنهایی را دست کم نگیرید چون میتواند شما را از فرش به عرش برساند.
اهمیت تنهایی اینقدر زیاد است که شاید برایتان جالب باشد که بدانید در برخی از کشورها همچون ژاپن و انگلیس و بریتانیا وزارتی به نام وزارت تنهایی وجود دارد.
حالا چگونه از احساس مخرب تنهایی رها شویم و از تنهاییمان بهترین استفاده را ببریم؟
- چشم در چشم تنهایی، چند روزی را با خود قرار بگذارید که بدون تلفن همراه زندگی کنید، از تنهایی نترسید و در تنهایی امنیت رو برای خودتان ایجاد کنید، به محلههای مختلف بروید که انسانهای آنجا را نمیشناسید و کم کم به این نکته میرسید که تنهایی یک تجربه است و نباید از آن ترسید.
- اعمال خیرخواهانه و محبتآمیز انجام دهید: مطالعات نشان میدهد که انجام اعمال محبتآمیز باعث میشود احساس شادی بیشتری داشته باشید و کمتر احساس تنهایی کنید.
- همیشه نباید در خدمت دیگران باشید. گاهی از تنهاییتان برای تفکر و تعمق بیشتر بهره ببرید. آدری هِپبورن، بازیگر و مدل مشهور بریتانیایی، میگوید:
«وقتی سنتان بالاتر میرود، تازه متوجه خواهید شد از دو دستی که دارید، یک دست برای کمککردن به خودتان است و آنیکی دستتان برای کمککردن به دیگران.»
حالا میخواهم دستمان را روی قلبمان بذاریم و آرام ضربانش را احساس کنیم . ببینید چقدر عاشقانه به عشق شما میتپد؟ این همان قلبی است که پا به پای شما در تمام لحظاتی که هیچ کس کنارتان نبود، باز هم با عشق تپید. ازش تشکر میکنیم و بهش قول میدهیم که از این پس بیشتر مراقبش باشیم. بهش قول میدهیم برسد به تمام آرزوهایش و در مسیر رسیدن منتظر حامی و ناجی نباشد و با قدرت و جسارت ادامه بدهد.
از توجه شما بینهایت سپاسگزارم. بدرود.
منابع:
- @isna.ir
- @bbc.com
- @fararu.ir
- @wikipedia.org
- کتاب چگونه از تنهایی لذت ببریم ؟ از سارامیتلند
- com
- @org
- com
این متن از این لحاظ قابل توجه است که موضوع به روزی دارد و انسانها از لحظه به دنیا آمدن همواره دچار احساس تنهایی هستند.
از شما دعوت میکنم تا فیلم سخنرانی بنده را در کانال یوتیوب مدرسه سخن ببینید.
من برای این متن هزینه و زمان گذاشتهام. لطفا هر کجا استفاده کردید نام منبع و اینجانب را بنویسید. امیدوارم برنامه خوبی پیش رو داشته باشید.
اگر سوالی دارید میتوانید با من در شبکههای اجتماعی در ارتباط باشید:
Instagram:fatememohammadi.ir
Telegram: @Fatememohammadi_ir
سخنران: فاطمه محمدی
مشاور: نازنین ناظم
بخش رقابتی: بیست سخنران برتر
استان و شهر: کرمان-رفسنجان
موضوع: تنهایی پرهیاهو
تهران -فروردین ماه ۱۴۰۳
رئیس سیزدهمین جشنواره ملی سعدی: دکتر فریبا علومی یزدی
مطالب مرتبط
متن سخنرانی : زهرا بهتویی-اخلاقی زیستن از دید یک معلم دینی
متن مجری انیس عالی زاده زندگی را دور نندازیم – اهدای عضو